Андріївський узвіз підкорили за 1 хвилину і 33 секунди

7 жовтня 125 учасників велогонки «Red Bull Володар Гори» випробували історичну київську гору.

Велосипедисти на старті виходили на дистанцію по п’ять осіб.  Двоє з них проходять до наступного етапу, а троє переходять до когорти глядачів. Через кілька раундів переможці велогонок змагаються за звання кращого велосипедиста в останньому заїзді.

Змагання такого типу спеціально проводяться в місцях із важким підйомом. Водночас було важливо, щоб дистанція проходила в знаковому й живописному місці. Андріївський узвіз ідеально підійшов для формату «Red Bull Володар Гори». Це змагання швидше не спортсменів, а велосипедних дисциплін, оскільки не пред’являли жодних вимог до техніки й особливостей підготовки, розповіли організатори змагань.

Участь у велогонці була безкоштовною. Навіть у день заїзду на стійці реєстрації гуртувалися спортсмени, котрі поспіхом отримували свої стартові номери. Нормативи для жінок і чоловіків були рівними. Але цього разу в змаганнях переважали велогонщики-чоловіки.

“Підйом мені дається набагато простіше, ніж спуск. Майже всі спортсмени сьогодні без налікотників і наколінників — лише в шоломах. А все тому, що підйом для нас безпечний. Тут швидкість набагато менша, і впасти майже нереально. Для мене ця дистанція не є найскладнішою, тому буду боротися за перемогу”, – каже професійний велогонщик Юрій.

Спостерігаю, як семирічний хлопчик смикає за рукав тата й канючить: «А можна і я буду їхати!», показуючи на свій самокат. Дізнаюся, що тато пообіцяв купити синові двоколісний велосипед, бо, мовляв, триколісних не випускають на трасу, а самокат по бруківці не поїде.

На фініші кращих велосипедистів нагороджують пам’ятними кубками. За словами організаторів, у цих змаганнях спеціально не затверджували грошового призу. Cпортивний захід провели більше для того, щоб розвеселити людей, пропагуючи здоровий спосіб життя, велосипедний рух. Зрештою, щоб люди просто «прокачали» свої велосипеди.

Сьогодні багато уваги приділяють футболу і легкій атлетиці. Цією велогонкою вирішили виправити ситуацію…

Після нагородження переможців прямо на вулиці відбулася святкова вечірка.

Чемпіонка Європи й світу, відома велогонщиця Яна Беломоїна, яка відкривала змагання, трохи розповіла про себе й дала поради велолюбителям на майбутнє:

-«Red Bull Володар Гори» – це незвичні для багатьох райдерів перегони. Дистанція треку — спринтерська, тому часу на виправлення помилок нема. Постарайтеся зробити декілька тестових заїздів. Оцініть, на яких ділянках траси буде найважче, а на яких зможете викластися на максимум. Оберіть стратегію заїзду: ви повинні не тільки точно розрахувати свої сили, але й визначитися, на скільки відсотків викладаєтеся на старті, в середині траси, на фініші. Перед змаганнями не варто робити виснажливих тренувань – дайте собі відпочити.

Звертаючись до велосипедистів, Яна закликала їх “спільно створювати для нашої країни велокультуру, реальними прикладами показувати, як багато у нас людей веде здоровий спосіб життя».

Президент Федерації велосипедного спорту України, яка виступила співорганізатором велоперегонів, і водночас голова організаційного комітету Міжнародної велогонки Race Horizon Park Олександр Башенко говорить:

– За шість років ми створили світовий бренд – Race Horizon Park і вивели Україну в пелотон міжнародних велогонок. І до того ж абсолютно без державної допомоги. Про Україну заговорили в міжнародних медіа як про країну з розвинутим велоспортом. А українські спортсмени, завдяки «домашнім» гонкам, отримали шанс завоювати додаткові бали для участі в чемпіонатах Європи, світу та Олімпійських іграх. І тепер Race Horizon Park є не тільки найпрестижнішою велогонкою в Україні, але й масштабним святом велоспорту: зі змаганнями для велолюбителів будь-якого віку та вперше в Україні — професійними міжнародними велогонками для жінок. Я думаю, що й ця велогонка («Red Bull Володар Гори») досягне міжнародного рівня.

Хто ж підкорив історичну гору? Переможцем серед чоловіків став Олег Хлопов, який подолав дистанцію за 1 хвилину 33 секунди.


Володаркою гори (2 хвилини 3 секунди) стала Христина Конвісарова.


“Український репортер” вітає переможців!

Наталя ПЛОХОТНЮК

Фото зі сторінки у Фейсбуку Федерації велосипедного спорту України

На цю тему читайте також тут

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *