Узбецький велогонщик на чемпіонаті світу виступив у гібридній формі – національна збірна України “позичила” йому шорти

Чемпіонат світу з велоспорту, який завершився в Бельгії, здивував багатьох фахівців, експертів, уболівальників деякими гучними сенсаціями. Одна із них має певне відношення і до України.

Так, змусив про себе говорити молодий велогонщик з Ерітреї Беніма Гірмай (йому 21 рік), який у спринтерській гонці на 161-кілометровій дистанції випередив потужного спортсмена з Нідерландів Олава Коя і завоював срібну медаль. Для маленької африканської Ерітреї ця нагорода стала першою в історії світових чемпіонатів з велоспорту.

А друга сенсація стосується резонансного виступу на змаганнях спортсмена з Узбекистану Данила Євдокимова (йдеться про гонки серед чоловіків до 23-х років). Коли розпочалися перегони, то уболівальники були ошелешені побаченим – Євдокимов їхав у веломайці з написом “Uzbekistan” і шортах з написом “Ukraine” в кольорах національного прапора України. Хто ж насправді вийшов на старт – узбек чи українець? Яку державу представляє? Подивіться й ви, шановні читачі, на це фото. Чий спортсмен мчить на дистанції – узбецький чи український?

До речі, на цьому чемпіонаті світу змагалися й українські велогонщики, але як пояснити появу на дистанції гонщика у якійсь гібридній формі? Може, спортивні делегації щось наплутали з формою одягу? Чому вчасно й оперативно не проінформували уболівальників ні спортивні комісари цих престижних перегонів, ні функціонери від велоспорту Узбекистану, України? Невже на світовій першості дозволено подібну комбінацію спортивних форм різних країн? Не хочеться думати, що в узбецьких спортсменів банально не вистачило шортів для участі в перегонах (забракло коштів для придбання одягу?) і вони вони якимсь чином позичили у хлопців з національної збірної України. Але ж напередодні світової першості узбецькі велогонщики хизувалися, як все у них добре (див. світлину).

І раптом такий прокол! Впадає у вічі, що сенсаційне фото з виступу узбека Євдокимова першими розповсюдили російські ресурси. Вони саркастично коментували цю подію, принижуючи, як це вони зазвичай роблять, українців. Тим часом українські державні мужі з Міністерства молоді та спорту (міністр Вадим Гутцайт) як в рот води набрали. Ані звуку про цей нестандартний випадок. Як це розуміти? Бодай би слово сказали, з якого раптом дива узбек одягнув на Чемпіонаті світу форму національної збірної України. Звідки вона у нього взялася? Українці підставили плече? Тоді скажіть про це! І тоді не з’являлися б лихі домисли та версії з боку агресора – Росії. Ані пари з вуст і Федерація велосипедного спорту України, яку очолює Андрій Грівко. Може, Федерації не стосується цей інцидент з переодяганням? Між тим, якщо треба показати діяльність (у світлинах) керівника Федерації Андрія Грівка, то ця організація тут як тут. Ось, приміром, читаємо свіже повідомлення з Фейсбуку Федерації.

 

Отже про “грандіозну зустріч великої велосипедної родини” в Бельгії за участю Андрія Грівка можна розповісти, а про подію зі спортивною формою для узбецького спортсмена на чемпіонаті у тій же  Бельгії чомусь не захотілося. Може, факт з переодяганням є дрібним? Ну, не скажіть…  Трішки згодом узбецька федерація велоспорту публічно заявила, що ця подія викликала “бурю обговорення в усьому світі”. Україну ж ця буря не зачепила.

І ось яке дивне пояснення гібридній формі знайшли в Узбекистані. Читаємо:

Можна тільки уявити, як узбецькі функціонери за лічені хвилини до старту мчать до спортивних крамниць… Ви повірили?

Читачі відгукнулися коментарями у Фейсбуці:

Що цікаво. Ще не встиг завершитися Чемпіонат світу в Бельгії як 24 вересня президент Узбекистану видав указ “Про комплексні заходи щодо розвитку велоспорту”. Мабуть, позичені Україною шорти сприяли цьому. У нас поки що не видають указів щодо ситуації у велосипедному спорті. Може, пора?

Між іншим. Заміна велосипедної форми не допомогла узбецькому спортсмену Євдокимову увійти до списку лідерів цьогорічного Чемпіонату світу.

 

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *