Канабіс і зелена хвиля. Погляд із США

Статтю цю я написав на початку травня минулого року, опублікував в «Вечірньому Нью-Йорку» – і послав одному з хлопців команди нового президента України. Радий, що цей посил спрацював! Що питання легалізації медичної марихуани поставлено перед народом. Це показник цивілізованості соціуму. А також великий бізнес, в якому не гріх взяти участь ненцi. Чи ви хочете як в Росії!? Де канабiс вирощують прокурори? Отже, пропоную й українському читачеві ознаймитися з цим матеріалом, який не втратив свого значення.

Юрій КІРПІЧОВ

Аналітики прогнозували уповільнення зростання кількості нових робочих місць в США в 2019 році. Серед причин – загальне гальмування світової економіки, негативний вплив тарифних воєн Трампа, вичерпання резерву робочої сили, посилене антиімміграційною політикою нинішньої адміністрації та інше. Але є один сектор, в якому спостерігається бурхливий сплеск зайнятості. Це індустрія легального канабісу. За інформацією компанії Leafly, в 2018 році спостерігалося стрімке зростання зайнятості в цьому секторі – на 44% по США. Це тривало і в 2019 році. Особливо бурхливо бізнес розвивається у Флориді: з 1290 чоловік, зайнятих в ньому на початку 2018-го, чисельність збільшилася до 9068 – в сім разів!

Про користь лібералізму

Такий ось ефект зняття заборони на використання марихуани в медичних цілях у 2016 році. Тепер достатньо взяти рецепт у лікаря і зайти в спецмагазин. У 2018 році такий з’явився і в нашому місті. У підсумку за 2018-й чисельнiсть пацієнтів у Флориді майже потроїлася і досягла 165 тисяч. У 2019-му Leafly не очікував такого бурхливого росту робочих місць, пов’язаних з канабісом, але все ж передбачав їх збільшення на 5136 позицій, або на 50%, що також зовсім непогано. Ці прогнози базувалися на очікуванні зростання числа нових пацієнтів в штаті на 100 тисяч Багато? Як сказати. Трохи більше відсотка від чисельності населення Флориди, так що пуританам не варто панікувати.

Наприклад, Швейцарія, а вона славиться розважливістю та якістю життя, підійшла до проблеми ще рішучіше і дозволила видавати за рецептами безкоштовний метадон, замінник героїну. І що ви думаєте? В країні вдвічі зменшилася кількість злочинів на грунті наркозалежності, а метадонова програма виявилася на порядок дешевше, ніж лобова боротьба з наркотиками.

Загальнофлорідське зростання робочих місць за 2018 рік теж було непоганим, але далеко поступалося проривному маріхуановому– всього 2,6%. Навiть торгівля нерухомістю, а Флорида інтенсивно будується і переманює жителів з дорогого Нью-Йорка, здорово поступається – 6,7% приросту.

Федерали поки не збирають даних про індустрію каннабісу в масштабах всієї країни, оскільки в багатьох штатах вона ще заборонена, як і на федеральному рівні. Але це реальна робота, що дозволяє тисячам американців утримувати себе і свої сім’ї. І вони нічим не гірші виробників і продавців тютюну і алкоголю. Це до початку 2018-го зрозуміли вже в 29 штатах, а ще чотири штати і округ Колумбія легалізували медичну марихуану для дорослих.

Процес набирає ходу і за рік ще п’ять штатів повністю легалізували травичку. За цей час продаж канабісу виріс на 34% і досяг $10.8 млрд., а загальна чисельність зайнятих в цій індустрії становить 64 389 осіб, що працюють повний робочий день, і 211 тияч. що так чи інакше зайнятi цією справою.

Так що дійсно можна говорити про солідну індустрію марихуани. Для порівняння: її продажі вже складають майже третину від продажів такого традиційного і вгодованого кита торгівлі, як пиво!

Країна зеленого листа

У Канаді закон про легалізацію канабісу набув чинності 17 жовтня 2018 року і всім громадянам старше 18 років можна купувати, зберігати (до 30 грамів) і вирощувати травичку (не більше чотирьох рослин, але Квебек і Манітоба не погодилися з федералами–нi і все). Реакція мас була вражаючою: марихуани не вистачило! Її розкупили за кілька днів. Черги були такі, що поліції довелося втихомирювати тих, кому не дісталося травички.

Бо держава поганий бізнесмен. У магазини Квебеку (їх всього 12 на величезну провінцію) пускають тільки за посвідченням особи, товар завозять броньовані вантажівки інкасаторської компанії і чергує охорона. У Квебеку ці магазини (Societe Quebecoisde cannabis) стали філією SAQ, мережі магазинiв з продажу алкоголю. Реклама практично заборонена і порушникам загрожують штрафи. А такі міста, як Шербрук, залишаються бастіонами моралі, хоча алкоголь п’ють і тютюн курять не гірше інших. Перепони чинять і лендлорди, господарі багатоквартирних будинків. Марихуана для них як маленькі діти, кішки і собаки.

Але процес пішов. Так, більшість людей не схвалюють наркотики. При цьому алкоголь продають у кожному кварталі в величезному асортименті і в будь-якій кількості, як і тютюн, який шкідливіший марихуани, але набагато дешевший. Лише недавно стали обмежувати його куріння в громадських місцях, а канабісу, навпаки, помаленьку дають зелене світло. Канада пузяла за приклад Нідерланди, де після легалізації канабісу різко впало споживання важких наркотиків.

Легалізація веде до декриміналізації, бо підриваються позиції наркомафії, поліція не втрачає час на дурниці, розвантажуються суди і полегшується тягар бюджету. Більш того, країна починає отримувати дохід – з тіні виводиться мільярдний бізнес, який починає платити податки. З’являється можливість стежити за якістю продукту і розвивати виробництво на експорт!

Ринок великий – джерела стверджують, що Канада вирощує трави на $20 млрд. на рік, хоча сама споживає “всього” на $5 млрд. Куди йде решта? До південного сусіда, не дивлячись на те, що федеральними законами США перевезення марихуани через кордон заборонено, що свідчить про неефективність боротьби з наркотиками. Дозвіл купувати її в медичних цілях за півтора десятиліття отримали близько 100 тисяч канадців, але покупців значно більше, бо сірі диспенсери продають всім бажаючим без всяких довідок, а їх самих було близько 25 тисяч. Вважається, що канадці дуже схильні до цього захоплення, а Нью-Йорк в цьому плані можна порівняти з ними. У ньому ж, згідно Gallup, регулярних курців марихуани (мінімум раз на тиждень) – близько 300 тисяч, тоді як в Канаді їх не менше мільйона, що добре корелює зі світовими даними: кожен 23-й землянин не проти смикнути “косячок”.

Акциз на травичку в Канаді встановлено щадний: долар за грам або 10%, якщо грам коштує більше $10. У магазинах ціна помірна, всього $6 – чорні і сірі дилери поки нікуди не щезли і з ними треба конкурувати. Для порівняння: в Нідерландах “a pre-rolledone” коштує, залежно від сорту начинки, від трьох до п’яти євро. Втім, Канада федеративна країна і в деяких провінціях ціна буде в півтора-два рази вище – традиційна мораль завжди дорого обходиться.

Бюджет має намір отримати від легалізації до $0,5 млрд на рік. При акцизі в 10% обсяг продажів дійсно складе 5 млрд., врахувавши же фактор США, приходимо до спочатку озвученої цифри в 20 млрд, причому американських баксiв, а не канадських, що важливо, враховуючи нинішній курс валют.

Ще один плюс легалізації в тому, що повним ходом пішов експортний бізнес! Глобальна торгівля травою лише питання часу, і Канада заявила про намір стати постачальником №1 легального каннабісу в світі. Вона хоче скористатися законодавчими перепонами США, чиї федеральні закони забороняють експорт-імпорт марихуани і перевезення її через кордон і відрізає американських ділків від міжнародного ринку. А він, на кінець 2017 року, оцінювався в $7,7 млрд. з перспективою надшвидкого зростання (щорічно на 60%!), i до 2021 року досягне $31,4 млрд.

Акції канадських виробників зростають шаленими темпами! Вони активно освоюють ринки в Європі, Латинській Америці, Африці і Океанії, благо, в останні роки послаблення в законодавстві щодо марихуани взяли Німеччина, Грузія, Чилі, Перу, Італія, Польща і Чехія. Вони об’єднуються з місцевими компаніями для будівництва плантацій в Португалії, Данії та Австралії. Широко крокує Канада!

Так, є і скептики, що передрікають захоплення лідерства південними країнами, такими, як Колумбія. У Боготі заявили, що самі збираються стати головним експортером в Західній півкулі. І тому є підстави – там більш сприятливий клімат і продукт може виявитися дешевше. Але це ще не факт, в Канаді кращі технології та дешева енергія.

Суспільство хвилюється, чи продумано, зокрема, розроблені заходи боротьби з водінням у стані наркотичного сп’яніння? Але тут немає великих проблем. За аналогією з алкоголем вже встановлені суворі покарання за водіння в обкуреному вигляді залежно від вмісту тетрагідроканнабінолу в крові.

Гей, Україно!

До речі, у зв’язку з ще однією зеленою хвилею: чому б Україні не піти стопами Канади? Чи її бюджет тріщить від надлишку коштів? Адже традиція споживання каннабісу тут дуже давня! Думаю, за бажаннм її можна простежити до трипільців, у всякому разі, вже скіфи знали сенс у цій справі. Геродот писав: «Взявши це конопляне насіння, скіфи пiдлізають під повстяну юрту і потім кидають його на розпечене каміння. Від цього здіймаються такий сильний дим і пар, що ніяка еллінська парова лазня не зрівняється з такою лазнею. Насолоджуючись нею, скіфи голосно кричать від задоволення».

Генетики стверджують, що внесок скіфів і сарматів в генофонд українців досить значний. Так чому б не організувати вирощування канабісу хоча б на експорт? Даєш зелену хвилю в неньці!

Юрій КІРПІЧОВ, США

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *