Найтитулованіший біатлоніст планети Уле-Ейнар Бйорндален завершує кар’єру

Легендарний норвезький біатлоніст Уле-Ейнар Бйорндален оголосив про завершення кар’єри. Своє рішення 44-річний спортсмен пояснив проблемами зі здоров’ям і бажанням більше часу приділяти родині. На спеціально скликаній прес-конференції Бйорндален визнав, що останній спортивний сезон завершився для нього невдало.

Нагадаємо, через слабкі результати на Кубку світу (42-й час в індивідуальній гонці) Бйорндален не потрапив до складу збірної Норвегії на Олімпіаду-2018, яка пройшла у південокорейському Пхьончхані. Він їздив на Ігри в якості члена тренерського штабу збірної Білорусі. Його дружина, біатлоністка Дар’я Домрачева, виступає за Білорусь і принесла своїй країні “золото” в естафетній гонці.

Незважаючи на невдалий останній сезон, Уле-Ейнар Бйорндален сьогодні є найтитулованішим біотлоністом планети.

Насамперед тому, що він – восьмиразовий олімпійський чемпіон. Крім того, на Олімпіадах у різні роки (за плечима Бйорндалена шість Ігор) він завоював чотири срібні та одну бронзову нагороду.

Норвежець має кілька унікальних досягненень. У 2002 році в Солт-Лейк-Сіті він виграв всі особисті гонки, отримавши статус абсолютного олімпійського чемпіона. А в 2014 році в Сочі став найстаршим переможцем Олімпійських ігор з біатлону в особистих дисциплінах. У 41 рік він виграв індивідуальну гонку.

Бйорндален 95 разів піднімався на найвищу сходинку п’єдесталу пошани в особистих змаганнях, 20 разів ставав чемпіоном світу, а також має шість “Великих кришталевих глобусів” за перемоги на етапах Кубку світу.

Останнє досягнення вже побив наступник Бйорндалена – новий “король біатлону” француз Мартен Фуркад. Він уже завоював сім “Великих кришталевих глобусів”. Крім того, 29-річний Фуркад, який брав участь уже в трьох Олімпіадах, виграв п’ять золотих олімпійських медалей.

Можливо, на “пенсії” Бйорндален не лише доглядатиме за своєю дочкою Ксенією, яку його дружина Дар’я Домрачева народила 1 жовтня 2016 року. Нещодавно очільник Міжнародного союзу біатлоністів (IBU) Андерс Бессеберг заявив, що у Бйорндалена є шанси стати президентом організації.

Like

Рост

Журналіст “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *