Путінська фабрика тролів для Америки. Як вона діяла під час виборів президента

Юрій КІРПІЧОВ

Що надзвичайно важливо знати напередодні президентських і парламентських виборів в Україні у 2019 році? Вже зараз треба розуміти: фабрика російських тролів головний удар націлила на Україну. Люди, будьте пильні!

Вже на початку 2016 року мені стало ясно видно (не перший рiк живу), що росіяни активно втручаються в хід виборчої кампанії у США. У соціальних мережах і ЗМІ з’явилася безліч косоруч зляпаного компромату на Гілларі Клінтон.

Але особливо очевидною атака була саме в російськомовних американських ресурсах. Мою електронну пошту було завалено груповими розсилками знайомих і їхніх знайомих з відштампованими під копірку вихваляннями Трампа і брудом на адресу Клінтонів.

Статейки були нібито з американських джерел, але вуха стирчали настільки довгi, що треба було особливо хотіти, щоб повірити в цю дешеву брехню.

Російсько-трампівська вулиця

На жаль, «наші» вірили з палкою любов’ю! І продовжують розвішувати вуха для путінської локшини швидкого приготування. Навіть цієї осені, коли все давно було вирішено, коли Гілларі покинула політичну арену, розсилки продовжували приходити – фабрика тролів набрала iнерцію і вже не могла зупинитися.

Втім, вистачало і свого гасу – на тутешній російській вулиці, великому Брайтон-Біч, 85% мешканців якого голосували за Трампа, ця гидота потрапила на особливо поживний ґрунт, і процес став самопідтримуваним.

І зараз, коли розслідування Рашагейта вступило у фазу пред’явлення звинувачень, російськомовні трампісти, якi вільно чи мимоволі стали знаряддям в руках Кремля, американською п’ятою колоною Путіна, реагують особливо нервово, порушуючи всі межі пристойності, поводячись по-хамськи й огризаючись. А нервувати є від чого – процес пішов!

Поки він стосується небагатьох росіян, але тато Мюллер не приховує, що це лише верхівка й інформації про цю публику у нього більш ніж достатньо. Сподіваюся, мотузочка дов’ється і до них, але ось, що надзвичайно важливо знати українським друзям напередодні президентських і парламентських виборів в Україні в 2019 році: фабрика російських тролів головний удар націлила на Україну.

Люди, будьте пильні!

Отже, у п’ятницю, 16 лютого, спецпрокурор Роберт Мюллер висунув звинувачення у змові проти США 13 громадянам Росії. Воно викладено на 37 сторінках і містить 99 пунктів. Очолює список Євген Пригожин, один з «гаманців» Путіна, решта – це співробітники «Internet Research Agency», відомого як «Ольгинська фабрика тролів». Пригожин звинувачується у фінансуванні діяльності цієї фабрики. З повним текстом обвинувачення ви можете ознайомитися за цим посиланням.

Воно констатує, що обвинувачені орудували в соціальних мережах, створювали сторінки і групи в YouTube, Facebook, Instagram, і Twitter для залучення аудиторії США.

Ці групи і сторінки, які спекулюють на політичних суперечностях і соціальних проблемах США, нахабно стверджували, що були створені американськими активістами, однак насправдi контролювалися обвинуваченими. Ті використовували вкрадені американські посвідчення й особисті дані і від імені постраждалих відкривали акаунти у соціальних мережах.

Ці медіа-акаунти стали засобом для втручання в політичну систему США, включаючи президентські вибори 2016 року. Втручання здійснювалося шляхом поширення пропаганди і неправдивих відомостей, а також шляхом організації провокаційних демонстрацій і мітингів з метою посіяти розбрат між різними соціальними, релігійними та етнічними групами населення, а також з метою надання підтримки одним кандидатам в президенти й очорнення інших.

Згадайте «марші мусульман за Гілларі», затіяні з метою викликати ненависть до них і до неї, посіяти ворожнечу між мусульманами та іншими конфесіями, згадайте, як організовували в різних штатах безліч демонстрацій і маршів на підтримку Трампа.

Деякі обвинувачені вирушили до США з метою збору розвідувальних даних, вони набували і використовували комп’ютерну інфраструктуру, щоб приховати російське походження й уникати виявлення регуляторами та правоохоронними органами США. У звинуваченні описуються організація фабрики тролів (вона так і проходить під терміном «Організація») і роль кожного з фігурантів.

«Кількість її співробітників обчислюється сотнями, а річний бюджет — мільйонами доларів США». Спеціальний відділ для підривних операцій у США було створено у квітні 2014 року, і вже тоді робота мала на увазі президентську виборчу кампанію-2016. Мета – «поширювати недовіру до кандидатів і політичної системи в цілому». До липня 2016-го, в розпал операції «Трамп», у складі відділу працювали понад 80 чоловік. Паралельно «Організація» працювала над більш широким «Project Lakhta». У вересні 2016 р. місячний бюджет цього проекту перевищував $1,25 млн – Пригожин грошей не шкодував.

Фігурантам інкримінується змова: «Обвинувачені, разом з іншими, відомими і невідомими Великому Журі особами, свідомо і навмисно вступили в змову з метою обдурити Сполучені Штати, перешкоджаючи діяльності, втручаючись у законні функції і спотворюючи функції Федеральної виборчої комісії, Міністерства юстиції США і Державного департаменту США».

Але в даному випадку це всього лише юридична термінологія. Всім зрозуміло, що мова йде не про змову, а про комплексну, багатопланову війну, яку Росія веде проти Заходу.

Фактор Флориди

У вересні 2016-го в парку неподалік від нашого нового будинку (ми перебралися з Нью-Йорка в містечко на півночі Флориди) проходили збори місцевих демократів. Зібралося досить багато народу, діти розмальовували асфальт кольоровою крейдою: «Dump Trump» і «Голосуй за Гілларі», а дорослі говорили приблизно про те ж. 8 листопада я всю майже ніч слухав повідомлення про хід голосування в нашому штаті – йшла справжня сабельна рубка!

Демократи билися як леви, і була цілком обґрунтованою надія, що незабаром перевага перейде до них.

Раніше Флорида була безумовно червоною, республіканською, але останніми роками вона інтенсивно заселяється, обігнала навіть штат Нью-Йорк за чисельністю населення, сюди приїжджає все більше освіченого народу з півночі, і терези стали коливатися.

Явка була однією з найвищих серед усіх штатів, і хоча в той день переміг Трамп, його перевага була пірровою, мінімальною, і я сподіваюся, що вже цієї осені демократи прокатять червоних на виборах у Конгрес. Ось на такі проміжні, що коливаються, штати і звернули головну увагу російські iнфогангстери.

За пунктами. Пункт 31 звинувачення говорить про те, що після аналізу зібраної різними способами інформації (в тому числі й на місці, російськими агентами) обвинуваченими було прийнято рішення зосередити свою активність на цих коливних штатах.

На жаль, ця стратегія виявилася вірною, і перемогу Трампа визначили три таких штати, буквально кілька десятків тисяч чоловік, хоча в цілому за Гілларі Клінтон проголосували на три мільйони більше. Така специфіка наших виборів.

Пункти 32-33 звинувачення стверджують, що для здійснення своїх планів обвинувачені створили сотні акаунтів у соціальних мережах, які мали б виглядати так, наче належать реальним американським громадянам. Фабрика тролів працювала цілодобово, в денну і нічну зміни, враховуючи часові пояси, щоб охопити найбільшу аудиторію.

Пункт 34. Обвинувачені й особи, що з ними співпрацювали, створили тематичні групові сторінки в соціальних мережах. Вони стосувалися низки важливих для країни питань, у першу чергу імміграції, закликаючи захистити кордони, а також руху чорних Black Lives Matter (група Blacktivist), релігії (групи «Об’єднані мусульмани Америки» і «Армія Ісуса»).

Вони грали на регіональних традиціях – групи «Об’єднаний Південь» і «Серце Техасу», і навіть мій онук піддався на їхню пропаганду і став шанувальником Трампа. В результаті до 2016 р. аудиторія багатьох таких груп зросла до сотень тисяч відвідувачів.

Пункт 36. Це персональний пункт – привіт президентові від прокурора. В улюбленому Трампом Твіттері також було створено безліч акаунтів, що належать нібито громадянам США і американським організаціям. Вони мали величезну аудиторію. Наприклад, фейковий аккаунт @TEN_GOP (Tennessee GOP – республіканці Теннесі) зібрав понад сто тисяч шанувальників.

Пункти 37-38. Фігуранти звинувачення й особи, що з ними співпрацювали, постійно аналізували розмір охопленої аудиторії і коректували зміст своєї пропаганди.

Пункт 39. Обвинувачені користувалися американськими серверами і використовували технологію VPN для замітання слідів. VPN (Virtual Private Network) – це узагальнена назва технологій, що дозволяють створити логічну мережу поверх іншої мережі (наприклад, Інтернету), не виказуючи своєї істинної адреси.

Фактор ФБР

Роберт Мюллер довгий час очолював ФБР і прославився своїм високим професіоналізмом та непідкупністю. Але наступний пункт звинувачення змушує згадати про небезпеку політизації спецслужб.

Пункт 43b. У вересні 2016 року куратор групи «Захищені кордони» у Facebook зазнав критики за те, що в його групі мало постів і коментарів, які критикують Гілларі Клінтон. Незабаром, як ми пам’ятаємо, ФБР знову зайнялося електронною поштою Гілларі – такий ось дивний збіг…

До речі, тиждень тому в сенатському комітеті з розвідки на питання сенаторів відповідали директор Національної розвідки Ден Коутс, директор ФБР Крістофер Рей, директор ЦРУ Майк Помпео, директор Національного агентства безпеки Майкл Рождерс, директор агентства військової розвідки Роберт Ешлі і директор геокосмічних розвідних сил Роберт Карділло.

Слухання складалися з відкритої і закритої частин. Фахівці одностайно підтвердили, що Росія докладає зусиль для втручання у вибори в Конгрес США, які відбудуться в листопаді 2018 року, і є всі дані про те, що вона буде нарощувати їх.

Ден Коутс: “Спецслужби США роблять висновок про те, що Росія нарощує свої зусилля з втручання в політичну систему США за допомогою хакерства і маніпуляцій із засобами масової інформації.

Вибори в іноземних державах – це критичні точки перегину, які дають Росії можливість просувати свої інтереси як відкрито, так і приховано.

Москва прагне створити умови, які знижують довіру до демократичних процесів, зводять нанівець зусилля щодо демократизації, послаблюють партнерські відносини США з європейськими союзниками, підривають західні санкції, заохочують антиамериканські політичні погляди і протидіють зусиллям щодо залучення України та інших держав колишнього СРСР в європейські інститути”.

Сенатор із Каліфорнії Камала Харріс запитала директора ФБР, чи робить його відомство заходи з протидії втручанню Росії у вибори в Конгрес, і якщо так, то за вказівкою і за підтримки Білого дому?

Рей відповів, що заходи вживаються, але без участі Білого дому. Про що це говорить? Про те, мабуть, що атака Росії досягла своєї мети і Трамп – це ставленик Путіна. Підтверджує це і відмова Трампа прокоментувати звинувачення, пред’явлені спецпрокурором. Ось такi наші справи, шановнi.

Юрій КІРПІЧОВ, США (спеціально для “Українського репортера”)

Малюнок Олега СМАЛЯ

Від редакції.

Президент США Дональд Трамп повністю визнав, що Москва не тільки намагалася втручатися, але і фактично втручалася і впливала на президентські вибори у 2016 році. Про це під час брифінгу заявила прес-секретар Білого дому Сара Сандерс, пише DW.

«Абсолютно зрозуміло, що Росія втручалася у вибори. Гранично ясно й те, що це не вплинуло на вибори, а передвиборний штаб Трампа жодним чином не вступав у змову з росіянами заради цього», — заявила Сандерс.

Like

Юрiй КІРПІЧОВ

Спеціальний кореспондент "Українського репортера" в США


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *