Афера десятиліття: як Неймар обдурив УЄФА з його фінансовим fair play

Потенційний перехід бразильця з «Барселони» до ПСЖ може створити неприємний прецедент, який дозволить клубам обходити заборони УЄФА.

УЄФА вже давно виступає за прозору фінансову діяльність футбольних клубів. Для цього свого часу ввели правило фінансового fair play, суть якого зводиться до наступного: жоден клуб не може витрачати на трансфери більше, ніж він заробив. Чому ввели таке правило?

Олігархи чи багаті арабські шейхи, які стали власниками футбольних клубів, неодноразово витрачали неймовірні гроші на трансфери (наприклад Абрамович у «Челсі»). Клуби, завдяки багатому дядечку, просто пачками скуповували найкращих футболістів. УЄФА побачило в цьому несправедливість і заборонило клубам витрачати кошти своїх власників. «Витрачаємо те, що самі заробили, і ніяких лівих вливань на трансфери» – вирішили футбольні функціонери.

Коли в Європі заговорили про перехід Неймара до ПСЖ, виникло справедливе запитання: як парижани планують заплатити за бразильця 222 млн євро (таку суму відступних прописано у контракті), якщо їхні доходи, м’яко кажучи, не дотягують до цієї захмарної суми? Тим більше, що ПСЖ в 2014 році вже оштрафували на 60 млн євро за порушення правила фінансового fair play.

Однак у Парижі працюють метикуваті хлопці, які придумали просту, але геніальну схему, як придбати супердорогого футболіста, не порушуючи правил УЄФА. Цю схему розкрили та описали журналісти з іспанського видання Mundo Deportivo.

1. Неймар підписує контракт з компанією Qatar Sports Investment і стає послом чемпіонату світу 2022 року в Катарі. Угоду розраховано на 5 років. За це бразилець отримає 300 млн євро.

2. Оскільки цей контракт підписують в Катарі, футболіст економить на сплаті податків.

3. За отримані кошти Неймар сам викуповує свій трансфер у «Барселони» за 222 млн євро.

4. Решта 78 млн є бонусом за перехід до ПСЖ. Бразилець перебирається до Франції, де за рік буде отримувати зарплатню у розмірі 30 млн євро. (У Брасі Неймар отримує 15 млн.)

Формально правило фінансового fair play не порушується, оскільки ПСЖ не купує футболіста у «Барселони». ПСЖ взагалі не виступає суб’єктом цього трансферу. Футболіст сам викуповує свій контракт у нинішнього клубу – це не заборонено. Ну а далі Неймар обирає клуб для продовження кар’єри. Є сумніви, куди перейде бразилець?

Уся ця схема може з ніг на голову перевернути футбольний трансферний ринок.

Знаєте, в чому головний прикол цієї афери? Власниками ПСЖ є катарські шейхи. І вони платять гроші за Неймара. Просто у дуже хитромудрий і не заборонений спосіб.

Цинізм усієї цієї ситуації полягає в тому, що «Барселона» стає заручником цієї схеми і ніяк на неї не може вплинути. Знаєте, чому Неймар до цих пір не в Парижі? Згідно з угодою з «Барсою», якщо гравець гратиме за каталонський клуб до кінця липня 2017 року, він отримує додаткових 26 млн євро бонусу. Тобто Неймар просто чекає, аби нагріти свій клуб на чималі гроші.

Футбол уже давно перетворився на бізнес. Гидкий, цинічний і безцеремонний.

Ярослав ТИМОШИК

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *