Індекс м’ясного холодцю за рік виріс на 41 відсоток

Олексій ДОРОШЕНКО

До Різдва та Нового року залишилося небагато часу. Традиційною закускою на столі в новорічну ніч є холодець під хріном. Найпростіший рецепт приготування м’ясного холодцю на 10 чоловік такий: свинина та яловичина – по 800 грамів, морква та цибуля – по 200 грамів, перець чорний горошком, лавровий лист, сіль.

До розрахунку беремо всі компоненти цієї страви, за винятком лаврового листа, солі та перцю. Ціна на ці продукти мало впливає на загальну картину.

Починаємо «готувати»… За середньостатистичними цінами свинина з кісткою коштує 100 грн за кілограм, або 80 грн за 800 г, яловичина – 112 грн за кілограм, або 90 грн за 800 г, морква – 6,4 грн за кілограм, або 1,3 грн за 200 г, цибуля – 5 грн за кілограм, або 1 грн за 200 грамів. Ця смачна страва нам обійшлася у 172,3 грн.

За даними Держстату, наприкінці минулого року ця традиційна новорічна страва нам обходилася приблизно в 122,6 грн. Тоді свинина коштувала 69 грн за кілограм, або 55 грн за 800 г, яловичина – 83 грн за кілограм, або 66 грн за 800 г, морква – 3,9 грн за кілограм, або 0,8 грн за 200 г, цибуля – 4,2 грн за кілограм, або 0,8 грн за 200 грамів. Тобто за рік морква додала 64%, свинина – 44%, яловичина – 34%, цибуля – 19%.

Таким чином, м’ясний холодець за рік подорожчав майже на 50 грн, або на 41%. Цікаво, що холодець зобов’язаний своєю появою звичайному м’ясному бульйону, який готували в усі часи. При охолодженні він густішає настільки, що стає схожим на желе.

Це раніше вважали недоліком, поспішаючи розігріти бульйон. І тільки у Франції в XVI столітті одного разу зважилися скористатися цією незвичайною властивістю. Для цього вигадали із застиглого бульйону ціле блюдо, яке стало прообразом нашого холодця. Згодом в цю страву стали додавати варені м’ясо та овочі.

Смачного!

Олексій ДОРОШЕНКО, економіст

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *