За рік індекс салату “Оселедець під шубою” зріс на 24%

–  Ми продовжуємо підраховувати, у скільки обійдуться українцям страви до новорічного столу.

Сьогодні ми готуємо “Оселедець під шубою” – один із найулюбленіших традиційних новорічних салатів.

Докладніше

Мало хто знає, яку легенду створення він має.

Сам факт виникнення страви має політичний контекст. Історія салату почалася в неспокійному 1918 році, коли пошук правди сильно захоплював народні маси.

Пошук цієї самої правди дуже часто здійснювався в шинках.

Олексій ДОРОШЕНКО

Суперечки були палкими і нерідко з негативними наслідками для таких закладів через розбитий посуд та зіпсовані меблі. Подібний хід справ не влаштовував господарів шинків. І одному з них спала на думку така ідея – подати відвідувачам “страву світу”. Для її приготування були використані інгредієнти із символічним значенням: оселедець символізував пролетаріат, а цибуля, морква і картопля – селянське населення. Буряк був уособленням червоного прапора. Майонезу відводилася роль ворожої Антанти.

Кухар Аристарх Прокопцев успішно реалізував ідею, і салат незабаром було подано відвідувачам шинку. Сталося це під Новий 1919 рік. Мету створення “Оселедця під шубою” було досягнуто. Відвідувачі із задоволенням куштували салат й менше п’яніли. Бійки у закладі майже припинилися.

Ось така цікава історія.

А тепер переходимо до салату.

Починаємо підготовку продуктів. За найдоступнішим рецептом нам потрібні: варені картопля та буряк – по 500 г, варена морква – 300 г, цибуля – 150 г, варені яйця – 3 шт., філе оселедця – 500 г, майонез – 100 г, сіль за смаком. Рахуємо вартість соціальних продуктів за даними Державної служби статистики, а решту – за цінами ринку “Дніпро” в Києві.

На початку грудня, за середніми в Україні цінами, ми сплатили: картопля – 5,8 грн за кілограм, або 2,9 грн за 500 г, буряк – 5,4 грн за кілограм, або 2,7 грн за 500 г, морква – 6,4 грн за кг, або 1,9 грн за 300 г, цибуля – 5 грн за кілограм, або 0,7 грн за 150 г, яйця – 23,8 грн за десяток, або 7,1 грн за 3 шт. Філе оселедця малосольного 0,5 кг нам обійдеться в 39 грн, а 100 г майонезу – в 6,7 грн.

Таким чином, порівняно з 2016 роком, ціна картоплі зросла на 18%, буряка – на 50%, моркви – на 64%, цибулі – на 19%, яєць – на 22%, філе оселедця – на 25%.

За місяць до новорічних свят салат коштував нам 61 грн. За рік салат “Оселедець під шубою” подорожчав на 12 грн, або на 24%.

Олексій ДОРОШЕНКО, економіст

Редакція

Редакція

Редакція “Українського репортера”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

seventeen − 12 =