За рік Великодній кошик в Україні подорожчав на чверть
Великодній кошик у 2021 році коштуватиме близько 780 грн., що на 25,8% дорожче, ніж у минулому році.
Про це свідчать розрахунки центру “Інститут аграрної економіки“.
За даними центру, у 2021 році вартість великоднього кошика – за середніми цінами по Україні станом на березень – складе близько 780 грн. Так, за розрахунками науковців, цього року традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль обійдуться українцям на 25,8% (160 грн.) дорожче, ніж торік.
Зазначається, що вартість основної складової великоднього кошика – паски домашньої випічки – складе близько 120 грн./кг. У магазинах і супермаркетах готова паска обійдеться дорожче залежно від складових і оздоблення.
“Зростання вартості паски зумовлене кількома причинами. З одного боку, це подорожчання яєць, цукру, борошна і вершкового масла, з іншого – зростання цін на зернові культури та тваринницьку продукцію через зменшення світового врожаю зернових, збільшення вартості енергоресурсів, а також сплеск цін на продукти харчування через запровадження карантину у зв’язку з епідемією коронавірусу”, – цитує пресслужба слова директора ННЦ Лупенка.
Крім того, за його словами, яйця здорожчали на 90% – до 38 грн./десяток. Також зросли в ціні м’ясні продукти: домашня ковбаса – 130 грн./500 г та буженина – 135 грн./500 г з розрахунку 230-280 грн./кг. Порівняно з 2020 роком вартість буженини збільшилася в середньому по Україні майже на 22,7%, а домашньої ковбаси – на 10,2%. Сало обійдеться у 50 грн./500 г з розрахунку 90-132 грн./кг.
Зазначається, що серед молочних продуктів найбільше коштуватимуть твердий сир – 120 грн./500 г та вершкове масло – 114 грн./500 г. М’який сир обійдеться у 58 грн./500 г.
Ціна хріну залишилася на рівні минулого року – 14 грн./250 г.
У пресслужбі додали, що у разі наповнення великоднього кошика іншими, неосновними складовими: помідорами, огірками, яблуками, червоним вином, – його вартість зросте до 963 грн., що на 20,2% (162 грн.) дорожче, ніж у минулому році.
“Таке зростання зумовлене ціновою ситуацією на ринках сезонних плодів, зокрема яблук, а також збільшенням ціни на плодові вина”, – зазначили в ННЦ.
Так, ціна яблук порівняно з 2020 роком зросла на 42,9% – 10 грн./500 г. Середня ціна на овочі в Україні лишилася на рівні минулого року: томати тепличні коштуватимуть 25 грн./500 г, а огірки – 28 грн./500 г.
Пляшка церковного вина “Кагор”, в середньому, обійдеться у 120 грн.
Лупенко додав, що загальна вартість великоднього кошика у 2021 році складає 6-7% середньомісячної зарплати працюючого українця та 10-22% середньої пенсії, тобто є доступною для переважної більшості громадян.
Як повідомлялося у ЗМІ, оптові ціни виробників продуктів, напоїв і тютюнових виробів у березні 2021 року в порівнянні з березнем минулого року зросли на 30,3%
У березні 2021 року середнє значення Індексу продовольчихцін ФАО склало 118,5 пункту, що на 2,1% вище рівня минулого місяця. Це найвище значення даного індексу з червня 2014 року.
Читайте також: