За рік індекс салату “Оселедець під шубою” зріс на 24%
– Ми продовжуємо підраховувати, у скільки обійдуться українцям страви до новорічного столу.
Сьогодні ми готуємо “Оселедець під шубою” – один із найулюбленіших традиційних новорічних салатів.
Мало хто знає, яку легенду створення він має.
Сам факт виникнення страви має політичний контекст. Історія салату почалася в неспокійному 1918 році, коли пошук правди сильно захоплював народні маси.
Пошук цієї самої правди дуже часто здійснювався в шинках.
Суперечки були палкими і нерідко з негативними наслідками для таких закладів через розбитий посуд та зіпсовані меблі. Подібний хід справ не влаштовував господарів шинків. І одному з них спала на думку така ідея – подати відвідувачам “страву світу”. Для її приготування були використані інгредієнти із символічним значенням: оселедець символізував пролетаріат, а цибуля, морква і картопля – селянське населення. Буряк був уособленням червоного прапора. Майонезу відводилася роль ворожої Антанти.
Кухар Аристарх Прокопцев успішно реалізував ідею, і салат незабаром було подано відвідувачам шинку. Сталося це під Новий 1919 рік. Мету створення “Оселедця під шубою” було досягнуто. Відвідувачі із задоволенням куштували салат й менше п’яніли. Бійки у закладі майже припинилися.
Ось така цікава історія.
А тепер переходимо до салату.
Починаємо підготовку продуктів. За найдоступнішим рецептом нам потрібні: варені картопля та буряк – по 500 г, варена морква – 300 г, цибуля – 150 г, варені яйця – 3 шт., філе оселедця – 500 г, майонез – 100 г, сіль за смаком. Рахуємо вартість соціальних продуктів за даними Державної служби статистики, а решту – за цінами ринку “Дніпро” в Києві.
На початку грудня, за середніми в Україні цінами, ми сплатили: картопля – 5,8 грн за кілограм, або 2,9 грн за 500 г, буряк – 5,4 грн за кілограм, або 2,7 грн за 500 г, морква – 6,4 грн за кг, або 1,9 грн за 300 г, цибуля – 5 грн за кілограм, або 0,7 грн за 150 г, яйця – 23,8 грн за десяток, або 7,1 грн за 3 шт. Філе оселедця малосольного 0,5 кг нам обійдеться в 39 грн, а 100 г майонезу – в 6,7 грн.
Таким чином, порівняно з 2016 роком, ціна картоплі зросла на 18%, буряка – на 50%, моркви – на 64%, цибулі – на 19%, яєць – на 22%, філе оселедця – на 25%.
За місяць до новорічних свят салат коштував нам 61 грн. За рік салат “Оселедець під шубою” подорожчав на 12 грн, або на 24%.
Олексій ДОРОШЕНКО, економіст