У лютому подорожчали понад 70% соціальних продуктів

Олексій ДОРОШЕНКО

За даними державного моніторингу, із 31 найменування продуктів у лютому 2018 року подорожчали понад 70% із цього списку, а найбільше – м’ясо та овочі з борщового набору.

Експерти Асоціації постачальників торговельних мереж склали ТОП-5 продуктів харчування, які найбільше подорожчали.

ТОП-5 продуктів, вартість яких у гривні в лютому зросла найбільше, виглядає наступним чином: яловичина, м’який сир, варена ковбаса, риба і буряк.

Перше місце посідає яловичина, яка додала за лютий 3,2 грн за кілограм. Відтепер її середня ціна в Україні складає 120,4 грн. На другому місці – м’який сир із 1,9 грн подорожчання за кілограм. Його середня вартість – 90,9 грн.

Третя сходинка – за вареною ковбасою, вартість якої зросла за лютий на 1,2 грн. Відтепер її середня ціна в Україні – 83,8 грн за кілограм. Четверте місце посідає морожена риба, яка за останній зимовий місяць додала 1,1 грн і коштує 67,6 грн за кілограм. Замикає п’ятірку буряк, який піднявся в ціні на 1 грн і його середній цінник – 8,1 грн за кілограм.

ТОП-5 продуктів, які показали найбільше зростання у відсотковому еквіваленті, наступна: капуста, буряк, морква, картопля, яблука.

Лідером є білокачанна з 18% і середньою ціною 5,9 грн за кілограм. Другим також йде невід’ємна складова борщу – буряк, який збільшився в ціні на 14%. На сьогодні його середня ціна в Україні складає 8,1 грн за кілограм. Замикає трійку морква, яка додала 10% і коштує 7,9 грн. Четверте місце посідає картопля з 8% зростання ціни і середнім цінником у країні в 6,9 грн за кілограм. П’ятими у рейтингу є яблука з 4% і ціною 18,2 грн за кілограм.

Прогнози нашої асоціації щодо безумовних лідерів інфляційних перегонів, а саме м’яса, окрім сала, та овочів борщового набору, справджуються. Але овочі мають низький потенціал росту, тому за підсумками року можна очікувати помірнішого зростання. На жаль, ціни на м’ясо, особливо найдорожчі сорти кожного виду, тобто полядвицю, вирізку, ошийок, філе та грудку, будуть продовжувати невпинно зростати. Це головний тренд, на який буде впливати епізодичне зниження світової ціни.

В Україні з жовтня минулого року це відбувалося зі свининою, а з лютого цього року – й на ринку курятини.

Статистика березня зафіксує вже значно кращу картину на споживчому ринку, оскільки частина негативних факторів закінчила свій вплив у лютому. Але квітень готує нам нові випробовування на фоні можливої девальвації гривні та підняття мінімальної заробітної плати.

Олексій ДОРОШЕНКО,
генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *