За рік індекс м’ясного кошика зріс на 40 відсотків

Олексій ДОРОШЕНКО

Експерти Української асоціації постачальників торговельних мереж порахували зростання вартості м’ясного кошика українця за рік на підставі даних державної статистики.

І лише куряче філе було пораховано за даними асоціації, оскільки до державного моніторингу воно було додано з січня цього року.

До нашого м’ясного кошика увійшли всі види м’яса та ковбасних виробів, які підлягають державному моніторингу, а саме: свинина, яловичина, сало, куряча тушка та філе, варена ковбаса 1-го ґатунку.

Усі види м’яса стали дорожчими за рік від 29% до 80%, а саме: сало – на 80%, свинина – на 55%, ковбаса варена – на 34%, курка в тушці – на 31%, філе курки – на 30%, яловичина – на 29%.

У порівнянні з минулим роком свинина додала в ціні 39 грн за кілограм, сало – 32 грн, яловичина – 26 грн, ковбаса варена і філе курки – по 21 грн, а курка в тушці – 13 грн.

На кінець січня кілограм яловичини з кісткою можна було купити в середньому за 117 грн, свинини – за 110 грн, філе курятини – за 92 грн, вареної ковбаси – за 83 грн, сала – за 72 грн, а тушки курки – за 55 грн.

Якщо в цілому оцінити вартість м’ясного кошика, то на кінець січня 2018 року він коштував 529 грн, тоді як рік тому його вартість становила 377 грн. Тобто індекс м’ясного кошика за рік зріс на 40%, або на 152 грн.

Додамо, що свинина подорожчала в січні 2018 року на 80 копійок, а філе курки на 2 грн, тобто перетнула рубіж у 90 грн за кілограм.

Нагадаємо, що овочевий кошик зріс у ціні за рік на 35%. За нашими оцінками, продуктова інфляція продовжує штовхати вгору загальну інфляцію у країні, і ця тенденція не зміниться до кінця 2018 року.

Її обсяг уже перевищує гранично можливі позначки. А це означає, що уряду необхідно буде збільшити мінімальну заробітну плату та підвищити соціальні виплати.

У той же час він не робить ніяких кроків щодо зняття причин такого зростання, окрім заяв.

Олексій ДОРОШЕНКО, генеральний директор Асоціації постачальників торговельних мереж

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *