«Реал» – «Ліверпуль»: у кого більші шанси виграти Лігу чемпіонів?

Напередодні фінального футбольного матчу  Ліги Чемпіонів «Український репортер» з’ясував, хто ж із суперників є фаворитом та головним претендентом на Кубок.

Трофеї та особисті протистояння

Цього сезону до фіналу Ліги чемпіонів УЕФА пробилися чи не найтитулованіші команди Європи. 17 Кубків чемпіонів на двох: 12 на рахунку «Реалу», 5 в активі «Ліверпуля».

Цікаво, що за 53 роки існування цього турніру – Кубок чемпіонів УЕФА було засновано у 1955 році, а у 1992-му змагання переформовувалися у Лігу чемпіонів – чинні фіналісти лише лічені рази грали між собою. У 1/8 фіналу сезону 2008/2009 Ліверпуль здолав «вершкових» – 4:0, 1:0, а на груповому етапі сезону 2014/2015 «Реал» взяв реванш, теж двічі обігравши мерсисайдців – 3:0, 1:0.

Окремо виділимо зустріч цих команд у фіналі Кубку  чемпіонів сезону 1980/1981. Тоді Ліверпуль переміг мадридців з мінімальним рахунком 1:0 і здобув свій третій Кубок чемпіонів. Таким чином, сьогодні у протистоянні цих команд рахунок 3:2 на користь британців.

Шлях до Києва

«Реал» посів друге місце у групі H, де грав разом з «Борусією», «Тотенхемом» та АПОЕЛем. 4 перемоги, 1 нічия, 1 поразка на груповому етапі принесли команді Зінедіна Зідана 13 очок та путівку у плей-офф. На стадії 1/8 «Реал» спокійно здолав ПСЖ (3:1, 2:1), у чвертьфіналі завдяки скандальному пенальті на останній хвилині пройшов «Ювентус» (3:0, 1:3), а у півфіналі мадридці теж не без «допомоги» рефері обіграли мюнхенську «Баварію» (2:1, 2:2). Після цього матчу багато вболівальників та експертів нарікали: якби не помилки арбітрів, «Реал» би ніколи не доїхав до Києва.

«Ліверпуль» розпочав свій шлях до фіналу ще на стадії кваліфікації, де команда здолала німецький «Хофенхайнм» (2:1, 4:2). Це дозволило «червоним» потрапити до групи G разом із «Севільєю», московським «Спартаком» та «Марібором». Не без проблем, та все ж команда Клоппа виграла групу, здобувши 3 перемоги, 3 нічиї та 12 очок. У 1/8 «Ліверпуль» буквально виніс «Порту» (5:0, 0:0), у чвертьфіналі, будучи аутсайдером мерсисайдці досить несподівано, але цілком заслужено переграли чи не найкращу команду Європи – «Манчестер Сіті» Пеппа Гвардіоли (3:0, 2:1). У півфіналі «червоні» видали фантастичний за сюжетом та напругою двобій проти Роми, де лише перевага в одному голі дозволила команді Клоппа пройти далі (5:2, 2:4).

Досвід

У цьому надважливому компоненті, адже дуже часто за рівних обставин саме досвід відіграє вирішальну роль і приносить перемоги, беззаперечна перевага на боці «Реалу». І річ не в тому, що мадридці виграли 12 Кубків Чемпіонів, а їхні суперники 5. За останні 4 роки «Реал» тричі ставав кращою командою Європи. Крім того, мадридцям вдалося досягнути рекорд, вигравши трофей двічі поспіль (в минулому та 17 футболістів, які вигравали Кубок Чемпіонів. Причому 11 з них, а це майже весь основний склад мадридців, робили це тричі (Серхіо Рамос, Дані Карвахаль, Рафаель Варан, Начо, Марсело, Лука Модріч, Каземіро, Іско, Карім Бензема, ГаретБейл, Тоні Кроос). Для Кріштіану Роналду перемога у київському фіналі взагалі може стати п’ятою в кар’єрі.

Тобто футболісти «Реалу» знають як перемагати у вирішальних матчах, вміють впоратись із психологічним тиском, нервами та відповідальністю. Для них грати у фіналі найпрестижнішого європейського клубного турніру – справа буденна та звична. Чого не скажеш про їхніх суперників.

У складі «Ліверпуля» є лише один гравець, який числиться переможцем Ліги чемпіонів – це Емре Джан. У сезоні 2012/2013 цей футболіст виступав за Баварію, не зіграв жодної хвилини у Лізі Чемпіонів, але одного разу потрапив у заявку на матч. За він і отримав медаль переможця турніру. Досягнення з точки зору досвіду більш-ніж сумнівне.

Тому для всіх без виключення футболістів «червоних» матч у Києві буде чимось абсолютно новим. Для гравців «Ліверпуля» головне не перегоріти до матчу, інакше, з нервами та хвилюванням протистояти «Реалу» буде надзвичайно складно.

Дуель Клопп-Зідан

Тренери обох команд є досить молодими, але доволі успішними. На відміну від Зідана, який працював лише в Реалі, Юрген Клопп має значно більше досвіду, у тому числі роботи за кордоном. До переходу в «Ліверпуль» Клопп успішно тренував у Німеччині «Майнц» та «Борусію». З останньою він вже грав у фіналі Ліги Чемпіонів у сезоні 2012/2013 де програв «Баварії» 2:1.

У обох тренерів є одна дуже цікава особливість. Зідан завжди перемагав у фіналах (двічі у Лізі чемпіонів, двічі у Суперкубку УЕФА, двічі на клубному чемпіонаті світу). Натомість Клопп майже завжди свої фінали програвав. Із шести таких матчів Юрген Клопп переміг лише в одному – фіналі Кубку Німеччини 2011/2012. Вже двічі він програв фінали, будучи тренером «Ліверпуля». Це були фінали Ліги Європи та Кубку англійської Ліги у сезоні 2015/2016.

Для Зідана перемога у фіналі дозволить врятувати провальний сезон (Реал посів 3 місце у чемпіонаті Іспанії) та здобути черговий рекорд – тричі поспіль виграти Лігу Чемпіонів. Для Клоппа – це чудовий шанс покласти край прокляттям фіналів та вибороти свій перший європейський трофей.

Склади команд

Уже давно існує стереотип – у «Реалі» грають найдорожчі та супер-топові футболісти. Частково це так, але ви напевно здивуєтесь, дізнавшись, що сьогодні трансферна вартість гравців Ліверпуля більша за вартість футболістів суперника – 860 млн євро проти 731 млн, згідно даних авторитетного ресурсу www.transfermarkt.com.
Сьогодні, за підбором виконавців учасники фіналу приблизно рівні команди. Незначною перевагою «Реалу» є зіграність та вже згаданий досвід. У складі «вершкових» більше індивідуально яскравих особистостей (Марсело, Бейл, Роналду, Бензема, Модріч – куди не кинь оком влучиш у «зірку»), тоді як «Ліверпуль» вирізняється успішною командною грою.

Атака

У цьому сезоні ЛЧ «Ліверпуль» забиває надзвичайно багато – 46 голів у 12 матчах (у середньому 3,8 гола за гру – дуже високий показник). Надзвичайно важливо, що у складі мерсисайдців немає одного яскраво вираженого голеодора – небезпечним може бути буть-хто з атакувальної групи футболістів. По 11 голів у цьому розіграші Ліги Чемпіонів забили Салах та Фірміно, 9 м’ячів на рахунку Мане, 5 голів забив Коутіньйо, тричі відзначився Джан. У Клоппа атакує вся команда і в цьому велика перевага «червоних».

У команди Зідана атакувальні показники дещо скромніші – 30 голів у 12 поєдинках. Рівно половину з них – 15 – забив Роналду. А далі між бомбардирами команди прірва: 4 голи на рахунку Бензема, 3 м’ячі забив Марсело, решта футболістів відзначалися у воротах суперника не більше одного разу. Чисто математично, якщо надійно закрити Роналду, це дуже сильно знизить атакувальний потенціал «галактікос». І на цьому суперник може зіграти. Відсутність великої варіативності в атаці – явний мінус команди з Мадриду.

Оборона

Обидві команди пропустили у цьому сезоні приблизно однаково. «Реал» – 15, «Ліверпуль» – 13 м’ячів. У середньому більше одного пропущеного голу за матч. Для таких команд – це багато. Цікаво, що обидва фіналісти стали значно більше пропускати на стадії матчів плей-офф. У «Реалу» таких пропущених голів 8, у «Ліверпуля» – 7. Виходить, чим складніший суперник, тим менш надійно і «Реал», і «Ліверпуль» грають в обороні і, відповідно, більше пропускають.

На кого ставлять букмекери

На думку букмекерів, більше шансів на перемогу має «Реал». Згідно даних української контори “Фаворит Спорт», коефіцієнт на перемогу мадридців складає 2.10, на нічию в основний час – 3.90, на перемогу «Ліверпуля» – 3.30

Висновки

Немає сумнівів, що у фіналі зіграють достойні один одного суперники. Обидві команди приблизно рівні за класом, мають у своєму складі дуже хороших футболістів. «Ліверпуль» більше «заточений» на атаку, особливо коли у команди є простір. Команда не возить довго м’яч у центрі поля, а швидко доставляє його у вільні зони. Це дозволяє створювати моменти. Проте, якщо суперник щільно грає в захисті, підопічним Клоппа забивати значно важче.

Зідан будує в Мадриді достатньо прагматичну команду і змушує зіркових футболістів відпрацьовувати в обороні. Команда вирізняється своєю ігровою дисципліною, але їй часто не вистачає надійності в захисті та варіативності в атаці. З іншого боку, усе це компенсується великим досвідом як команди, так і окремих її гравців.
Суто математично, виходячи з нашого аналізу, у «Реалу» трішки більше переваг над суперником. Але це на папері. Як буде насправді, покаже гра. Приємного вам та видовищного футболу.

Ярослав ТИМОШИК

Фото Getty Images

Де дивитись
Ліга чемпіонів, фінал

«Реал» – «Ліверпуль»
Субота, 26 травня, 21:45
Трансляція: ТК Футбол 1, ТРК «Україна»

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *