Розповідаємо про топ-10 суперкомпаній світу. Погляд з Америки

Юрій КІРПІЧОВ

Я пишу з Америки i тому, на вiдмiну вiд Iгоря Айзенберга, обережно оминаю будь якi теми, пов’язанi з Україною.

Бо вже 12 рокiв не проживаю на батьківщині й минулого разу приїжджав до неньки восени 2013-го.

Тож не буду про Левченка i його зв’язки з Манафортом, про Порошенка i його стосунки з фiксером Трампа Коеном (fixer – решала, навiть не знаю, як це буде на мовi, але знаю, що Трамп – ще той хлопчик), тому краще поговоримо про гроші. Про великi гроші.

Ймовірно, вже цьогоріч капіталізація Apple перейде знаковий рубіж в $1 трильйон. А яка ж десятка найпривабливіших і перспективних компаній миру?

Вона, незважаючи на тотальний наступ Китаю, повністю американська. І в неї мало традиційних компаній, причому не вони в лідерах, а ті, хто створює інтелектуальний продукт – світ стає все більш віртуальним.

Ринкова капіталізація є результатом множення кількості випущених компанією акцій на вартість однієї акції. Вартість визначається на біржах і фактично це – показник довіри до компанії, надій, покладених на неї. Будь-яка біржа це індикатор довіри і очікувань. А також інструмент спекуляцій. На чому ще спекулювати, як не на очікуваннях?

Топ 10 найдорожчих компаній

Отже, номер 1 у світі це Apple inc. Капіталізація $ 956,36 млрд.

Її заснували в День дурня, 1 квітня 1976 року вельми недурні молоді хлопці Стів Возняк, Рональд Уейн і Стів Джобс. Вони збирали домашні комп’ютери, потім організували випуск власних (дуженепоганих) моделей ПК, але справжній успіх прийшов, коли Apple пустила у свiт мобільні продукти, що змінили цей світ: смартфони iPhone і планшети iPad.

Причина популярності «яблучних» гаджетів – висока якість, стильний дизайн і розумна маркетингова стратегія Стіва Джобса. Компанія включає в себе тисячі представництв, фірмових магазинів і сервісних центрів по всьому світу, в ній порядку 116 тисяч співробітників.

За друге місце зі змінним успіхом борються три претенденти: програмний гігант Microsoft, його найнебезпечніший суперник Google і ненависна Трампу торгова компанія Amazon. Цієї весни вони не раз мінялися позиціями і зараз вперед вирвалася якраз остання.

2. Amazon Inc. – $ 772,22 млрд.

Цей рітейлер, що продає через інтернет, сьогодні на хвилi. Популярність сервісу зростає завдяки високій якості товарів, низьким цінам, оперативній доставці, широкому асортименту і -протистоянням Трампу.

І якщо традиційні ритейлери змушені масово закривати свої магазини і скорочувати персонал, то Amazon набирає обертів. На поточний момент там працює близько 230 тисяч співробітників, а річний обіг – близько 75 млрд.

Веде жорстку кадрову політику і згідно останньої звітності, медіанна зарплата службовців корпорації склала $28500 на рік, що набагато менше, ніж в інших інтернет-компаніях і навіть на держслужбі, де ставки зазвичай нижче, ніж в приватному бізнесі. Відома також жорстоким ставленням до співробітників. Працівники Amazon працюють на складах і в офісах по 55-60 годин на тиждень…

Бізнес-стратегія постійна: весь прибуток Безос вкладає в розвиток, продовжуючи агресивну експансію і освоюючи все нові напрямки. Так, за підсумками 2017 року лідер онлайн-бізнесу поставив рекорд з продажу… індички, що стало можливим завдяки поглинанню компанії Whole Foods в червні 2017-го.

У цьому лютому встановила рекорд квартального прибутку в $1,86 млрд. Потім посунулаула Microsoft з третього щабля з капіталізації, а через місяць вийшла на другу позицію, обігнавши Google. Випробувує прототип магазину без продавців, доставку товарів за допомогою дронів Prime Air і зробила замовлення на партію електровантажівок фірми Tesla.

Заснована в 1994 році Джеффом Безосом. Він також засновник аерокосмічної компанії Blue Origin, господар видавничого дому «The Washington Post» – і найбагатша людина в світі (його статки оцінюються в $130 млрд.).

Трамп не раз звинувачував його газету в поширенні фейків і лобізмі інтересів Amazon, а компанію в ухилянні від податків, утиску рітейлерів і зловживанні поштовими послугами. Він неодноразово вимагав від генерального поштмейстера подвоїти ставки доставки Amazon, незважаючи на чинні контракти, завдяки яким пошта і тримається ще на плаву. Між іншим, такі вимоги, які мають на меті завдати матеріальної шкоди компанії свого політичного противника, це зловживання владою. Думаю, українцi це добре розумiють…

3. Alphabet Inc. – $ 742,57 млрд. За цiєю маловідомою назвою ховається старина Google, пошуковик, на який припадає близько двох третин світових звернень до пошукових систем. Я теж є його шанувальником, і давно вважав за краще Google Chrome нiж іншi браузери. І не я один: на нього припадає 75% користувачів земної кулі.

Ото ж бо в грудні 2017 року Microsoft, не витримавши чесної конкуренції, видалила установник Google Chrome з власного магазину додатків, силою нав’язуючи споживачам свою продукцію.

Компанія змінила найменування, бо давно вийшла за рамки пошукача і володіє безліччю інших компаній і сервісів, таких як AdWords, Android, YouTube та інші, без яких неможливо уявити сучасний світ. На чолі – Сергій Брін і Ларрі Пейдж, які спільно створили її в 1998 році.

4. Microsoft – $ 742,05 млрд.

Білл Гейтс довго був найбагатшою людиною в світі. Його зробила таким всесвітньо відома корпорація Microsoft, яку він заснував в 1975 році. Вона була першим розробником, який запропонував пакетне програмне забезпечення для домашніх комп’ютерів, що робило управління ПК принадним для користувача й інтуїтивно-зрозумілим.

Ця програма – операційна система Windows – стала справжнім проривом, оскільки дозволяла легко опанувати ПК рядовим користувачам, що і принесло компанії неймовірний успіх і величезний прибуток.

Вона стала одним з лідерів на ринку програмного забезпечення для ПК, випускаючи операційні системи нового покоління, прикладні програми для роботи з документацією (Microsoft Office), а також низку інших програм. Крім того, випускає власні мобільні пристрої та комплектуючі, відео, аудіо та оргтехніку.

5. Facebook – $ 527,41 млрд.

Думаю, більшість читачів мають, як і я, аккаунт в цій наймасовішої соціальної мережі планети. Facebook був створений Марком Цукербергом в лютому 2004-го, а сьогодні його відвідує понад 1.86 млрд. щодня.

Це вже сам по собiзначний соціальний феномен! До того ж він приносить більше 8 млрд. чистого прибутку на рік за рахунок реклами (більше, ніж у автогіганта Ford, що виробляє мільйони автомобілів) і за останній рік збільшив його на 54%.

6. Berkshire Hathaway Inc. – $ 487,19 млрд.

Компанія відома своїм беззмінним власником, американським інвестором і підприємцем Уорреном Баффетом, який має феноменальне ділове почуття. До неї входять GEICO (автострахування), General Re (перестрахування); Berkshire Hathaway Primary Group (страхування), Berkshire Hathaway Reinsurance Group (страхування і перестрахування), BNSF (залізниці транспорт), Berkshire Hathaway Energy (електро- і газопостачання), McLane Company (оптова торгівля). У 2015 році кількість учасників зборів акціонерів компанії перевищила 40 тис. Осіб.

7. JPMorgan Chase – $ 380,1 млрд.

JPMorgan Chase – найбільший в США і 5-й у світі за розміром активів комерційний банк. Ядром для його розвитку став Chemical Bank, від якого він успадкував штаб-квартиру та історію курсів акцій.

Бренд J.P. Морган, історично відомий як Morgan, надає інвестиційно-банківські послуги, займається управлінням активами, приватним банківським обслуговуванням, управлінням приватним капіталом.

8. Exxon Mobil – $ 336,51 млрд.

Американська нафтовидобувна компанія. Одна з найбільших сировинних компаній в світі. Прямий нащадок Standard Oil Company Джона Д. Рокфеллера. Заснована 30 листопада 1999 року в результаті злиття Exxon (раніше Standard Oil Company of New Jersey) і Mobil (раніше Standard Oil Company of New York).

Всю історію існування була символом дикого капіталізму і піддавалася критиці за шкоду навколишньому середовищу в результаті витоків нафти і катастроф танкерів.

9. Johnson & Johnson – $ 334,72 млрд.

Відома своєю дитячою присипкою. Заснована ще в 1886 році трьома братами. Крім присипки виробляє фармацевтичні та споживчі товари, а також медичні прилади. До складу корпорації входить близько 250 дочірніх компаній з виробництвом в 60 країнах і зі збутом в більш ніж 175 країнах світу.

10. General Electric – $ 124,11 млрд.

Американська компанія, заснована в 1878 році самим Едісоном! Спочатку займалася виробництвом і збутом ламп розжарювання, але незабаром стала одним із стовпів і символів індустріальної Америки.

Сьогодніз це багатопрофільна корпорація, що виробляє авіаційні двигуни, локомотиви, газові турбіни, пластики, різну техніку і багато-багато іншого. У штаті більше 300 тисяч осіб, чистий прибуток в середньому становить 13 млрд. доларів на рік, але останніми роками капіталізація постійно і досить швидко падає.

Підбиваючи підсумки

Таким чином, чисто виробничих компаній в першій десятці лише три і вони замикають список. Світ дійсно сильно змінився за останні 20 років. Але не весь. У Росії, крім лідера Ощадбанку, до Топ-10 входять тільки нафтогазові і металургійні компанії. А сумарна капіталізація верхньої сотні компаній в 2017 році склала $643 млрд. – менше, ніж у Microsoft.Та й тенденції різні: в травні 2008 року «Газпром» обійшов «Чайна Мобіл» і «Дженерал Електрик» і з показником $365,1 млрд. став третьою компанією світу за капіталізацією, маючи намір довести її трильйона. Зараз вона впала в сім разів, до $53,35 млрд. У «Роснефти», яка на третій сходинці, – $53,3 млрд., i важкий тягар боргів. А це найбільший в світі виробник нафти і на початку 2013 року її капіталізація сягала $ 96 млрд.
Як любили говорити в СРСР: два світи, дві долі…

Юрій КІРПІЧОВ, США (спеціально для “Українського репортера”)

Малюнок Олега СМАЛЯ

Like

Юрiй КІРПІЧОВ

Спеціальний кореспондент "Українського репортера" в США


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *