Президент Федерації велоспорту Олександр Башенко: “Наші спортсмени виступили яскравіше, ніж сильні збірні Іспанії чи Бельгії”

Чемпіонат Європи на треку, який завершився в Берліні, додав в скарбничку української збірної чотири медалі: три бронзи і одне срібло. Цей виступ за кількістю нагород став успішнішим, ніж в минулому році у Франції. Честь української команди в цьому році захищало 15 спортсменів і спортсменок.

Першу медаль для України приніс велогонщик Роман Гладиш із Львівської області, який в запеклій сутичці з ірландцем Марком Поттсом зміг завоювати бронзу у скретчі. Перемогу ж здобув француз Адріен Гарель, другим став угорець Кріштіан Ловассі.

Більш успішним для України вийшов скретч у жінок, в якому прапор нашої країни захищала Тетяна Клімченко. Як і Роман Гладиш, українка виявилася серед чотирьох гонщиць, які на десятикілометровій дистанції змогли випередити решту пелотону на коло. У боротьбі за перемогу Тетяна поступилася датчанці Тріне Шмідт, проте в принциповій дуелі випередила росіянку Євгенію Аугустінас і посіла почесне друге місце.

У той же день Україна завоювала і свою третю медаль в Берліні: на той момент чинна чемпіонка Європи Любов Басова не тільки вийшла в фінал жіночого кейріна, а й змогла посісти третє місце серед сильних конкуренток: переможниці і, мабуть, головної зірки жіночого трекового спринту Христини Фогель з Німеччини і знаменитої Сімони Крупецкайте з Литви.

Нарешті Андрій Винокуров ще в п’ятницю мав хороші шанси на медаль в індивідуальному спринті: Винокуров пробився до півфіналу, але поступився там майбутньому чемпіону Європи Себастьену Віж’є з Франції. У малому фіналі за третє місце українець зіткнувся із відомим росіянином Денисом Дмитрієвим, якому програв подіум і став тільки четвертим.

Але в заключний день змагань Винокуров таки зумів розміняти «дерев’яну» медаль на бронзову. У фіналі чоловічого кейріна українець поступився лише легендарному німцеві Максиміліану Леві і уродженцю Австралії Шейну Перкінсу.

Олександр Башенко

«Хочу від щирого серця подякувати трековій збірній України за прекрасний виступ на чемпіонаті Європи в Берліні. Ми сподівалися на медалі, але чотири нагороди при такому високому рівні конкуренції — це куди більше, ніж ми могли припустити, — зазначив Олександр Башенко, президент Федерації велоспорту України, коментуючи підсумки континентальної першості. — Особлива подяка, звичайно, нашим медалістам, а також їх тренерам Василю Яковлєву, Оресту Тичку, Олені Голубєвій і Сергію Базіну.

Цей результат, а також приголомшливі успіхи Яни Беломоїни в маунтинбайку — відмінний приклад для інших дисциплін, в яких дискусія про безпосередньо спортивні результати, на жаль, не завжди на першому місці.

Я б хотів звернути особливу увагу на те, що наша команда значно випередила збірну Білорусі, де виділяються великі кошти на підтримку трекового велоспорту і пройде фінальний етап Кубка світу в січні.

Білоруси завоювали лише одну медаль, тоді як у нас відразу чотири. Крім того, ми виступили куди яскравіше, ніж сильні збірні Іспанії чи Бельгії — це добре демонструє, наскільки Україна конкурентоспроможна на даний момент.

Сподіваюся, що наші спортсмени продовжать у тому ж дусі, як на етапах Кубка світу, так і на майбутньому чемпіонаті світу в Гонконзі».

Відзначимо й інші результати українських гонщиків: в жіночому і чоловічому омніумі, трековому багатоборстві, Вікторія Бондар і Володимир Фредюк посіли 20-у позицію. У командному спринті у чоловіків збірна в складі Володимира Бучинського, Андрія Винокурова і Андрія Куценко стала дев’ятою. У командному переслідуванні на чотири кілометри у чоловіків Володимир Джус, Роман Гладиш, Максим Васильєв і Ілля Клепіков посіли десяте місце.

Українці Андрій Куценко і Максим Лопатюк стали 15-м і 16-м в розділці на кілометр, тоді як Олена Старикова в упертій боротьбі з росіянкою Дариною Шмельовою втратила бронзову медаль в аналогічній гонці у жінок на 500 метрів.

Українка посіла четверте місце. У 40-кілометровій гонці за очками у чоловіків Максим Васильєв став 15-м, у жінок в цій же дисципліні, але на 25 кілометрів Ганна Соловей посіла дев’яту сходинку. В індивідуальному переслідуванні у чоловіків Володимир Джус і Ілля Клепіков стали 21-м і 25-м відповідно, у жінок Анна Нагірна стала одинадцятою у підсумковому протоколі.

У чоловічому медісоні Роман Гладиш і Тарас Шевчук не фінішували, тоді як у жінок Анна Нагірна та Ганна Соловей стали шостими. І, врешті-решт, Тарас Шевчук та Тетяна Клімченко стали дев’ятим і 18-ою в гонці на вибування.

Великий трековий сезон, тим самим, тільки починається: вже на початку листопада, 4-го і 5-го числа, в польському Прушкові пройде стартовий етап Кубка світу, а з 10-го по 12-е листопада найсильніші трековики світу приїдуть на традиційний другий етап до британського Манчестера.

Денис ТРУБЕЦКОЙ

Опубліковано на сайті Федерації велоспорту України

Фото Федерації велоспорту України

На цю тему читайте також тут:

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *