Великодній кошик “вдарить” по гаманцях
Середня вартість великоднього кошика у 2019 році складе близько 532 грн., що на 26 грн., або на 5,1% більше, ніж торік.
За даними Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”, вартість основної складової великоднього кошика – паски домашньої випічки – складе близько 85 грн. за 1 кг. У магазинах і супермаркетах готова паска обійдеться дорожче, адже її ціна залежить від складових та оздоблення випічки.
Найдорожчими складовими святкового кошика цього року традиційно будуть м’ясні продукти: домашня ковбаса (0,5 кг) – 104 грн. (190-230 грн. за 1 кг) та буженина (0,5 кг) – 98 грн. з розрахунку 195-220 грн. за 1 кг. Порівняно з 2018 роком вартість буженини збільшилася в середньому по Україні на 4,3%, а домашньої ковбаси – на 2%.
Сало (0,5 кг) обійдеться в 35 грн. з розрахунку 60-115 грн. за 1 кг.
Серед молочних продуктів найбільше доведеться заплатити за твердий сир (0,5 кг) – 71 грн. (135-162 грн. за 1 кг) та вершкове масло (0,5 кг) – 70 грн. (128-184 грн. за 1 кг). М’який сир (0,5 кг) обійдеться приблизно у 32 грн. (60-85 грн. за 1 кг).
Найдешевшими складовими будуть яйця (10 шт.) – 24 грн. (23-25 грн. за десяток залежно від категорії) та хрін (250 г) – 12 грн., ціна на який лишилася на рівні минулого року – 9-14 грн.
У разі наповнення великоднього кошика іншими, неосновними складовими: помідори, огірки, яблука, червоне вино, – його вартість зросте до 711 грн. Це на 51 грн. або на 7,7% більше вартості кошика такого ж складу у 2018 році.
За пляшку церковного вина “Кагор” в середньому доведеться заплатити ще 118 грн. (80-135 грн. за пляшку).
Нагадаємо, що за даними Державної служби статистики, з початку року ціни в Україні зросли на 2,4%.