У Києві та на Закарпатті найвищі ціни на продукти

Олексій ДОРОШЕНКО

Експерти Асоціації постачальників торговельних мереж на підставі даних офіційної статистики визначили регіони України з максимальними цінами на продукти.

Аналіз показав, що найвищими ціни на більшість продуктів на кінець лютого цього року були в столиці та на Закарпатті. А третю сходинку посіли одразу чотири регіони: Київщина, Луганщина, Одещина та Буковина.

У Києві одразу 7 найменувань, які підлягають державному моніторингу, є найдорожчими в країні, а саме сало, риба, яйця, яблука, картопля, морква і буряк. Закарпатці за 4 продукти з переліку соціальних платять більше за інших: свинину, цукор, олію соняшникову і цибулю.

В інших регіонах-лідерах по 2 продукти, які мають найвищу вартість у країні: на Київщині – гречані крупи та яловичина, на Луганщині – масло вершкове і капуста, на Одещині – молоко та батон, на Буковині – рис і куряча тушка.

Далі наводимо області з найбільшими цінами в гривнях за кілограм, літр або десяток та середні ціни в Україні.

М’ЯСО, КОВБАСНІ ВИРОБИ, РИБА І ЯЙЦЯ

Яловичина. Максимальна ціна в Київській області – 133,8 грн. Середня ціна – 120,4 грн. Різниця між середнім показником і максимальною ціною – 13,4 грн, або 11%.

Свинина. Найдорожча в Закарпатській області – 123,2 грн. Середній показник в країні – 107,9 грн. Різниця – 15,3 грн, або 14%.

Філе курки. Максимальна ціна в Кіровоградській області – 94,5 грн. Середня вартість в Україні – 89,9 грн. Різниця – 4,6 грн, або 5%.

Курятина в тушці. Найвища ціна в Чернівецькій області – 57,5 грн. Середня в Україні – 53,7 грн. Різниця – 3,8 грн, або 7%.

Сало. Максимальна ціна в Києві – 110,7 грн. Середній показник – 71,7 грн. Різниця – 39 грн, або 54%.

Варена ковбаса. Максимум в ціні спостерігається на Донеччині – 94,3 грн. Середня ціна в Україні – 83,8 грн. Різниця – 10,5 грн, або 13%.

Риба. Найдорожча в Києві – 72,4 грн. Середня – 67,6 грн. Різниця – 4,8 грн, або 7%.

Яйця. Найбільша ціна в Києві – 30,3 грн. Середня вартість – 27,5 грн. Різниця – 2,8 грн, або 10%.

МОЛОЧНІ ВИРОБИ

Молоко. Найдорожче в Одеській області – 24 грн. Середня ціна в країні – 22 грн. Різниця – 2 грн, або 9%.

Сметана. Максимальна вартість у Херсонській області – 57,1 грн. Середня в Україні – 51,6 грн. Різниця – 5,5 грн, 11%.

Вершкове масло за 200 г. Найдорожче в Луганській області – 39,3 грн. Середній показник у країні – 36 грн. Різниця – 3,3 грн, або 9%.

Сир м’який. Максимальна ціна в Черкаській області – 102,3 грн. Середня вартість в країні – 90,9 грн. Різниця – 11,4 грн, або 13%.

ОВОЧІ І ФРУКТИ

Картопля. Найдорожча в Києві – 8,3 грн. Середня в Україні – 6,9 грн. Різниця – 1,4 грн, або 20%.

Капуста. Найбільша вартість у Луганській області – 6,8 грн. Середній показник по Україні – 5,8 грн. Різниця – 1 грн, або 17%.

Морква. Максимальна вартість в Києві – 8,9 грн. Середня ціна – 7,9 грн. Різниця – 1 грн, або 12%.

Буряк. Найдорожчий у Києві – 9,6 грн. Середній показник – 8,1 грн. Різниця – 1,5 грн, або 19%.

Цибуля. Найбільша вартість у Закарпатській області – 6,8 грн. Середня вартість – 5,8 грн. Різниця – 1 грн, або 17%.

Яблука. Максимальна ціна в Києві – 21,1 грн. Середній показник по Україні – 18,2 грн. Різниця – 2,9 грн, або 16%.

БАКАЛІЯ

Рис. Найдорожчий уЧернівецькій області – 26,5 грн. Середня ціна – 23,2 грн. Різниця – 3,3 грн, або 14%.

Гречка. Найбільша вартість у Київській області – 24,4 грн. Середня в Україні – 20,8 грн. Різниця – 3,6 грн, або 17%.

Цукор. Максимальна ціна в Закарпатській області – 18,8 грн. Середня ціна – 15,5 грн. Різниця – 3,3 грн, або 21%.

Олія соняшникова. Максимум у Закарпатській області – 36,6 грн. Середня вартість – 34,4 грн. Різниця – 2,2 грн, або 6%.

БАТОН 0,5 кг. Найдорожчий в Одеській області – 12,5 грн. Середній показник по Україні – 10,7 грн. Різниця – 1,8 грн, або 17%.

Чим менша різниця у вартості продуктів між регіонами, тим організованішим є ринок цього продукту. Серед усіх продуктів найменша різниця між регіонами – на ринках курятини та соняшникової олії.

Саме в цих галузях доля окремих гравців є високою, якщо не ключовою. А найбільша різниця в цінах – по картоплі та салу, тобто продуктах, які виробляються практично лише в домогосподарствах.

Тому й ціноутворення є хаотичним.

На рівень ціни в окремих регіонах впливає рівень доходів населення та конкуренція. Кияни мають найвищу середню заробітну плату в країні. Тому висока ціна обумовлена більш високим рівнем платоспроможності. Що стосується Закарпаття, то доходи його жителів зростають швидше, ніж будь-якого іншого регіону, тож у 2018 році воно буде серед областей з найвищими показниками зарплати в країні. Тому динаміка доходів впливає й на динаміку цін.

Але значна різниці в цінах між більшістю регіонів вказує на несформований внутрішній ринок, який досить часто допускає значні викривлення та коливання. Внутрішній торгівлі країни ЄС приділяють багато зусиль, на відміну від України. Тому ми там не бачимо суттєвої різниці у вартості продуктів та товарів у різних частинах країн, у різні сезони та перед святами.

Олексій ДОРОШЕНКО,
генеральний директор Асоціації постачальників торговельних мереж

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *