Вітамін D наполовину знижує ризик смертності від коронавірусу – вчені

Американські вчені з Медичної школи Бостонського університету встановили, що нормальний рівень вітаміну D знижує ризик смерті від COVID-19 вполовину.

Результати дослідження опубліковані в журналі PLOS ONE. Такий взаємозв’язок, на думку вчених, може пояснюватися впливом вітаміну D на формування і роботу придбаного імунітету.

В роботі імунної системи вітамін D грає важливу роль, сприяючи її активації у відповідь на потрапляння в організм бактерій і вірусів.

Крім того, він важливий для регуляції вироблення цитокінів – невеликих молекул, які виробляються різними типами клітин, але в основному лімфоцитами. Їх надлишок – цитокіновий шторм – став причиною смерті багатьох пацієнтів з COVID-19.

Вчені звернули увагу на ряд робіт, що зв’язують рівень вітаміну D з плином респіраторних захворювань. Зокрема, ризик постраждати від хвороб легенів зростав у міру зниження концентрації вітаміну D в крові. Дослідники припустили, що цей показник може впливати і на перебіг COVID-19.

Вони виміряли рівень вітаміну D в крові 235 пацієнтів у віці 20-90 років, які потрапили до лікарні з COVID-19. Крім того, вони оцінили тяжкість симптомів (проблеми з диханням, гіпоксія, втрата свідомості і т.д.) і ризик смерті, а також Ровель дослідження рівнів лімфоцитів і біомаркерів запалення.

Отримані результати показали: у хворих у віці старше 40 років з достатнім рівнем вітаміну D ймовірність смерті від коронавірусу була на 51,5% нижчою, ніж у пацієнтів з його дефіцитом.

Нормою вмісту вітаміну D вважається близько 30 нг / мл.

Такий показник вчені виявили тільки у третини хворих. На рівень лімфоцитів концентрація вітаміну D впливала мало, однак у пацієнтів з дефіцитом вітаміну D він був нижче. Однак при нормальних рівнях вітаміну D пацієнти рідше стикалися з втратою свідомості і гіпоксією.

«Це дослідження прямі докази того, що достатній рівень вітаміну D можуть запобігти ускладненням, включаючи цитокіновий шторм, і, в кінцевому підсумку, смерть від COVID-19», – повідомив керівник дослідження, доктор Майкл Холик.

Раніше Холик також виявив, що при достатній кількості вітаміну D в крові ризик зараження COVID-19 скорочується на 54%.

Найбільш уразлива до COVID-19 група населення – це люди, які мають найбільший дефіцит вітаміну D. Найнижчі рівні вітаміну D спостерігаються у літніх людей, які і без того перебувають в групі ризику.

Запаси цього вітаміну слід поповнювати такими продуктами, як жирна риба, яйця та молочні продукти,

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *