Чия кутя смачніша? У Карпатах її готували українські зірки

У курортному містечку Яремче на фестивалі Winter Romantik Fest в цьому році знаменитості готували кутю за рецептами різних регіонів України.

“У кожному регіоні країни рецепти приготування куті відрізняються. Більше того, у кожної сім’ї – свій рецепт! Всі ми різні, але у нас одні традиції, тому що всі ми українці. Безліч людей, які приїжджають до нас на фестиваль, що не готували вдома кутю, починають її готувати і потім розповідають про це друзям. Таким чином, наші культурні досягнення популяризуються, їх географія зростає “, – зазначив засновник фестивалю і власник Romantik Spa Hotel Іван Гаврон.

За кутю Центральної України (Наддніпрянщини) відповідала актриса, народна артистка України Ольга Сумська. Її кутя крім традиційних інгредієнтів – меду, маку, родзинок і пшениці – містила ще й сушену вишню і кілька столових ложок сухого білого вина. Кутя актриси вийшла багатою, смачною і різнобарвною, повідомляє gordonua.

“Секрет у тому, щоб використовувати як жовті, так і сині родзинки, – пояснила Сумська. – Також і для смаку, і для кольору не завадять чорнослив і сушена вишня. Хороші господині мак, родзинки, курагу і вишню завжди заздалегідь замочують і просушують. А ще – не шкодують меду і горіхів “.

Ведуча “Сніданку з 1 + 1” Людмила Барбір приготувала карпатську кутю.

Барбір народилася в Чернівцях і розбирається в місцевих рецептах. Її страва крім базових інгредієнтів містила багато лісових ягід – суниці, чорниці, ожини та малини. Кутя вийшла надзвичайно смачною і з характерною кислинкою, відзначили дегустувати варіант Барбір.

Колега Людмили по “Сніданку з 1 + 1” Руслан Сенічкін з Дніпра використовував рецепти півдня України: в основі страви – пшениця, мед і мак, але додається ще мигдаль і шоколад.


Найскромнішої кутею виявилася слобожанський, за рецептом телеведучої Тані Гончарової. Вона родом з Луганська і приготувала страву не з пшениці, а з пшона з додаванням маку і горіхів.


Рецепт Поділля з медом, маком та халвою представила співачка Наталя Бучинська, вона народилася в Тернополі. Найважливіший інгредієнт в цьому варіанті традиційного частування – добре перетертий мак.

“Перетирати мак потрібно обов’язково в ступці, – розповіла Бучинська. – Терти з додаванням меду, поки не з’явиться молочко”.

Кутя з Полісся, яку разом з командою гостей фестивалю готував засновник заходу Іван Гаврон, була багата горіхами – лісовими та волоськими.

“Культура – фундамент нашого суспільства, якщо ми не будемо розвивати все те, що було забуте, то гріш нам ціна. Радянські часи знищили і викреслили з пам’яті українські традиції. І зараз ми багато отримуємо з глибин пам’яті, докопуємося до фундаменту – старовинних колядок, різновидів ремесла “, – переконаний Іван Гаврон.

Також під час фестивалю було встановлено новий рекорд України – діти виготовляли найбільший різдвяний імбирний пряник. Всі гості співали колядки разом з етно-колективами, танцювали аркан і співали з Наталією Бучинської, Тонею Матвієнко і Арсеном Мірзояном.

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *