Борщ подорожчав на третину
В Україні борщ здавна вважається символом міцної родини, усі його інгредієнти варяться та бурлять у горщику, а потім, мліючи, передають свої аромати і смаки один одному. Борщ стає наваристим і густим.
Існує географічне поняття «борщовий пояс», що охоплює території, на яких традиційно готують борщ: від південно-східної Польщі – через Україну, Білорусь – до російських регіонів на Волзі.
Мало хто знає, що на честь українського борщу було названо невелике містечко Борщів, розташоване на Тернопільщині. Щоосені воно стає центром фестивалю «Борщ-їв».
Використання індексу борщу стало нашою відповіддю на індекс Біг-Мака для оцінки реальної інфляції. Простий рецепт борщу такий: свинина – 600 грамів, картопля та буряк – по 500 грамів, капуста – 300 грамів, морква та цибуля – по 200 грамів, томатна паста – 3 столові ложки, вода питна – 3,5 – 4 літри, лавровий лист, сіль, перець – за смаком, сметана – 250 грамів.
До розрахунку беремо всі компоненти цієї страви, за винятком лаврового листа, томатної пасти, солі та перцю. Ціна на ці продукти мало впливає на загальну картину.
Починаємо «готувати»… За середньостатистичними цінами свинина з кісткою коштує 100 грн за кілограм, або 60 грн за 600 грамів, буряк – 5,4 грн за кілограм, або 2,7 грн за 500 г, картопля – 5,8 грн за кілограм, або 2,9 грн за 500 г, капуста – 4,2 грн за кілограм, або 1,3 грн за 300 г, морква – 6,4 грн за кілограм, або 1,3 грн за 200 г, цибуля – 5 грн за кілограм, або 1 грн за 200 г, сметана – 47,5 грн за кілограм, або 11,9 грн за 250 г. Ця смачна страва нам обійшлася на 20 листопада в 81 грн.
За статистичними даними на 10 січня, українська традиційна перша страва на початку року нам обходилася майже в 61 грн. Таким чином, борщ з початку року подорожчав на 20 грн, або на 33%.
На цю тему читайте також тут: