Апеляційний суд не зміг розглянути справу “Бучі”

Апеляційний суд Києва сьогодні, 28 січня не зміг провести засідання у справі ветерана АТО Владислава Грищенка (“Бучі”), оскільки суддівська колегія не змогла зібратися у повному складі. Розгляд апеляційної скарги адвокатів перенесено.

“Буча” став відомий широкій громадськості 12 грудня 2019-го. В МВС було проведено екстрений брифінг щодо затримання осіб, яких підозрюють у причетності до вбивства журналіста Павла Шеремета. На брифінг прибули президент Володимир Зеленський, генпрокурор Руслан Рябошапка, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Суспільству розповіли, що вбивство журналіста Павла Шеремета розкрито. Затримано групу: лідера гурту Riffmaster, сержанта Сил спеціальних операцій Андрія Антоненка, дитячу лікарку та волонтерку Юлію Кузьменко і медсестру військового батальйону, волонтерку Яну Дугарь. Серед фігурантів справи назвали також «Пуму» (Інну Грищенко) і «Бучу».

Читайте матеріал

Утім, подружжю Грищенків ніхто ніякої підозри щодо вбивства Шеремета не пред’являв. Однак в багатьох ЗМІ їхні прізвища відразу ж після брифінгу стали фігурувати в контексті підозрюваних. Якщо “нагорі” сказали про “причетність”, то й покотилося страшне колесо облудних звинувачень на різних інформресурсах.

Сьогодні “Буча” проходить як свідок у “справі Шеремета”. А затримали його після події в місті Косів Івано-Франківської області. За версією слідства, 13 липня 2018 року в Косові «Пума» і «Буча» нібито здійснили невдалий замах.

Начебто на приватному домоволодінні підприємця Михайла Чекурака під автомобіль “Range Rover” було закладено вибухівку, однак вона не спрацювала. «Пума» і «Буча» називають це обвинувачення сфальшованим і винними себе не визнають.

Раніше в суді «Буча» зробив сенсаційну заяву, що за гратами правоохоронці запропонували йому узяти “одну зі справ на себе” (йдеться про декілька кримінальних інцидентів на території країни), пообіцявши навзаєм звільнити дружину з-під арешту.

Зокрема, одна із справ стосувалася вбивства журналіста Павла Шеремета. Однак Владислав не погодився на цю пропозицію.

Інна і Владислав Грищенко. Фото “Українського репортера”

Сьогодні адвокат Владислава Грищенка Віталій Ковальчук розповів “Українському репортерові”, що упродовж кількох місяців з його підопічним було проведено лише одну слідчу дію у косівській справі – у нього узяли зразки ДНК. Було проведено також один допит Грищенка у “справі Шеремета” (адвокат підтвердив, що Владислав є лише свідком).

Захисник подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати ухвалу Печерського суду щодо перебування Грищенка під вартою. Він вважає цей вердикт необгрунтованим, говорить, що наполягає на будь-якому іншому запобіжному заході, не пов’язаному із триманням в ізоляторі. Наприклад, на домашньому арешті.

Між іншим. 23 січня суддівська колегія під головуванням Валерія Лашевича частково задовольнила скаргу адвокатів, обравши Інні Грищенко (“Пумі”) більш м’який запобіжний захід – цілодобовий домашній арешт.

На фронті «Буча» спочатку був добровольцем у «Правому Секторі». Потім воював, як контрактник, у 95-й бригаді Збройних сил України.

Підтримати Владислава сьогодні прийшов до суду його бойовий побратим Ростислав Черненко. Він говорить, що “Буча” – надзвичайно сміливий воїн, він не знає таких слів, як “крок назад”. Цей чоловік також не з тих, хто здатен обмовити своїх товаришів. Повернувшись з доріг війни Владислав, за словами Черненка, допоміг багатьом людям, бо він – безвідмовний… Сам “Буча” називає себе “адекватним солдатом Української армії”.

Фото на головній: “Буча”.

Фото з відкритих джерел

Like

Леонід Фросевич

Головний редактор “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *