М’ясний кошик найдорожчий у столиці – експерт

Олексій ДОРОШЕНКО

Асоціація постачальників торговельних мереж порахувала, де в країні найдорожчий і найдешевший м’ясний кошик, до якого ми додали ще яйця та морожену рибу.

До нашого кошика ввійшли по одному кілограму яловичини, свинини, курячого філе й тушки, сала, вареної ковбаси першого ґатунку, мороженої риби й десяток яєць.

За даними офіційної статистики найдорожчий кошик у Києві та коштує він 755 грн., а найдешевший на Тернопільщині, якій обходиться в 625 грн. Різниця між цими регіонами становить 130 грн.

П’ятірка найдорожчих “м’ясних” регіонів така: Київ – 755 грн., Київська область – 719 грн., Закарпатська – 702 грн., Чернівецька – 698 грн. і Луганська – 697 грн.

ТОП – 5 найкращих для м’ясоїдів регіонів виглядає таким чином: Тернопільщина – 625 грн., Волинь – 647 грн., Чернігівщина – 650 грн., Львівщина – 653 грн. і Черкащина – 654 грн.

А поміж ними розмістилися  Одеська область – 690 грн., Миколаївська – 686 грн., Сумська – 678 грн., Полтавська – 677 грн., Херсонська – 674 грн., Донецька – 671 грн., Харківська –669 грн., Рівненська – 667 грн., Запорізька – 665 грн., Кіровоградська – 663 грн., Вінницька і Дніпропетровська області – по 661 грн., Житомирська – 659 грн., Хмельницька – 657 грн. і Івано-Франківська область – 655 грн.

По кожному продукту м’ясного кошика найдорожчими і найдешевшими регіонами є:

Яловичина. Найдорожчий регіон – місто Київ із ціною 145 грн. за кілограм, а найдешевший – Донеччина зі 115 грн. Різниця в ціні між ними складає 30 грн.

Свинина. Найдорожчу свинину ви купите на Закарпатті – за 125 грн. А найдешевшу знайдете в Тернопільській області – по 103 грн. Різниця в ціні – 22 грн.

Сало. Найбільша вартість сала в столиці, де кілограм коштує 118 грн. Найнижча ціна на Тернопільщині – 52 грн. Різниця – 66 гр

Філе курятини. Найбільша ціна на Луганщині – 113 грн. за кілограм філе. А найдешевша курка в Дніпропетровській області – 99 грн. Різниця між ними складає 14 грн.

Тушка курятини. Найдорожча область – Донецька з 62 грн., а найдешевша – Дніпропетровщина, де кілограм обійдеться в 54 грн. Різниця в ціні між цими регіонами – 8 грн.

Ковбаса варена. Найбільше доведеться заплатити за ковбасу на Луганщині – 105 грн., а найменше в Черкаській області – 73 грн. Різниця в ціні – 32 грн.

Риба морожена. Найдорожча риба в Закарпатській області, де її вартість – 81 грн. за кілограм. Найдешевшу зустріните на Одещині по 68 грн. Різниця в ціні – 13 грн.

Яйця курячі. Найдорожчі яйця продаються на Харківщині, де їх ціна складає 28 грн. за десяток. Найдешевші придбаєте в Львівській області – по 22 грн. Різниця між регіонами – 6 грн.

Данні альтернативного дослідження Асоціації постачальників торговельних мереж із 1 березня 2018 року по 1 лютого 2019 року показують, що за останні одинадцять місяців м’ясний набір подорожчав на 10%. Майже усі продукти зросли в ціні: ковбаса – на 22%, філе курятини – на 21%, яловичина – на 15%, свинина – на 12%, риба – на 8%, сало – на 7%, тушка куряча – на 6%. Тільки курячі яйця подешевшали за одинадцять місяців на 7%.

Олексій ДОРОШЕНКО,
генеральний директор Асоціації постачальників торговельних мереж

На цю тему читайте також:

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *