Українці на Олімпіаді-2018: не все так добре, як хотілося

За перших п’ять днів змагань у Південній Кореї наші спортсмени не здобули жодної нагороди. Більше того, українці поки що у жодній дисципліні не потрапили навіть до десятки сильніших.

Виступи українських спортсменів на Олімпійських іграх у Пхьончхані поки що відверто розчаровують уболівальників. Не те, щоб ми чекали від олімпійців щоденних нагород, сьогодні це – нереальне завдання. Але й пасти задніх майже у всіх дисциплінах – не той результат, якого всі очікують від наших спортсменів.

Санний спорт

За результатами трьох перших заїздів у одиночному санному спуску українські дівчата Олена Шхумова та Олена Стецьків опинилися в останній, третій десятці спортсменок і не потрапили до четвертого, фінального заїзду. Шхумова посіла 22-е місце, а Стецьків – 29-е. Тобто серед 30 спортсменів, які брали участь у змаганнях, наші опинилися у хвості, достроково завершивши свої виступи на Іграх.

Не кращою є ситуація й у чоловіків. Вони теж опинилися за межами топ-20 і не потрапили до фінального заїзду. Антон Деркач посів 23-е місце, а Андрій Мандзій взагалі опинився на останній, 40-й позиції.

Що й казати, одиночні санні змагання на цій Олімпіаді українці відверто провалили.

Лижі

Українські чоловічі та жіночі лижні команди повністю провалили індивідуальну спринтерську гонку, не зумівши подолати кваліфікаційний етап. У чоловіків Олексій Красовський посів 70-е місце, Андрій Орлик – 73-є. Всього у кваліфікації взяли участь 80 спортсменів.

Жінки виступили трішки краще за своїх колег, але теж не зуміли пробитися до чвертьфінального заїзду у спринті. Марина Анцибор фінішувала 54-ю, Тетяна Антипенко – 56-ю.

У нас ще є шанс покращити результати в інших лижних дисциплінах, правда, особливих підстав розраховувати на це немає.

Фрістайл

Єдина представниця нашої країни в дисципліні «могул» Тетяна Петрова не зуміла подолати кваліфікаційний відбір. Більше того, українка посіла останнє місце в кваліфікації, опинилася найгіршою серед усіх учасників Олімпіади. Після першої кваліфікації Петрова була на передостанньому місці, але падіння у другому заїзді і, як наслідок, надзвичайно низька оцінка – 23.07 (у першому заїзді українка набрала 46.19 бала) – відкинули її на останню позицію.

Скіатлон

Українець Олексій Красовський був єдиним у нашій збірній, хто здобув олімпійську ліцензію в цій дисципліні. Хоча на особливий успіх у Кореї спортсмен із Шостки навряд чи сподівався. На двох останніх чемпіонатах світу Красовському вдавалося потрапити лише до топ-50 – не більше. У підсумку на цій Олімпіаді Олексій фінішував на 61-му місці, випередивши лише трьох учасників.

Двоборство

Цей вид спорту складається зі стрибків з середнього трампліну та лижних перегонів на 10 км. Представник України Віктор Пасічник за підсумками змагань посів 30-е місце, що є далеко не таким уже й поганим результатом. У стрибку Пасічник «залетів» на 84 метри – не найкращий результат, через який відставання Віктора від лідера на старті лижних перегонів склало 3 хвилини 6 секунд.

Утім такий гандикап не завадив Пасічнику непогано провести гонку і відіграти 6 позицій. У підсумку, посівши загальне 30-е місце, Пасічник повторив особистий рекорд виступів на Олімпійських іграх.

Біатлон

Саме на виступи у біатлоні усі українці покладали особливі надії. У нас сильна жіноча команда, яка є чинним олімпійським чемпіоном в естафеті (нагадаємо, українки тріумфально перемогли на Іграх у Сочі). Чоловіки зірок з неба не хапають, але виступають доволі стабільно. Ставку на біатлон зробили й у Міністерстві молоді та спорту, виділивши на підготовку біатлоністів близько 30 млн гривень – безпрецедентна сума, враховуючи фінансування інших спортсменів. Проте із самого початку Олімпіади щось пішло не так.

Сьогодні експерти все частіше говорять про серйозні прорахунки тренерських штабів як чоловічої, так і жіночої збірних у підготовці до Олімпіади. Ці команди готувалися за абсолютно різними методиками, але результат продемонстрували приблизно однаковий – незадовільний.

Наразі у Пхьончхані відбулися лише дві біатлонні гонки: спринт та переслідування, в яких українці стартували далеко не кращим чином. У жіночому спринті українки продемонстрували наступні результати: 14. Віта Семеренко, 46. Валентина Семеренко, 55. Анастасія Меркушина, 73. Ірина Варвинець. 14-е місце Віти Семеренко у спринті є поки що найкращим результатом серед усіх українських спортсменів на Іграх у Кореї.

Але це не результат для наших біатлоністок, які на етапах Кубка світу завжди борються за подіум, потрапляють до топ-10, і місце за межами 30-ки найсильніших вважається провальним. А тут одразу троє спортсменок опинилися за межами четвертого десятка – це провал.

У чоловіків схожа ситуація. У спринті Дмитро Підручний був 21-м, Артем Прима посів 40-е місце, Сергій Семенов – 46-е, Володимир Семаков – 78-е. Цікаво, що Підручний – один із небагатьох учасників, який провів гонку без промахів і не їздив штрафні кола. Але ходом по дистанції Дмитро катастрофічно відстав від суперників. Після гонки він зізнався, що на останньому колі почувався виснаженим, йому важко дихалося, тому він був надто повільним. Напевно, це саме те, про що говорять експерти – неправильна підготовка до змагань. Бо ще місяць тому наші чоловіки і жінки були «на ходу», демонструючи значно кращі результати на етапах Кубка світу.

Та найбільше усіх шокувала неприємна ситуація, яка стосується Юлії Джими. Джима – лідер жіночої біатлонної команди. У її активі цього року є подіуми на етапах Кубка світу, де вона входить у топ-10 найкращих спортсменів. І якось так сталося, що лідер команди не бере участі у двох стартових гонках на Олімпіаді.

Спочатку тренери пояснили, що Джиму готують до індивідуальної гонки та масового старту. Згодом з’ясувалося, що умови відбору спортсменів до гонки з масовим стартом на Олімпійських іграх зовсім не такі, як на етапах Кубка світу. Не будемо вдаватися в тонкощі умов потрапляння біатлоністів до мас-старту, просто констатуємо факт – станом на сьогодні Юлія Джима у цій гонці брати участі не має права.

От скажіть, як так вийшло, що найкраща біатлоністка країни приїхала до Кореї, аби виступити лише в одній індивідуальній гонці з чотирьох? Хто за це повинен відповідати? Свій відвертий і безглуздий прорахунок тренери жіночої команди вирішили списати на хворобу Юлії.

Мовляв, саме через недугу Джима не стартувала у спринті та гонці переслідування. Але і тут влучили в «молоко», бо якщо Джима дійсно хворіла, це є підтвердженням непродуманої і неякісної підготовки спортсменів. А потім усі дивуються, чому в нас такі погані результати на Іграх?

Як би там не було, у Південній Кореї на біатлоністів ще чекає достатньо стартів: індивідуальна гонка, масовий старт, естафета та мікс. Тому ми все ще продовжуємо вірити в успіх та медалі.

Ярослав ТИМОШИК

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *