Оголошено переможця Букерівської премії 2023

Одна з головних літературних відзнак світу – Букерівська премія – оголосила цьогорічного переможця. Лауреатом Букера за 2023 рік став 46-річний ірландський письменник Пол Лінч.

Лінч, якого обрали серед шести претендентів на Букерівську премію 2023, відзначений за роман “Пісня пророка” (Prophet Song).

Це пʼята книга ірландського письменника. Дія в романі Лінча відбувається в альтернативному Дубліні, що керується тоталітарним урядом. За сюжетом, таємна поліція забирає чоловіка мікробіолога Айліш Стак, високопосадовця Спілки вчителів Ірландії. Він безслідно зникає, як сотні ірландців.

Сам автор був переконаний, що роман “Пісня пророка” завершить його кар’єру. Лінч розповідав, що написав його під впливом події у Сирій, проблем біженців та дій Заходу.

“Я намагався зазирнути в сучасний хаос. У заворушення у західних демократіях. У проблему Сирії – розпад цілої нації, масштаби кризи біженців і байдужість Заходу. “Пісня пророка” – це частково спроба радикального співпереживання. Щоб краще зрозуміти, ми повинні спочатку пережити цю проблему самі. Тож я прагнув поглибити антиутопію, додавши їй високого ступеня реалізму. Мені хотілося так занурити свого читача в тему, щоб наприкінці книги він не просто знав, а й відчував цю проблему на собі”, – казав письменник.

Лінч розповів, що писав цю книгу чотири роки: “Мій син Еліот народився якраз перед тим, як я почав писати, і до кінця він вже катався на велосипеді”.

“Я переважно пишу п’ять днів на тиждень, по кілька сотень ретельно дібраних слів на день, часто досліджуючи на ходу, редагуючи під час написання…Я витратив шість місяців на написання не тієї книги, і знав це… Потім однієї п’ятниці, близько 15:00, я припинив писати і подумав, що це не та книга – я повернуся в понеділок вранці й почну нову. Я відчував, що щось причаїлося, але не знав, що саме”, – пригадав письменник початок роботи над “Піснею пророка”.

Голова журі Букерівської премії 2023 Есі Едуґян зазначила, що цьогорічна книга-лауреат відображає соціальні та політичні тривоги сьогодення.

З першого ж стуку в двері “Пісня пророка” змушує нас позбутися самозаспокоєння. Ми стежимо за жахливою долею жінки, яка намагається захистити свою сім’ю в Ірландії, яка скочується до тоталітаризму. Від самого початку ми відчували себе неспокійно, занурені в постійну клаустрофобію потужно сконструйованого світу Лінча, і нас переслідувала ця клаустрофобія…Це тріумф емоційної розповіді, підбадьорливої та сміливої“, – сказала вона.

Крім Лінча, на премію цьогоріч претендувало ще п’ять авторів та їхніх книг: Study for Obedience (“Вивчення послуху”) Сари Бернштейн, If I Survive You (“Якщо я переживу тебе”) Джонатана Ескоффері, This Other Eden (“Цей інший рай”) Пола Гардінга, Western Lane (“Західний провулок”) Четни Мару та The Bee Sting (“Укус бджоли”) Пола Мюррея.

Букерівська премія (The Man Booker Prize) – одна з найпрестижніших літературних премій. Вперше її вручили у 1969 році і спочатку присуджували авторові, який проживає в одній з країн Великої Британії за роман, написаний англійською. Тоді премію отримав Персі Говард Ньюбі за твір “За це доведеться відповісти”.

Починаючи з 2014 року на неї можуть претендувати твори письменників будь-якої національності, написані англійською мовою та опубліковані у Британії.

У різні роки її переможцями ставали такі відомі письменники як Айріс Мердок, Салман Рушді, Джон Кутзее, Кінгслі Еміс, Ієн Мак’юен тощо. П’ять лауреатів Букерівської премії – Вільям Ґолдінґ, Надін Гордімер, Від’ядхар Сураджпрасад Найпол, Джон Кутзее і Ішіґуро Кадзуо – згодом отримували Нобелівську премію з літератури.

У 2022 році лауреатом став шрі-ланкійський письменник Шехан Карунатілака з книжкою “Сім місяців Маалі Алмейди”.

 

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *