Червона ікра стала “золотою”

Червона ікра цього Нового року буде на 45–50% дорожчою за минулий. Ціна почала поступово зростати із серпня 2017 року, і на грудень виробники планують останнє подорожчання.

Уже зараз скляна баночка із 90 г відбірної ікри коштує близько 200 грн. У такій банці можна оцінити кожну ікринку окремо та насолодитися нею. Найдешевша в бляшанці стартує від 100 грн за 130 г. Це також справжня ікра, але вона буде від дешевшої риби, дрібнішою та нижчої якості. Високої якості ікра в бляшанці коштує вже від 200 грн за 130 г.

Тому кожен буде обирати на свій гаманець. Але багато для кого Новий рік не має нічого спільного з червоною ікрою.

Єдиний вихід для охочих зекономити – це знайти ікру, вироблену до липня 2017 року. Але такий продукт може бути трохи гіршим за якістю, хоча термін зберігання делікатесного продукту, зазначений на упаковці, – 1 рік. Справа в тому, що у Європейському Союзі, тож і в Україні, добавка-консервант E239 – уротропін – нині заборонений. E239 використовувався у виробництві сирів та ікри. А зараз самі виробники не впевнені у високій якості продукту з терміном зберігання, зазначеним на упаковці.

Слід звернути увагу покупців, що минулого року в продажу були лише залізні банки по 130 г. Цього року через здорожчання більшість виробників уже почали випускати й зменшений варіант – по 100 г, бо зменшився попит навіть з боку найбільш купівельно-спроможної верстви населення, яка раніше дозволяла собі купувати по 0,5 кг якісної ікри на місяць у скляній банці.

Сезон у бізнесі червоної ікри починається з червня – липня. А цього року всі стикнулися зі значним зменшенням вилову, тому й ціни почали зростати. Тож тільки невелика частина людей може дозволити собі придбання червоної ікри в повсякденному житті, а більшість українців – лише на Новий рік.

Із збільшенням відпускної ціни від рибалок частина виробників одразу підвищила вартість відповідно до того, як вона зростала в російських компаніях, які займаються виловом, а частина робила це поступово, щоб не шокувати наляканих покупців.

Причина зменшення добутку ікри полягає в значному зниженні вилову лосося. А пояснити причину зникнення риби ніхто не може. На думку вчених, це пов’язано із глобальними кліматичними змінами.

Якщо в минулі роки подорожчання ікри відбувалося за рахунок збільшення курсу валют, то цього року це станеться за рахунок ціни самого продукту. Тож для поціновувачів ікри краще придбати її зараз, не відкладаючи на передноворічні закупки, коли вартість цього продукту може зрости ще на 10 – 15%.

Олексій ДОРОШЕНКО, економіст

Сторінка Олексія Дорошенка у Фейсбуку https://www.facebook.com/profile.php?id=100006140566603

На цю тему чтайте також

http://ukrreporter.com.ua/business/money/indeks-m-yasnogo-holodtsyu-za-rik-vyris-na-41-vidsotok.html

Редакція

Редакція

Редакція “Українського репортера”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

9 + eighteen =