Пандемія: зірковим футболістам скорочують зарплати

У зірковому клубі «Барселона» головна тема сьогодні – гроші. Адже боси попросили футболістів перейти на антикризовий режим – відмовитися від 70 відсотків своїх зарплат на користь клубу.

Спочатку таку схему запропонували взагалі всім, від гравців до персоналу, але згодом 30 відсотків вирішили платити тільки працівникам клубу. А до футболістів звернулися з проханням – погодитися на подвійне зниження зарплати.

Неоднозначно сприйняли цей «антикризовий план» спортсмени «Барси». Дехто погодився, зокрема це стосується таких «зірок», як Ліонель Мессі. На їхню думку, просити повну зарплату в умовах, коли гинуть люди і бізнес, не дуже гуманно.

Водночас інші колеги Мессі заявили, що фінансова криза – це проблеми керівництва і що боси самі винні. І підкріплюють аргументом: мовляв, влітку на трансфери витратили занадто багато мільйонів, а тепер задля благополуччя всіх здирати гроші хочуть з гравців.

Отож у «Барсі» складна ситуація. І навіть якщо всі футболісти погодяться на тимчасове скорочення зарплат, в наступне трансферне вікно доведеться розлучитися з частиною футболістів. Можуть залишити команду Умтіті, Коутіньйо, Ракітіч, Відаль, Фірпо, Грізманн.

Непростою є ситуація і в німецьких клубах. «Баварія», дортмундська «Боруссія», «Лейпциг» та «Байєр» віддали 20 мільйонів євро Німецькому футбольному союзу для допомоги невеликим клубам.

Якщо клуби першої бундесліги можуть протриматися на плаву, то починаючи з другої і нижче – у деяких вже виникли фінансові проблеми, розповідають ЗМІ. Футбол в нижчих дивізіонах Німеччини живе прибутком з квитків і телевізійними правами. Спонсорів там мало, тому невеликих німецькі клуби схожі на ресторани: є відвідувачі – є гроші на завтра.

Найбільші європейські футбольні асоціації дійшли висновку, що клуби повинні автоматично продовжити контракти з футболістами до кінця сезону. Експерти висловлюють припущення, що клубам все-таки доведеться продовжити контракти з гравцями ще на місяць-два, адже весь сезон посунеться на кілька місяців. А ще ж і незрозуміло, що робити з кубковими турнірами. Якби їх скасували, з’явився варіант форсованого сезону з двома турами в тиждень.

Але асоціації на це навряд чи підуть: всі кубкові змагання зав’язані на спонсорських контрактах, згідно з якими спонсорам важливо показати себе на всіх матчах, що залишилися. Інакше контракти доведеться переглянути, а це спричинить судові розгляди, штрафи і тяганину.

На фото: Ліонель Мессі.

Фото: FC Barcelona, Twitter

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *