Власники курячого бізнесу знімають вершки, а ціни на продукцію зашкалюють

Олексій ДОРОШЕНКО

Для моніторингу м’ясного кошика фахівці Асоціації постачальників торговельних мереж відібрали по 1 кг курячого філе і тушки, свинини, сала, яловичини і вареної ковбаси першого ґатунку.

І дійшли висновку, що за 2018 рік він подорожчав на 57 грн., або на 11 відсотків.

Якщо наприкінці 2017 року вартість цього кошика становила 518 грн., то наприкінці 2018 – уже 575 грн.

Розрахунок вартості кошика зроблено на підставі даних статистики.

Динаміка росту ціни продуктів м’ясного кошика:

Філе куряче, за кілограм
у грудні 2017 року – 89 грн.;
у грудні 2018 року – 105 грн.
Зростання за рік склало 18%, або 16 грн.

Яловичина
у 2017 році – 114 грн.;
у 2018 році – 128 грн.
Зростання вартості на 12%, або на 14 грн.

Варена ковбаса
2017 рік – 83 грн.;
2018 рік – 93 грн.
Купуємо на 10 грн., або 12% дорожче.

Сало
у 2017 році – 69 грн.;
у 2018 році – 76 грн.
Ціна зросла на 10%, або на 7 грн.

Куряча тушка
2017 рік – 54 грн.;
2018 рік – 58 грн.
Продається дорожче на 7%, або на 4 грн.

Свинина
у грудні 2017 року – 109 грн.;
у грудні 2018 року – 115 грн.
Індекс зростання – 6%, або +6 грн.

Данні альтернативного дослідження Асоціації постачальників торговельних мереж із 1 березня 2018 року по 1 січня 2019 року показують, що за останні десять місяців поточного року м’ясний набір подорожчав на 14%. Усі продукти продемонстрували зростання: філе курятини й ковбаси на 21%, яловичина +14%, свинина +11, сало і куряча тушка +6.

Чи можна назвати ринковим зростання вартості філе на 16 грн. за кілограм протягом року? Такої маленької різниці між свининою та куркою в країнах ЄС знайти не вдасться.

Але коли Антимонопольний комітет де-факто в країні відсутній, то дива відбуваються на кожному кроці. Якщо відкинути з розрахунків вартість курячого філе, то зростання м’ясного кошика відбулось на 9,5%, що менш ніж на відсоток перевищує інфляцію в Україні.

Яловичина, свинина, сало, куряча тушка та ковбаса – результат роботи селянина, фермера та середнього бізнесу. А курка – приклад того, як заробляє гроші великий бізнес.

Потрібно згадати, що розпорядженням Кабміну від 31.10.2018 р. на 500 млн. грн. збільшено відшкодування будівництва тваринницьких комплексів, а якщо бути точним, то птахофабрик. Тобто курячий бізнес знімає вершки як із споживачів, так з держави. І це вже не підтримка вітчизняного виробника, а вирощування монополіста.

Ціна на сало знижувалась, або була стабільною, протягом перших десяти місяців 2018 року, але грудень 17-го та листопад минулого показали суттєве зростання.

На фото м’ясний кошик виглядає добре, але на столі українця він зовсім інший. Це просто красива картинка.

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *