У Пхьончхані стартувала зимова Олімпіада-2018. За медалі поборються 33 українці (+відео)

У південнокорейському Пхьончхані відкрилися XXIІI зимові Олімпійські ігри. Вони триватимуть з 9 до 25 лютого. Церемонія відкриття розпочалася о 13:00 за київським часом (різниця в часі між Південною Кореєю та Україною становить +7 годин) грандіозним салютом.

Після яскравого дійства почався парад спортсменів. Першою на спеціально збудований для церемонії стадіон на 35 000 глядачів за традицією вийшла збірна Греції. Далі за абеткою Гана.

О 13:53 на стадіоні з’явилися росіяни – загалом 138 атлетів. Через допінговий скандал і недопуск національної збірної на Олімпіаду вони крокували без прапора РФ під стягом Міжнародного олімпійського комітету. В сірій формі.

О 13:55 на арену вийшла олімпійська збірна України. Згідно з корейською абеткою ми крокували 57-ми. Синьо-жовтий прапор несла наша олімпійська чемпіонка, біатлоністка Олена Підгрушна. Форму для наших олімпійців розробив дизайнер Андре Тан.

О 14:11 стався, мабуть, найголовніший момент Олімпіади – під спільним прапором (зображення Корейського півострова на білому фоні) вийшла об’єднана збірна Кореї. Так уже тричі робили в минулому: у 2000 році на Іграх у Сіднеї, в 2004-му в Афінах і в 2006-му в Турині.

Україну на Олімпіаді представляють 33 спортсмени. Вони змагатимуться в 9 з 15 видів спорту: біатлоні, фігурному катанні, санному спорті, фрістайлі, лижних перегонах, гірськолижному спорті, сноубордингу, скелетоні і лижному двоборстві.

До складу олімпійської збірної України входять:

  • біатлон: Дмитро Підручний, Артем Прима, Володимир Семаков, Сергій Семенов, Артем Тищенко, Ірина Варвинець, Юлія Джима, Анастасія Меркушина, Олена Підгрушна, Валя Семеренко, Віта Семеренко;
  • гірські лижі: Іван Ковбаснюк, Ольга Книш;
  • лижне двоборство: Віктор Пасічник;
  • фрістайл: Олександр Абраменко, Тетяна Петрова, Ольга Полюк;
  • санний спорт: Андрій Мандзій, Антон Дукач, Олена Стецьків, Олена Шхумова, двійка Олександр Оболончик/Роман Захарків;
  • лижні гонки: Тетяна Антипенко, Марина Анцибор, Олексій Красовський, Андрій Орлик;
  • скелетон: Владислав Гераскевич;
  • сноуборд: Аннамарі Данча (Чундак);
  • фігурне катання: пара Максим Нікітін/Олександра Назарова, Ярослав Паніот, Анна Хниченкова.

У Пхьончхані стартувала зимова Олімпіада-2018. За медалі поборються 33 українці

З розкладом виступів наших спортсменів можна ознайомитися тут

Варто сказати, що на попередніх Іграх українці піднімалися на п’єдестал лише у двох видах спорту: у 1994 році Оксана Баюл виграла першість фігуристок, а чотири роки тому в Сочі у жіночій біатлонній естафеті перемогла українська команда.

Загалом в історії своїх виступів на зимових Олімпіадах збірна України двічі вигравала золоті медалі, а загалом завоювала сім нагород.

Найбільші сподівання на медалі покладаються на біатлон. Власне, третина наших олімпійців – збірна з біатлону: 6 жінок і 5 чоловіків. Нагадаємо, українська жіноча естафетна четвірка – сестри Семеренко, Олена Підгрушна і Юлія Джима – є чинним олімпійським чемпіоном і планує зберегти це звання. У цьому році на етапах Кубка світу в українських біатлоністок чотири “бронзи” в особистих гонках і естафетне “срібло”.

У чоловіків основні надії пов’язують з Дмитром Підручним і Сергієм Семеновим, майстром індивідуальних гонок. Щоправда, на етапах Кубка світу до медалей не добирали.

В інших дисциплінах можна відзначити фрістайліста Олександра Абраменка, який у свої 29 років виступатиме на четвертій Олімпіаді в кар’єрі. У Сочі він був шостим.

Розмір призових для наших спортсменів за медалі різного ґатунку буде аналогічним літній Олімпіаді-2016 у Ріо: “золото” – $125 тисяч, “срібло” – $80 тисяч, “бронза” – $55 тисяч.

Загалом у змаганнях візьмуть участь 2 500 спортсменів з 90 країн світу, які розіграють 102 комплекти нагород.

О 14:42 за Києвом президент Кореї Мун Чже Ін офіційно відкрив XXIІI зимові Олімпійські ігри. О 15:09 південнокорейська фігуристка Кім Ю На запалила Олімпійський вогонь.

Фото Reuters

Like

Рост

Журналіст “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *