Збірна Швеції – новий чемпіон світу з хокею

У фінальному матчі завдяки булітам шведи скинули з трону канадців, відібравши у них чемпіонство.

Чемпіонат світу з хокею

Елітний дивізіон

Фінал

Канада – Швеція 1:2 Б (0:0, 0:1, 1:0, 0:0, 0:1)

«Король помер, нехай живе новий король» – саме цим крилатим виразом можна охарактеризувати фінал чемпіонату світу з хокеї. Збірна Швеції у дуже складному поєдинку відібрала титул у канадців.

Напередодні вирішальної гри за титул команди провели абсолютно різні матчі у півфіналах. Шведи без проблем обіграли Фінляндію у «скандинавському дербі» 4:1, а от канадці добряче попітніли у грі проти Росії. Програючи впродовж гри з рахунком 0:2, збірна «кленового листка» лише у третьому періоді змогла відігратися, закинувши аж 4 шайби за 20 хвилин. Матч проти росіян забрав у канадців надзвичайно багато емоцій та сил. Шведи ж, з огляду на легку перемогу, підходили до фіналу з кращою фізичною готовністю.

Фаворитом вирішального матчу, звісно ж, вважалася збірна Канади. Ця команда була чинним чемпіоном світу, впевнено виграла свою групу, здолала надприципового та сильного суперника – Росію.

Шведи ж пройшли свій шлях до фіналу не так яскраво та рівно.

Команди розпочали матч дуже обережно, тому перший період вийшов дещо нудним. Мінімум гострих моментів біля обох воріт і нулі на табло. У другій частині матчу канадці включили максимальні швидкості й понеслися в атаку. Однак неймовірні чудеса у рамці творив воротар шведської команди Лундквітс, якимось дивним чином відбиваючи «мертві» кидки. А за 21 секунду до свистка на перерву «синьо-жовті» відкрили рахунок. Причому зробили це, граючи в меншості. Захисник шведської збірної Хедман підібрав відскок на синій лінії і несильно накинув на ворота, Джоель Лундквіст з Крюгером на п’ятаку перекрили огляд Пікарду, і шайба, у підсумку, пролетіла між щитків голкіперу канадської команди.

У третьому періоді розлючені канадці додали в агресії, а шведи, навпаки, почали нервувати, що вилилося у вилучення. Граючи в більшості, Канада зрівняла рахунок. Лундквіст з кидком Марінера впорався, однак першим на добивання встиг О’Райллі – 1:1. Канада, замість того аби дотиснути суперника, відійшла на свою половину поля. Гра заспокоїлася.

Основний час не виявив переможця, тож на команди чекав ще один, додатковий період. Останню 20-хвилинку обидва суперники провели на одному диханні. Гострі моменти виникали як біля одних, так і біля інших воріт. Але у цей вечір голкіпери обох команд виглядали сильнішими за своїх візаві нападників.

Доля чемпіонства вирішилася у серії післяматчевих булітів. І тут знову проявив свої найкращі якості воротар шведської команди. Лунквіст парирував три кидки, ще одна спроба канадців завершилася кидком у стійку. Шведи ж вразили ворота Пікарду двічі і стали новими чемпіонами світу. Це чемпіонство стало ювілейним, десятим, для скандинавської команди за всю історію.

Ярослав ТИМОШИК

Фото: iihfworlds2017

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *