Півмарафон:11 тисяч бігунів із 52-х країн порадували киян

У столиці України вже традиційно пройшов півмарафон «Nova Poshta Kyiv Half Marathon».

2018 рік, ще навіть не перетнувши екватору, вже увійшов в історію українського спорту. Вперше в Україні змагання з шосейного бігу пройшли під бронзовим лейблом міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (IAAF), що одразу ж ознаменувалось побиттям рекорду траси та величезною конкуренцією серед професійних спортсменів з України та країн Африки. Загалом же на старт усіх дистанцій вийшло майже 11 тисяч бігунів із 52-х країн.

Беззаперечно, найцікавішою частиною «Nova Poshta Kyiv Half Marathon» стали жіночі змагання на дистанції півмарафону. Головною метою для топових учасниць, звісно ж, було побиття рекорду українки Анни Носенко, яка в 2016 році перемогла тут з часом 1:13:55.

 

Зі старту в чільній групі лідерів були одразу чотири спортсменки: кенійка Маріон Джепкуруй Лімо, українки Вікторія Калюжна, Юлія Шматенко та Дар’я Михайлова. Вже на Гаванському мосту Дар’я дещо відстала, тож основну частину дистанції боротьба відбувалась між кенійкою та українками Вікторією та Юлією. На Трухановому лідерство захопила Вікторія, одразу за її спиною Лімо Маріон, Юлія ж відстала на 10-15 метрів.

Позначку у 15 км лідерки жіночого забігу долали з таким часом: Вікторія Калюжна та Маріон Джепкуруй Лімо — 52:28, Юлія Шматенко відставала на 10 секунд — 52:38. Далі ж сталось щось надзвичайне. Вікторія Калюжна не просто нав’язала боротьбу кенійці Маріон Лімо, але й почала втікати від неї, що в результаті призвело до перемоги українки та оновлення рекорду траси за досить примхливої вітряної погоди. Отже, Вікторія Калюжна фінішувала першою з новим рекордом — 1:13:43, другою стала кенійка Маріон Лімо — 1:14:51, замкнула призову трійку Юлія Шматенко з часом 1:14:54.

У чоловіків вся боротьба розігралась між представниками африканських націй. Минулорічний переможець та одночасно рекордсмен траси ефіоп Анбеса Ленчо (1:03:57) отримав гарного конкурента в обличчі кенійця Ніколаса Макау з високим особистим рівня 1:00:58.

На першій половині дистанції боротьба спостерігалась за третю позицію між українцем Романом Романенком та румуном Маріусом Іонеску, проте вже на позначці 10 км Роман почав втікати. В результаті, він так і фінішував третім з часом 1:07:58, а четверте місце виборов чинний рекордсмен України з марафонського бігу Дмитро Барановський.

У фаворитів же все пройшло рівно та нога в ногу. Позначку 10 кілометрів кенієць та ефіоп перетнули за 29 хвилин та 29 секунд, позначка 15 км – 44 хвилини та 26 секунд. І лише фінішна розбірка визначила переможця. Анбеса Ленчо переміг і не лише оформив дубль, але й вдруге поспіль оновив траси. Відтепер орієнтиром на наступний рік буде 1 година 2 хвилини і 56 секунд. У кенійця Ніколаса Макау результат лише на 2 секунди гірше.

Інфорамція сайту

Фото Миколи ПАЛІТРИ

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *