Млинці за рік істотно не здорожчали – експерт

Олексій ДОРОШЕНКО

Масляна – давнє слов’янське свято, яке відзначають упродовж тижня. Цього року вона починається 4 березня.

У цей період ми проводжаємо зиму та зустрічаємо весну. А яка ж Масляна без млинців, які символізують сонце?

Кожен день Масляного тижня має свою назву та звичаї. Раніше всіх традицій свята неухильно дотримувалися.

Понеділок, 4 березня – початок Масляної 2019 – “зустріч”. У цей день робили крижані гірки. Колишні покоління вірили, що чим далі котяться сани й гучніше лунає сміх, тим якіснішим і більшим буде врожай.

Вівторок, 5 березня – “загравання”. Цього дня грайте у веселі ігри та пригощайте один одного смачними млинцями.

Середа, 6 березня – “ласунка”. Віддавна українці в цей день готують різні наїдки для пишного столу. Головна страва – млинці.

Четвер, 7 березня – “розгуляй”. Від четверга Масниця набуває великих масштабів – заведено гуляти з ранку до вечора, водити хороводи та співати пісні.

П’ятниця, 8 березня – “тещині вечори”. Молодь шукає собі пару, щоб якнайшвидше одружитися. Майбутні зяті запрошують своїх тещ на ласування млинцями.

Субота, 9 березня – “посиденьки зовиці”. Молода невістка запрошує своїх рідних до себе в гості.

Неділя, 10 березня –”Прощена неділя”. У цей день просять пробачення у всіх за заподіяне зло. Також ходять на сповідь, щоб очиститися від гріхів напередодні Великого посту.

Фахівці Асоціації постачальників торговельних мереж порахували на скільки подорожчали млинці за рік, щоб розуміти, чи можна запрошувати тещу на млинці та в скільки вам це обійдеться. Ціни беремо згідно статистики.

Беремо літр молока, яйця – 4 шт., вершкове масло – 100 гр, борошно – 500 гр, цукор – 50 гр, сіль – 5 гр і сметана – 200 гр.

Готуємо… У каструлі збиваємо яйця та цукор. Частину молока підігріваємо, солимо та ретельно перемішуємо зі збитими яйцями й цукром. В отриману суміш поступово додаємо борошно, постійно перемішуючи, аби не було грудочок. Додаємо трішечки соди та сіль і перемішуємо. Додаємо решту молока і збиваємо, щоб тісто було в міру рідким. Розігріваємо сковороду та смажемо млинець на вершковому маслі з обох боків до золотистого кольору. Подаємо млинці до столу зі сметаною.

Молоко – 1 літр. У січні 2018 року в середньому в Україні літр молока можна було придбати за 22 грн., а на початку 2019 року – за 23,9 грн. Зростання відбулось на 9%.

Борошно пшеничне – 500 г. На початку 2018 року за півкіло платили 4,8 грн., а через рік – 5,7 грн. Ціна зросла на 18%.

Сметана – 200 г. У січні 2018 року – 10,2 грн., на початку цього року – 11,5 грн. Вартість піднялась на 13%.

Масло вершкове – 100г. 2018 року – 17,9 грн., 2019 року – 19,9 грн. Купуємо на 11% дорожче.

Яйця курячі – 4 шт. У січні минулого року вони обходились у 11,1 грн., а в 2019 році – 9,9 грн. Подешевшали на 11%.

Цукор – 50 г. У 2018 році – 0,8 грн., у 2019 році – 0, 7 грн. Ціна зменшилась на 12%.

Тобто за рік млинці подорожчали на 7%, або на 4,8 грн. Минулого року їх ціна була 66,8 грн., а цього року вже – 71,6 грн. Млинці є однією з небагатьох страв у нашій країні, доступність яких за минулий рік не зменшилась для всіх категорій населення, включаючи пенсіонерів.

Висновок один: запрошуйте на млинці не тільки тещу, а своїх друзів

Олексій ДОРОШЕНКО,
генеральний директор Асоціації постачальників торговельних мереж

На цю тему читайте також:

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *