“Крали з розмахом”. Генпрокурор стверджує, що за Януковича розікрали гроші на Євро-2012

Чемпіонат Європи з футболу, господаркою якого разом із Польщею в 2012 році була Україна, став приводом до нового корупційного скандалу. У четвер, 23 березня, співробітники Генеральної прокуратури провели десятки обшуків у рамках поновленої карної справи про розкрадання коштів під час підготовки до Євро-2012.

Як повідомив генпрокурор Юрій Луценко, під час обшуків були вилучені документи, які доводять, що при підготовці до турніру “крали з розмахом”.

“Вчора провели десятки одночасних обшуків у фігурантів відновленої справи по розкраданням під час Євро-2012. Як доводять вилучені документи – крали з розмахом”, – написав у Фейсбуку Луценко і навів одну зі схем, як розкрадали державні гроші при будівництві НСК “Олімпійський”.

“Крок перший – заниження вартості при оформленні митних платежів. Наприклад: крісло, закуплене за 78 доларів у виробника, оформляли за ціною 6 доларів. У результаті держава отримала перші мільйонні збитки.

Крок другий – те саме крісло проганяли по ланцюжку підставних фірм і продавали НСК “Олімпійський” вже за 189 доларів. На арені 70 050 місць. Завищення державних видатків склало близько 8 мільйонів доларів”, – заявив Генпрокурор.

За його словами, аналогічні корупційні схеми виявили і під час інших закупок, тому слідство триває: “Далі буде. Ніхто не забутий і ніщо не забуто”.

Член Громадської спілки “Антикорупційна спільнота України” Роман Лаврів у коментарі до допису Луценка попросив перевірити підготовку до Євро-2012 у Львові.

Нагадаємо, що Україну на пару з Польщею обрали господаркою фінальної частини першості Старого Світу з футболу у квітні 2007 рок. Організація турніру, за оцінкою офіційних осіб, коштувала $5,5 млрд. Частину цих коштів виділили з бюджету, частину надали приватні інвестори.

Відповідальним за підготовку туніру був тодішній віце-прем’єр Борис Колесніков, якого після зміни влади арештовали на кілька місяців за звинуваченням у вимаганні акцій донецького торгового центру “Білий лебідь”. Цікаво, що МВС тоді очолював нинішній генпрокурор Юрій Луценко.

Варто відзначити, що кілька днів тому Державна аудиторська служба України відзвітувала про проведений фінансовий аудит ДП “Національний спортивний комплекс “Олімпійський” за період з 1 січня 2012 до 1 листопада 2016 року.

“Незважаючи на проведення на достойному рівні матчів Євро-2012, підприємство вже протягом п’яти років має борги, зокрема, перед підрядниками за виконані будівельні роботи на суму більш як 145 млн. грн. Як результат, за позовами підрядних організацій судові органи прийняли рішення щодо стягнення зі спорткомплексу боргу на суму 93 млн. грн та 61,7 млн грн штрафних санкцій”, – повідомила Держаудитслужба.

Майно та банківські рахунки столичної футбольної арени заарештували, а спеціалісти-аудитори розробили низку рекомендацій, спрямованих на покращання ефективності діяльності та фінансових результатів “НСК «Олімпійський”.

Керівництво стадіону змушене було відреагувати на повідомлення про борги і арешт майна.

“Керівництво підприємства підтверджує інформацію, опубліковану на офіційному сайті Державної аудиторської служби України та додатково повідомляє. Попри існуючи проблеми, пов’язані з недофінансуванням заходів Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, затвердженої постановою Кабінету міністрів України від 14.04.2010 № 357, господарська діяльність ДП “НСК “Олімпійський” здійснюється в стандартному режимі, що, серед іншого, забезпечує належне функціонування спорткомплексу та виконання зобов’язань як перед контрагентами, так і перед бюджетом”.

Like

Рост

Журналіст “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *