Де в Україні готують найдешевший борщ. Цікаве дослідження
За даними Держстату, експерти Асоціації постачальників торговельних мереж визначили регіони України, де можна приготувати найдешевший борщ.
Ми взяли простий рецепт борщу: свинини – 600 г, картоплі та буряку – по 500 г, капусти – 300 г, моркви та цибулі – по 200 г, томатної пасти – 3 столові ложки, води питної – 3,5 – 4 л, один лавровий лист, сіль, перець – за смаком, сметани – 250 грамів. Аналіз цих даних на кінець лютого 2018 року показав, що найдешевший борщ можна приготувати у Волинській області.
Тож перше місце у рейтингу посіла Волинська область – 82,2 грн. 600 г свинини там обійдеться у 58,4 грн, 500 г картоплі – 2,7 грн, 500 г буряку – 3,7 грн, 300 г капусти – 1,3 грн, 200 г моркви – 1,5 грн, 200 г цибулі – 1,2 грн, 250 г сметани 13,4 грн.
Друге місце в рейтингу дісталося Донецькій області – 84,1 грн. А саме: 600 г свинини там обійдеться у 57,3 грн, 500 г картоплі – 4 грн, 500 г буряку – 4,3 грн, 300 г капусти – 2 грн, 200 г моркви – 1,8 грн, 200 г цибулі – 1,3 грн, 250 г сметани 13,4 грн.
Третє – п’яте місця у рейтингу ділять три західні області: Львівська, Рівненська та Тернопільська.
Львівська область – 85,7 грн за цю страву. А саме: 600 г свинини можна купити за 63,4 грн, 500 г картоплі – 2,8 грн, 500 г буряку – 3,5 грн, 300 г капусти – 1,4 грн, 200 г моркви – 1,3 грн, 200 г цибулі – 1,1 грн, 250 г сметани – 12,2 грн.
Рівненська область – 85,7 грн. Вартість 600 г свинини – 63,9 грн, 500 г картоплі – 2,7 грн, 500 г буряку – 3,4 грн, 300 г капусти – 1,5 грн, 200 г моркви – 1,3 грн, 200 г цибулі – 1,1 грн, 250 г сметани 11,8 грн.
Тернопільська область – 85,7 грн за каструлю борщу. Ціна 600 г свинини – 63,1 грн, 500 г картоплі – 2,8 грн, 500 г буряку – 3,5 грн, 300 г капусти – 1,7 грн, 200 г моркви – 1,4 грн, 200 г цибулі – 1,2 грн, 250 г сметани 12 грн.
Для порівняння, середньостатистична ціна по Україні борщу становить 89,5 грн.
Ми бачимо, що найдешевший борщ готують господарки у Західній Україні та ключовим показником вартості борщу є свинина. Ціни на свинину в світі падають із жовтня минулого року.
Українці цей тренд бачать лише тоді, коли національна валюта є стабільною або дорожчає. Це можна було спостерігати в жовтні-листопаді 2017-го та в лютому цього року, оскільки курсові коливання мають більший вплив, ніж падіння світової ціни. А от овочі в нас просто «золоті». До речі, Україна виробляє значно більше овочів, ніж вживає та експортує. Однак частину одразу вважають відходами.
Бо в нас і досі недостатньо овочесховищ. Інвестування в них було нецікавим для бізнесу, а держава не стимулювала цей процес, оскільки за низької вартості овочів це було малорентабельним. Але за сьогоднішніми цінами на продукти викидати або допускати псування буде вже дорожче. Тому найближчим часом побачимо будівництво сховищ, до яких можна буде закласти практично весь урожай.
Олексій ДОРОШЕНКО,
генеральний директор Асоціації постачальників торговельних мереж