“Золоте” яєчко. В Україні різко здорожчали основні продукти і, за прогнозами експерта, дорожчатимуть й надалі

45 гривень за десяток яєць! Українці приголомшені ціною на буденний продукт. У магазинах це вже реальність. Базові для наших кошиків курячі яйця ростуть в ціні мало не по днях. Ще в листопаді ми бачили десяток по 26 гривень. У чому причина такого шаленого стрибка і чому так різко подорожчали продукти в супермаркетах?

Про причини стрімкого зростання цін на яйця, курятину та хліб розповів виконавчий директор економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Здорожчав борщовий набір, а вже через місяць-півтора, за оцінкою експерта, ціни на овочі “дивуватимуть” споживача новим зростанням.

Та найбільше українців приголомшило різке зростання цін на яйця. Цей буденний продукт вже став дефіцитом. Причиною зростання цін економіст Олег Пендзин вважає зростання цін на енергоносії, а також здорожчання зерна:“ 60% яйця — це комбікорм, це кукурудза, це за минулий рік зростання ціни на світовому ринку. Яйце — це мікроклімат. Тобто це енергоносії, які виросли в ціні, які напевно будуть зростати й далі. Яйце — це заробітна платаня персоналу, що обслуговує, а з першого січня на 22% зросла мінімальна заробітна плата. Зараз собівартість яйця приблизно 2-2,50 гривні, а десяток – 25 гривень. Це пряма собівартість. Накиньте ще приблизно 5-7 % рентабельності, плюс надбавку, плюс пакування й у вас буде яйце на сьогодні – 35-40 гривень за десяток. Насправді ви маєте розуміти, що все те, що зверху накидається на виробника він це миттєво кладе у собівартість своєї продукції. Так от, власне, і далі буде зростання ціни на 5-7%”, — наголосив він.

Така сама ситуація з курятиною, яка дорожчає разом з комбікормами, продовжив Пендзин.

“Курятина, так само як і яйця, — результат промислової діяльності. Максимум 7% зростання ціни. З хлібом, ймовірно, буде щось подібне. Ось такі мої прогнози. Вже не так багато, тому що все що могло, воно вже відбулося через енергоносії”, — додав Пендзин.

Курятина продовжує займати першу позицію серед споживання українцями. Якщо споживання свинини в розрахунку на душу населення стабільно коливалося близько позначки 15 кг на рік, то курятини зросло з 23 кг до 25 кг. Яловичини ж середньостатистичний українець в середньому споживає 5,5 кг за рік. Популярність курятини пояснюється доступним економічним фактором.

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *