КНДР домовляється про участь у зимовій Олімпіаді-2018. Поки що на Ігри вирушають лише бійці тхеквондо

Під час переговорів із Південною Кореєю представники КНДР висловили бажання відправити на зимові Олімпійські ігри-2018 у Пхьончхан групу музикантів, танцюристів, бійців тхеквондо, а також співробітників свого Національного олімпійського комітету. Участь північнокорейських спортсменів на Олімпіаді поки перебуває під питанням.

Про поїздку на Ігри чиновників, спортсменів і групи підтримки з КНДР домовилися під час першого раунду переговорів між Пхеньяном і Сеулом. Перший з 2015 року діалог стосувався поліпшення відносин між КНДР і Південною Кореєю, а також можливої ​​участі північнокорейських атлетів в Олімпіаді-2018.

Щодо останнього питання досі немає ясності. Міжнародний олімпійський комітет (МОК) відстоює право спортсменів з Північної Кореї на участь у змаганнях. На даний момент право виступити на Іграх собі забезпечили лише північнокорейські фігуристи – спортивна пара Тхе Ок Ем і Чу Сік Кім.

Бійці тхеквондо з КНДР виконуватимуть на Олімпіаді лише представницьку функцію. Хоча тхеквондо входить до програми літніх Ігор, на зимових Іграх в Пхьончхані змагань з корейського національного єдиноборства не буде.

8 січня 2018 року МОК  як виняток збільшив термін реєстрації на Ігри для атлетів з КНДР, оскільки через практично перервані контакти збірна країни пропустила термін подачі заявок, який закінчився 31 жовтня. Точний термін, до якого північнокорейські спортсмени можуть подати заявки, не оголошений. Можливо, Міжнародний олімпійський комітет готовий чекати до самого старту Олімпіади.

Переговори про участь Північної Кореї в Олімпійських іграх стали можливі після того, як лідер КНДР Кім Чен Ин у своєму новорічному телезверненні заявив, що готовий “знизити військову напруженість на Корейському півострові, щоб створити мирну обстановку”. І розглядає можливість участі національної збірної КНДР у зимових Олімпійських іграх, які у лютому відбудуться у південнокорейському Пхенчхані.

Нагадаємо, що в 2017 році Північна Корея провела кілька запусків балістичних ракет і випробувала ядерну бомбу. Через ракетну й ядерну програму Рада Безпеки ООН запровадила нові санкції проти КНДР.

Like

Рост

Журналіст “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *