Експерти проаналізували продуктові шоп-тури по Україні
Хочеться заробляти, як європейці, а витрачати, як українці…
Іноді така можливість існує навіть у середині країни.
Різниця у вартості м’яса дає можливість зекономити до 20%. Тому якщо подорожуєте по Україні, то завжди можна заглянути до магазинів та ринків.
Експерти Асоціації постачальників торговельних мереж провели розрахунки на підставі даних офіційної статистики за квітень 2018 року.
ТОП-5 регіонів із найдорожчим м’ясним кошиком виглядає таким чином: перше місце за столицею – 600 грн., друге за Київщиною – 572 грн., третє за Одещиною – 566 грн., четверте за Сумщиною – 558 грн., та замикає п’ятірку Закарпаття з 555 грн.
До м’ясного кошика ввійшло по кілограму всіх видів м’яса та ковбасних виробів, які підлягають держмоніторингу, тобто 5 кг м’яса та 1кг ковбаси: яловичина, свинина, сало, куряча тушка і філе, варена ковбаса.
А ТОП- п’ятірка регіонів із найнижчою вартістю м’ясного кошика складається переважно з регіонів Західної України. Найдешевшим регіоном для любителів м’яса виявилась Тернопільська область. 6кг м’яса та м’ясопродуктів тут обійдуться в 497 грн. До п’ятірки також входять Рівненщина з 514 грн., Буковина із 516 грн., Івано-Франківщина з 519 грн. та Житомирщина з 520 грн.
Якщо порівняти найдорожчий м’ясний кошик Києва в 600 грн. і найдешевший на Тернопільщині – 497 грн., то різниця складає більше 100 грн., або 21%.
Однак середня зарплата в Києві в березні становила 13388 грн., а на Тернопільщині – 6394 грн. Таким чином, за рівнем купівельної спроможності житель столиці все одно на 73% випереджає жителя Тернопілля. Розрахунки зроблені експертами Асоціації постачальників торговельних мереж на підставі даних офіційної статистики за квітень 2018 року.
По кожному виду продукції ситуація виглядає так:
Яловичина. Середня по країні ціна – 125 грн. за кілограм. Найдорожчі регіони – це Київська область – 138 грн., Закарпаття та Київ – по 135 грн., Одеська та Чернівецька області – по 132 грн.
Найдешевшу яловичину купують донеччани – за 101 грн., полтавчани – за 114 грн., чернігівчани – за 115, тернопільчани – за 119 грн. та волиняни – за 121 грн.
Свинина. Середня ціна в Україні – 116 грн. за кілограм. П’ятірка найдорожчих регіонів складається з Києва та Одеської області, де вона коштує 126 грн., Закарпатської – із 124 грн., Харківської та Миколаївської областей– із 123 грн. П’ять найдешевших регіонів – це Донеччина зі 101 грн., Тернопільщина – із 107 грн., Буковина – зі 110 грн., Івано-Франківщина та Житомирщина – зі 111 грн.
Сало. Середньостатистична ціна в Україні – 70 грн. за кілограм. Найдорожче сало, як і раніше, у Києві – по 104 грн. Далі йдуть Львівська область – із 90 грн., Київська – із 79 грн., Дніпропетровська – із 78 грн. та Харківська – із 76 грн. Зекономити можна в Тернопільській області, де воно коштує лише 48 грн., у Волинській – 49 грн., Рівненській – 50 грн., Житомирській – 54 грн. та Івано-Франківській – 57 грн.
Філе курки. Середня вартість в Україні – 92 грн. за кілограм. Найдорожче воно в Кіровоградській, Сумській і Вінницькій областях – по 95 грн. У Донецькій – 94грн. та Херсонській – 93 грн.
Найменше за нього сплачують на Дніпропетровщині, Рівненщині та Чернігівщині – 88 грн., Івано-Франківщині та Черкащині – 89 грн.
Тушка куряча. Середня ціна, за державною статистикою, – 55,2 грн. за кілограм. Різниця в ТОП-5 найдорожчих регіонів визначається копійками. Найбільше сплачують в Херсонській області – 57,3 грн. Далі Донецька область – із 57,1 грн., Одеська – із 56,9 грн., Чернігівська – 56,8 грн. та Луганська – 56,6 грн. Така ж картина і в найдешевших регіонах: Львівська область – 52,4 грн., Дніпропетровська – 52,5 грн., Черкаська – 52,8 грн., Івано-Франківська – 53,2 грн. та Рівненська – 53,8 грн.
Ковбаса варена 1 ґатунку. Середня вартість за підрахунками Держстату – 86 грн. за кілограм. Найдорожча ковбаса в Запорізькій області – 97 грн. Наступні місця розподілились так: Донецька – 95 грн., Полтавська – 93 грн., Сумська та Київська області – по 92 грн. Найбільш доступна вона в Кіровоградській області – 64 грн. Далі йдуть Миколаївщина – 77 грн., Тернопільщина – 78 грн., Івано-Франківщина та Херсонщина – по 80 грн.
Олексій ДОРОШЕНКО,
генеральний директор Асоціації постачальників торговельних мереж