Президент Федерації велоспорту Башенко ініціював вибори (+відео)

У Федерації велосипедного спорту України грядуть зміни – 20 липня, на  позачерговій виборчій конференції планується обрати нового керівника. Ініціатором цього заходу виступив президент ФВСУ Олександр Башенко, який заявив, що з метою «забезпечення чесних, прозорих та неупереджених виборів президента ФВСУ» склав повноваження з 8 липня 2018 року.

Нагадаємо, що Олександр Башенко послідовно виступав за принципові зміни у відносинах між Мінмолодьспортом та спортивною федерацією, наполягаючи на тому, що громадськість повинна мати суттєві важелі контролю за використанням фінансів спорту та призначенням функціонерів на посади. І що тільки спортивні федерації можуть і повинні визначати долю свого виду спорту.

Чи зможе подолати спротив міністерських чиновників новий президент ФВСУ? Одним із тих, хто запропонував свою кандидатуру на цю посаду є Ярослав Попович.

Його біографія відома: кращий молодий гонщик «Тур де Франс»-2005, третій призер гранд-туру «Джиро д’Італія»-2003, чемпіон світу-2001 (U-23) у складі збірної України, наразі спортивний директор американської команди Світового туру «Trek-Segafredo».

Відповідаючи на запитання «Українського репортера» про те, як будувати відносини з Мінмолодьспорту, Ярослав Попович сказав, що прагнутиме діалогу, порозуміння, щоб можна було чути один одного. Це, звичайно, добре, але ж заскорузлу систему  ставлення до спорту, зокрема велосипедного, не вдається зламати десятиліттями! Олександр Башенко неодноразово апелював до найвищих державних мужів від спорту, стверджуючи, що «з точки зору фінансування спортивних організацій ми живемо у Радянському Союзі. Громадськість не має будь-яких важелів контролю за використанням фінансів спорту та призначенням функціонерів на посади».

Ось на чому наголошував Башенко: «В Європі давно процесом виділення коштів керують саме федерації. А нас примушують ходити з простягнутою рукою до міністерств, благаючи чиновників виділити фінансування на проведення міжнародних та всеукраїнських змагань, на будівництво велотреків, на спортивне спорядження для шкіл, на нові велосипеди, спортивний одяг, і все марно – нікому ми не потрібні. І це при тому, що спортсмени, всупереч політиці утримання старої радянської системи, гідно представляють свою країну».

Башенко каже, що «і досі в міністерстві сидять пенсіонери, яким вже по «170 років», що застрягли у «совку». Необхідно негайно покінчити із цим «політбюро» та дати важелі правління громадськості».

Особливо гострим є нещодавнє звернення Олександра Башенка, у якому він розповідає про деякі аспекти співпраці з міністерством. Пише про повне ігнорування чиновниками позиції Федерації під час призначення державного та головного тренерів, про розподіл коштів велоспорту без участі Федерації, про спротив чиновників у переведенні Федерації на пілотний проект… А все тому, що, на думку Башенка, чиновники не можуть «відірвати  свої кишені від бюджету велосипедного спорту»…

Він переконаний, що Федерація не повинна зійти зі шляху реформ, розпочатих три роки тому, продовжувати рух вперед, залучаючи до роботи нових, перспективних фахівців.

На фото (зліва направо): президент НОК України Сергій Бубка, президент ФВСУ Олександр Башенко, міністр молоді і спорту Ігор Жданов.

Фото Миколи ПАЛІТРИ

Відео: «Український репортер» запитав у претендента на посаду керівника ФВСУ Ярослава Поповича, як він планує відстоювати інтереси Федерації у відносинах з Мінмолодьспорту.

https://www.facebook.com/ukrreporter/videos/1039281849579723/

 

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *