За рік індекс салату «Олів’є» зріс на 26 відсотків
Наближаються різдвяні та новорічні свята. А чи можна уявити будь-яке зимове свято в нашій країні без традиційного салату «Олів’є»?
Цей салат за кілька поколінь перетворився на один із невід’ємних атрибутів новорічних святкувань. Закінчення старого року та початок нового в Україні асоціюються із запахом ялинки, шампанським та салатом «Олів’є».
Ми сьогодні готуємо “французький” салат і рахуємо ціни на соціальні продукти за даними Державної служби статистики, а всі інші – за цінами ринку “Дніпро” в Києві.
Рецепт салату «Олів’є» беремо найдоступніший: відварена картопля – 600 г, відварена морква – 250 г, цибуля – 200 г, варена ковбаса – 600 г, яйця – 5 шт., солоні огірки – 500 г, консервований зелений горошок – банка 420 г, майонез – упаковка 270 г, сіль за смаком.
За даними Держстату, станом на 21 листопада 2016 року продукти коштували: картопля – 4,9 грн за кілограм, або 2,9 грн за 600 г, морква – 3,9 грн за кілограм, або 1 грн за 250 г, цибуля – 4,2 грн за кілограм, або 80 копійок за 200 г, варена ковбаса – 59,8 грн за кілограм, або 35,8 грн за 600 г, яйця – 19,5 грн за десяток, або 9,7 грн за 5 шт.
На консервацію і майонез ми витратили: солоно-мариновані огірки – 15,3 грн за 500-грамову баночку, консервований зелений горошок – 21,2 грн за 420-грамову бляшанку, майонез – 14,3 грн за 270-грамову упаковку.
Тобто в 2016 році приготування майже 3 кг салату «Олів’є», яких буде достатньо для родини та не менш ніж 10 гостей, обійшлося нам у 101 грн.
За рік, за середніми в Україні цінами, ми сплачуємо: картопля – 5,8 грн за кг, або 3,5 грн за 600 г, морква – 6,4 грн за кг, або 1,6 грн за 250 г, цибуля – 5 грн за кг, або 1 грн за 200 г, варена ковбаса – 74,8 грн за кг, або 44,9 грн за 600 г, яйця – 23,8 грн за десяток, або 11,9 грн за 5 штук.
На консервацію і майонез із сімейного бюджету ми витратимо: на солоно-мариновані огірки – 24,3 грн за 500-грамову баночку, консервований зелений горошок – 23,6 грн за 420-грамову бляшанку, майонез – 16,7 грн за 270-грамову упаковку.
Тобто в 2017 році, за місяць до новорічних свят, приготування майже 3 кг салату «Олів’є» коштуватиме нам 127,5грн.
За рік салат «Олів’є» подорожчав на 26,5 грн, або більше ніж на 26%.
Своїм ім’ям та заодно і своїй появі салат «Олів’є» завдячує талановитому французькому кулінару Люсьєну Олів’є. Мало хто знає, що спершу Люсьєн Олів’є придумав страву під назвою «майонез із дичини», для приготування якої на блюдо викладалось шматочками філе рябчиків та куріпок, перемішане з кубиками желе з бульйону. Поруч лежали варені ракові шийки, политі спеціальним соусом, а в центрі викладалася маленька гірка з картоплі та маринованих артишоків, прикрашена рубленими яйцями, які насправді не призначались у їжу, а були лише елементом декору. Тому наш традиційний салат «Олів’є» відрізняється від того, який приготував відомий шеф-кухар.
Сторінка Олексія Дорошенка у Фейсбуку
Олексій ДОРОШЕНКО, економіст
На цю тему читайте також тут