Таємниця за сімома замками. Як Федерація велоспорту України сформувала команду на Олімпіаду

Національна команда України вирушає на Олімпійські ігри в Токіо, які відбудуться з 23 липня по 8 серпня.

«Олімпійські ігри – це дуже хвилююча подія, тому спортсмени перебувають під колосальним тиском. Я не чарівник, тому не можу передбачити, скільки медалей ми отримаємо, але прагну, щоб український гімн часто лунав на Олімпіаді в Токіо», – сказав президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка.

Нагадаємо, що в Японії виступлять 158 спортсменів, які змагатимуться у 26 видах спорту. Оскільки «Український репортер» чимало матеріалів присвятив розвиткові велоспорту та подіям у цій сфері, то, звичайно, ми звернули увагу на спортсменів, які представлятимуть нашу країну.

Отже за найвищі нагороди у Токіо змагатимуться: Яна Беломоїна – маунтенбайк, Олена Старікова, Любов Басова – трек, Анатолій Будяк, Валерія Кононенко – шосе. Усі вони – досить відомі українці, мають престижні нагороди, високі спортивні титули.

 

Утім, як стало відомо «Українському репортерові» з інсайдерських джерел, до президента Федерації велоспорту України Андрія Грівка направив звернення тренер-викладач велосипедного спорту Київської міської школи вищої спортивної майстерності Роман Ткачівський.

Цитуємо: «Звертаюся стосовно тренерської ради, яка відбулась після чемпіонату України з олімпійських видів (шосе) в м. Турка, Львівська область, а також з приводу того що відбувається на сьогоднішній день у велосипедному спорті (шосе, трек) . За висновками тренерської ради, відповідно до системи відбору на ХХХІІ Олімпійські ігри в Токіо-2021 усно було прийнято рішення, що буде визначено склад кандидатів серед жінок, які продовжать відбір через низку міжнародних змагань на прикладі Туреччини, де заплановано чотири класичні гонки в категорії класу UCI 1.2. відповідно до скорегованого календаря СOVID -19…»

Здавалося б, усе зрозуміло: міжнародні змагання також покажуть, у якій спортивній формі перебувають кандидати для участі в Олімпійських іграх.

І ось на чому акцентує увагу тренер Ткачівський:

«На 29 червня 2021 року не було жодного документу в групі Vaiber (шосе) стосовно списку кандидатів на ХХХІІ Олімпійські ігри в Токіо-2021 (жінки) та критеріїв відбору, як було усно домовлено, що ці списки ми побачимо. Жодної інформації в системі Vaiber (шосе) я не побачив…»

Цікаво, якими ж тоді критеріями відбору на Олімпіаду керувалася Федерація велосипедного спорту України, яку очолює Андрій Грівко? Чому навіть тренер (ми вже не кажемо про громадськість) не має жодної (!) інформації про те, які показники та інші чинники брала до уваги Федерація? Не хочеться думати про кулуарний підхід до цієї справи особливої державної ваги, але такий висновок не може не напрошуватися.

Відкриємо офіційну Фейсбук-сторінку Федерації. «Найсвіжіше» повідомлення датоване ще першим липня 2021 року. Це інформація про успішних спортсменок Олену Старікову та Любов Басову.

Якщо переглянути Фейсбук-сторінку Федерації, скажімо упродовж кількох місяців, то не побачимо інформації про те, які конкретно були критерії відбору для участі в Олімпійських іграх.  Це і є гласність, прозорість дій? Яким чином у Федерації було прийнято рішення про склад гонщиків для участі в Олімпіаді? За одноосібним рішенням Грівка?

Федерація велоспорту пише у Фейсбуці, що на цьогорічному чемпіонаті України (шосе), який проходив у Львівській області, успішно виступили Ольга Шекель і Андрій Пономар. Їх привітали з чемпіонськими нагородами. Але ж сьогодні ми бачимо, що Шекель і Пономар не потрапили до олімпійської збірної України, яка відправляється до Токіо. Це знову до питання про критерії відбору. Може, лише Андрію Грівку відомі якісь особливі критерії цього відбору?

Додамо також, що за нашими даними під час цьогорічного чемпіонату України у Львівській області на фініші велогонки Андрій Пономар десь на 5 хвилин випередив Анатолія Будяка. Але Федерація велоспорту України чомусь вирішила, що в національній олімпійській команді в Токіо має бути саме Анатолій Будяк.

За рамками національної олімпійської збірної, яка вирушає до Японії, опинився й відомий гонщик Марк Падун, який успішно виступає за кордоном. Чому?

Ось що відомо про Марка Падуна з відкритих джерел:

Марк – 24-річний український велосипедист, представник команди Bahrain Victorious.
Тричі змагався на гонках рівня Гранд туру: двічі у Вуельті (одного разу фінішував), один раз – на Джиро д’Італія. Він також є переможцем кількох етапів на багатоденках рівня Європейського туру (вигравав етап Tour of the Alps у 2018 році та Adriatica Ionica Race у 2019 році), уперше в кар’єрі виграв етап (одразу два!) гонки рівня Світового туру.

Наголосимо: українському суспільству, спортивній спільноті, вважаємо, необхідна чесна розмова про ситуацію у вітчизняному велоспорті, гласність у цій сфері.

Мабуть, не з доброго дива звертається до Андрія Грівка тренер Роман Ткачівський:

«Хочу зазначити, що потрібно розглядати результати хоча б на чемпіонатах України, які проходили в цей період, або їх враховувати, щоб побачити хоч якусь активність (стабільність) спортсменок-кандидаток на участь у ХХХІІ Олімпійські ігри в Токіо-2021 (велосипедний спорт, шосе, жінки), бо картина по національним чемпіонатам також невтішна”.

Тренер аналізує спортивні результати гонщиць у спортивному сезоні відповідно до системи відбору на Олімпіаду в Токіо з січня 2021 року до 20 червня 2021-го, а саме Валерії Кононенко, Ганни Соловей, Ольги Шекель, Олени Шарги. Він просить Андрія Грівка взяти це до уваги щодо формування складу спортсменок-кандидатів для участі в Олімпійських Іграх.

Судячи зі звернення тренера, складається враження, що нашу країну на Іграх в Японії будуть представляти не найсильніші гонщиці в шосейному велоспорті. Тож питання риторичне, чи здійсниться бажання президента НОК України Сергія Бубки, щоб «український гімн часто лунав на Олімпіаді в Токіо».

Ми не побачимо на олімпійських дистанціях в Токіо зокрема і Ганну Соловей, чотириразову чемпіонку Європи в гонках на шосе та треку.

Про попередні досягнення Ганни Соловей  відомо:

-вересень 2014 – срібна призерка чемпіонату світу з велоспорту на шосе, індивідуальна гонка із роздільним стартом, Понферрада, Іспанія;
-червень 2015 — на Європейських іграх в Баку фінішувала другою в індивідуальній гонці з роздільним стартом;
-червень 2019 — на Європейських іграх в Мінську у гонці за очками здобула перемогу;
-жовтень 2019 — на чемпіонаті Європи з трекових велоперегонів 2019 в Апелдорні, Нідерланди, фінішувала третьою у груповій гонці з 38-ма очками.

Але попередні заслуги – це одне, вагомі здобутки, безсумнівно, але варто вести мову і про сьогодення.

Експрезидент Федерації велосипедного спорту України Олександр Башенко говорить:

«Особисто я останніми роками підтримував спортивний розвиток Ганни Соловей. Мабуть, багато хто пригадує конфліктну ситуацію, яка виникла декілька років тому – мені публічно докоряли, що я написав начебто образливі коментарі на адресу цієї спортсменки у Фейсбуці після її перемоги на Європейських іграх у Мінську. Квінтесенцією того скандалу була моя фраза: «Ти відкрила рота, тепер будеш платити». Я мав на увазі, що спортсмен, член національної збірної команди повинен бути зразком скрізь, включаючи висловлювання у соцмережах. Безумовно, Соловей – найсильніша спортсменка України, чемпіонка Європи, срібна призерка чемпіонатів світу, але погоня за популізмом, як вона казала: «Чиновники, чого ви боїтеся, я вже вийшла…», відправила її на «узбіччя» участі в Олімпійських іграх. На мою думку, Валерія Кононенко чесно виборола право поборотися за олімпійські нагороди в Японії».

Ми знову повернемося до звернення тренера Романа Ткачівського. Він акцентує увагу Андрія Грівка і на такій злободенній проблемі:

«Прошу… навести лад в плануванні та участі у міжнародних змаганнях з метою підготовки до чемпіонату Європи, світу (трек, шосе) у 2021 році…»

Запитується, і коли ж «найамбітніший президент за всю історію велоспорту України» Андрій Грівко, як його називають соратники, наведе лад? Після Олімпіади?

Невдовзі у Токіо запалять Олімпійський вогонь. Звичайно, ми уболіваємо за посланців України, в тому числі й представників велоспорту, зичимо їм успішних стартів і перемог. Не хочеться й думати про якісь невдачі (хоча у спорті все буває). І все ж… З огляду на те, яким чином було сформовано команду з велоспорту для участі в Олімпіаді і в разі можливих небажаних для України результатів змагань чи вистачить мужності у президента Федерації велоспорту Андрія Грівка піти з посади у відставку?

Микола Іванчук 

Фото: AFLO/SHUTTERSTOCK

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *