Останні два роки вартість м’яса зростала більшими темпами, ніж середня зарплата
Експерти Асоціації постачальників торговельних мереж з’ясовували чому падає споживання м’яса в Україні. Як з’ясувалось, воно дорожчає більшими темпами, ніж зростання середньої заробітної плати.
Так за останні два роки, із квітня 2016 по квітень 2018 року вартість м’ясного кошика та яєць зросла на 60% за даними Держстату.
У той же час середня зарплата, яка є предметом гордості Уряду, зросла на 59%. Тому для цієї категорії людей м’ясо не стало більш доступним.
Мінімальна заробітна плата за цей же час стала вище на 170%. У березні 2016 року мінімальна заробітна плата в Україні становила 1378 грн., а середня – 4920 грн.
На березень 2018 року мінімальна вже дорівнювала 3723 грн., а середня – 7828 грн. За математичними розрахунками споживання м’ясних виробів повинні були збільшити люди з невисокими доходами. Але враховуючи їх загальну купівельну спроможність, вони були змушені зменшити вживання м’яса та яєць.
До нашого м’ясного кошика увійшли всі види м’яса та ковбасні вироби, які підлягають державному моніторингу, а саме свинина, яловичини, сало, куряча тушка, варена ковбаса 1 ґатунку та курячі яйця. Усі види продуктів стали дорожчими за рік від 42% до 145%, а саме: яйця стали дорожчими на 145%, сало – на 76%, свинина – на 69%, ковбаса варена – на 52%, яловичина – на 49%, курка-бройлер – на 42%.
Порівняно з 2016 роком свинина додала в ціні 45 грн. за кілограм, яловичина – 40 грн., сало – 31 грн., ковбаса варена – 29грн., а курка в тушці та десяток яєць – по 16 грн. На початок квітня кілограм яловичини можна було купити в середньому за 122 грн., свинини – за 110 грн., вареної ковбаси – за 85 грн., сала – за 72 грн., курки-бройлера – за 54 грн., а десяток яєць – за 27 грн.
Якщо в цілому оцінити вартість м’ясного кошика з яйцями, то на початок квітня 2018 року він коштував 470 грн., тоді як на середину квітня 2016 року його вартість становила 293 грн. Тобто індекс м’ясного кошика майже за два роки зріс на 60%, або на 177 грн. За офіційними даними інфляція з березня 2016 року по березень 2018 року склала 26,6%. Тобто м’ясний кошик дорожчав удвічі скоріше за інфляцію.
Уряд за останні два роки зробив тільки два кроки для стабільності споживчого ринку: повернув дотації та здешевив кредити аграріям. Але в умовах обмежених ресурсів та неефективного їх використання споживачі відчули слабий ефект від цих дій. Тому слід робити подальші кроки для підтримки як виробника, так і споживача.
Олексій ДОРОШЕНКО,
генеральний директор Асоціації постачальників торговельних мереж