Чому “провалилися” на Олімпіаді деякі українські велогонщики?

Україна щодня уболіває і підтримує своїх спортсменів на  Олімпійських іграх в Токіо.

Приємно, що у скарбничці нинішніх олімпійських здобутків вже є нагороди, отож пишаємося посланцями країни. Дзюдоїстка Дар’я Білодід виграла бронзову медаль, фехтувальник Ігор Рейзлін також виграв “бронзу”. У змаганнях змішаних команд у стрільбі з пневматичного пістолета на дистанції 10 метрів український тандем Олена Костевич та Олег Омельчук здобули бронзову нагороду.

А чим можуть похвалитися представники велосипедного спорту? Як відомо Україна направила до Токіо змагатися: Яну Беломоіну – маунтенбайк, Олену Старікову, Любов Басову – трек, Анатолія Будяка, Валерію Кононенко – шосе.

Вже відгриміли дві елітні шосейні гонки на Олімпіаді в Токіо. Старували наші посланці – Анатолій Будяк і Валерія Кононенко. Однак на офіційному сайті Федерації велосипедного спорту України, яку очолює Андрій Грівко, про ці важливі події світового рівня чомусь немає ані жодного слова. Як розуміти це? Забули? Чи не хотілося повідомляти про результат українців?

Валерія Кононенко, на жаль, не фінішувала в гонці на 137 кілометрів. А переможницею змагань стала Анна Кізенгофер (Австрія). Аннемік ван Влетен (Нідерланди) та Боргіні Лонго (Італія) здобули срібну та бронзову нагороди.

Прикро, що Валерія Кононенко не подолала і 80 кілометрів 137-кілометрової дистанції.

З телетрансляцій ми бачили, що чоловіча велогонка в Токіо була важкою. Скажені підйоми, буревій… А хіба Олімпіада це – “all inclusive”- розвага? Як же виступив Анатолій Будяк?

На нашу думку, 56 місце українського спортсмена не витримує жодної критики.

Ми вже писали, що якимось дивним чином до Токіо не потрапив переможець двох гірських етапів Джиро д’Італія талановитий спортсмен Марк Падун з Білої Церкви. До речі, на нинішній Олімпіаді у Токіо переміг гонщик з Еквадору Річард Карапас, який, власне, у 2019 році і виграв престижну гонку Джиро д’Італія. Можливо, Марк Падун склав би гідну конкуренцію цьому еквадорцеві. Але…

Не потрапив на Олімпіаду в Японії й інший успішний український гонщик з Чернігова – Андрій Пономар. Варто також нагадати, що під час цьогорічного чемпіонату України у Львівській області на фініші велогонки Андрій Пономар десь на 5 хвилин випередив Анатолія Будяка. Але Федерація велоспорту України чомусь вирішила, що в національній олімпійській команді в Токіо має бути саме Анатолій Будяк.

Не зрозуміло, чому опинився поза списком вітчизняних посланців на Олімпіаду Андрій Пономар. Наголосимо: хвилини, яких не вистачило Будяку, щоб фінішувати на Олімпіаді в групі лідерів, можливо, “наверстав би” Андрій Пономар (що він і показав під час чемпіонату України у Львівській області). За умови, якби Пономар поїхав на Олімпіаду.

Українець Анатолій Будяк став 56-им з відставанням від чемпіона Річарда Карапаса на 11 хвилин і 27 секунд. Можна було б використати улюблений термін президента Федерації велосипедного спорту України Андрія Грівка: «Нога не пішла».  Чи то нога, чи щось інше, але, схоже, щось не так пішло в керівництва Федерації велосипедного спорту.

Як згадує експрезидент Федерації велосипедного спорту України Андрія Олександр Башенко, раніше весь тренерський склад, вся федерація умовляла Грівка (він – професійний велогонщик) відступити участь в груповій гонці на чемпіонаті світу 2018 року в Інсбруці Анатолію Будяку.

В такому разі Анатолій, по-перше, гідно виступив би за Україну і, по-друге, отримав би безцінний досвід участі в змаганнях елітного дивізіону з прицілом на участь в Олімпіаді-2020 у Токіо. І що зробив Грівко? Не дослухався до порад колег. Гору взяли амбіції – отримати контракт у казахському велоклубі Астани. Поїхав на старт в Інсбруку, і що? Як то кажуть, ні собі, ні людям, навіть до фінішу не доїхав.

Андрій Грівко.

Мабуть, чимало уболівальників мали надію, що в Токіо олімпійську нагороду здобуде Яна Бєломоіна (маунтенбайк). Але Яна, на жаль, показала лише 8-й результат у змаганнях. Українка подолала дистанцію за 1.19,40. Від лідерки зі Швейцарії Йоланди Нефф, яка здобула золоту олімпійську медаль у цій гонці, Беломоіна відстала на 3.5 хвилини. «Срібло» й «бронзу» здобули Сіна Фрай і Лінда Індерганд зі Швейцарії.

Тим не менш, Федерація велоспорту втішається і восьмою сходинкою Яни Бєломоіної.

Прикро, що виступ Яни Біломоіної став по суті провальним. Стабільне статистичне 8 місце протягом останніх олімпіад ставить під питання компетентність головного тренера міністерства Ігоря Ткаченка. Думається, слушним є запитання, скільки ще бюджетних коштів повинна виділити держава за чергові восьмі місця?

Що ж, не виправдали уболівальницьких надій Валерія Кононенко, Анатолій Будяк, Яна Біломоїна. Звичайно, у спорті все буває. Але ж ми пам’ятаємо, яким чином формували список українських велогонщиків для участі в Олімпіаді-2020. (Читайте статтю “Таємниця за сімома замками. Як Федерація велоспорту України сформувала команду на Олімпіаду”)

Нагадаємо, що до президента Федерації велоспорту України Андрія Грівка направив звернення тренер-викладач велосипедного спорту Київської міської школи вищої спортивної майстерності Роман Ткачівський.

Цитуємо: «Звертаюся стосовно тренерської ради, яка відбулась після чемпіонату України з олімпійських видів (шосе) в м. Турка, Львівська область, а також з приводу того що відбувається на сьогоднішній день у велосипедному спорті (шосе, трек) . За висновками тренерської ради, відповідно до системи відбору на ХХХІІ Олімпійські ігри в Токіо-2021 усно було прийнято рішення, що буде визначено склад кандидатів серед жінок, які продовжать відбір через низку міжнародних змагань на прикладі Туреччини, де заплановано чотири класичні гонки в категорії класу UCI 1.2. відповідно до скорегованого календаря СOVID -19…»

Здавалося б, усе зрозуміло: міжнародні змагання також покажуть, у якій спортивній формі перебувають кандидати для участі в Олімпійських іграх.

І ось на чому акцентував увагу тренер Ткачівський:

«На 29 червня 2021 року не було жодного документу в групі Vaiber (шосе) стосовно списку кандидатів на ХХХІІ Олімпійські ігри в Токіо-2021 (жінки) та критеріїв відбору, як було усно домовлено, що ці списки ми побачимо. Жодної інформації в системі Vaiber (шосе) я не побачив…»

Якими ж тоді критеріями відбору на Олімпіаду керувалася Федерація велосипедного спорту України, яку очолює Андрій Грівко? Чому навіть тренер (ми вже не кажемо про громадськість) не має жодної (!) інформації про те, які показники та інші чинники брала до уваги Федерація?

У цьому зверненні тренер проаналізував результати гонщиць у спортивному сезоні відповідно до системи відбору на Олімпіаду в Токіо з січня 2021 року до 20 червня 2021-го, а саме Валерії Кононенко, Ганни Соловей, Ольги Шекель, Олени Шарги. Він просив президента ФВСУ Андрія Грівка взяти це до уваги під час формування складу спортсменок-кандидатів для участі в Олімпійських ірах.

Отож, судячи зі звернення тренера, склалося враження, що нашу країну на Іграх в Японії будуть представляти не найсильніші гонщиці в шосейному велоспорті.

Лист тренера Ткачівського у Федерації велоспорту залишили без уваги і, як наслідок, – провальні виступи на токійській Олімпіаді. Керівні функціонери Федерації зробили все можливе і неможливе, щоб на Олімпіаду не потрапила, скажімо, відома гонщиця,  чотириразова чемпіонка Європи в гонках на шосе та треку Ганна Соловей. 

А скільки було гарних слів із вуст Андрія Грівка про те, яким має бути вітчизняний велоспорт, які прекрасні гасла лунали! Тільки ось результат невтішний.

А ще нам пригадується із публікацій у ЗМІ дещо про амбіції нинішнього керманича Федерації і про його колишні старти. Ось деякі цитати з давнішніх відповідей Андрія Грівка на запитання журналістів:

Як би там не було, але ми всеодно продовжуємо уболівати за українських спортсменів у Токіо. Після завершення Олімпіади вже традиційно у профільному міністерстві, спортивних федераціях, Національному олімпійському комітеті будуть підбиватися підсумки виступів наших посланців. Дочекаємося, що з цього приводу скаже Федерація велосипедного спорту України, хотілося б, принаймні, щоб ця розмова була принциповою та об’єктивною.

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *