Президія Федерації велоспорту України обговорила підготовку до Олімпіади і вибори президента ФВСУ

Наступного року в Токіо стартують Олімпійські Ігри. Як готуються до них професіонали українського велоспорту, хто з них має найвищі шанси потрапити на ці найпрестижніші змагання, що непокоїть тренерів? Ці та інші питання було обговорено під час засідання Президії Федерації велосипедного спорту України.

Звичайно, йшлося і про актуальні проблеми сезону-2019, про цьогорічні здобутки у різних велодисциплінах, про тих, кому аплодують уболівальники.

Не може не тішити цьогорічні спортивні здобутки вітчизняних профі. Чимало змагань, низка нагород різного ґатунку. Якщо гортати сторінки різних перегонів, в тому числі на іноземних трасах, то відзначимо блискучу перемогу 16-літнього Андрія Пономаря на чемпіонаті Європи у юніорській груповій гонці.

Нещодавно на перегонах в Німеччині (Cottbuser Nachte) потужно виступили чоловіки й жінки з української трекової збірної. Віталій Гринів та Роман Гладиш здобули перемоги в медісон, а Юлію Бірюкову вітали із «золотом» на треку в груповій гонці. Ганна Нагірна та Вікторія Бондар здобули «срібло» в гонці медісон.

Заслужила оплески жіноча національна збірка (шосе) у складі Марини Іванюк (капітан), Олени Шарги, Вікторії Мельничук, Валерії Кононенко, Вікторії Ярошенко, які чудово виступили у Чехії (Krаsnа Lіpa 2019).

Окремо варто сказати про нашу «зірку» Яну Беломоіну, яка виборола бронзову нагороду з маунтинбайку на етапі Кубка світу-2019 в німецькому Альбштадті. Як повідомляв НОК України, «гонщиця Яна Беломоіна продемонструвала фантастичну силу волі». А у липні Яна стала срібною призеркою на чемпіонаті Європи з маунтинбайку, що відбувся у чеському місті Брно.

Ми також вітаємо Ольгу Шекель, яка посіла перше місце в класифікації найкращої гірської гонщиці на змаганнях «Tour de Feminin» (Чехія).

Порадував і Владислав Сапожніков, який став срібним призером чемпіонату Європи з БМХ. Змагання пройшли 12 липня у місті Вальмієра, Латвія.

Хорошими здобутками можуть похвалитися й інші профі. Попереду – нові змагання, головне завдання – набрати достатню кількість очок для отримання ліцензій на Олімпіаду. Є хороші шанси здобути ліцензії в таких дисциплінах, як спринт, маунтинбайк, медісон. З короткими звітами виступили старші тренери з велоспорту Едуард Муселимян, Микола Скиба, Орест Тичко, Андрій Прищепа, головний тренер (маунтинбайк) Ігор Ткаченко, інші члени Президії ФВСУ. Йшлося про деякі підсумки виступів членів збірної команди на Європейських Іграх і чемпіонатах Європи, про аспекти підготовки до Олімпійськіх Ігор-2020. Говорили і про те, що сьогодні потрібен хороший шосейний календар змагань, що у велоспорті підростає талановита молодь, яка вже показує непогані результати (треба усіляко їй допомагати).

Було окреслено і проблему – в нас є чимало тренерів, які іноді діють як у тій байці про лебедя, щуку і рака. Потрібно, щоб вони розуміли один одного з півслова, і це буде тільки на руку велогонщикам, командам. На цьому також акцентував увагу президент Федерації велоспорту Олександр Башенко. Звертаючись до тренерів, він зауважив, що головним завданням для тренерів є досягнення високих спортивних результатів, але аж ніяк не «гра в політику». Президент Федерації висловив свою думку щодо клубної системи велоспорту.  Він вважає, що сьогодні вітчизняна нормативна база щодо спортивної складової відкриття клубів за рахунок Міністерства молоді та спорту не готова, відтак потрібно все ж робити акцент на ДЮСШ та ШВСМ, вдосконалюючи цю систему.

Мова також йшла про необхідність посилення санкцій за допінг. Це питання порушив генеральний директор ФВСУ Олексій Солнцев. Торік було зафіксовано вісім позитивних проб щодо вживання заборонених препаратів. За це мають нести відповідальність не тільки спортсмени, але й тренери. Однак не було покарано жодного тренера. Солнцев вважає, що за це треба звільняти з роботи, позбавляти ліцензії. Вирішили, що це важливе питання варто окремо обговорити, напрацювати певні рекомендації, розробити Положення ФВСУ про Антидопінгову комісію.

На засіданні Президії Федерації велоспорту України президент ФВСУ Олександр Башенко запропонував провести позачергову Конференцію ФВСУ в листопаді 2019 року. Чому обрано листопад? Саме у цей період відбудуться тренерські та суддівські семінари, відтак у роботі форуму зможе взяти участь максимальна кількість фахівців та спортсменів.

Важливо також що до цього часу осередки ФВСУ підготують пропозиції щодо Стратегії розвитку велоспорту до 2030 року, яку було розглянуто торік на минулій конференції. Планується обговорити і Програму дій Федерації на наступний рік. Окрім цього, Олександр Башенко запропонував на цій конференції провести вибори, обравши президента Федерації велосипедного спорту України. Президія Федерації підтримала усі ці пропозиції.

Сергій ЧЕРНЕНКО

На фото: вітання приймає Андрій Пономар
Фото із сайту ФВСУ

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *