“Навіть сільське кладовище двиготіло від рашистських снарядів” – спогади мешканки Мощуна

Кореспонднти «Українського репортера» побували в селі Мощун, що поблизу Києва. Воно зазнало жахливих руйнувань під час рашистської навали.

«Ми сиділи в селі як на пороховій діжці», – згадує місцева мешканка Валентина Помпенко. На території її садиби колись була одна з локацій кінозйомок телесеріалу «Свати». Тут навіть щедро частували акторів і варениками, і горілкою, приймаючи їх як дорогих гостей. «Сьогодні ми з російським актором Федором Добронравовим – по різні сторони барикади», – розповідає пані Валентина, показуючи страшні наслідки окупації Мощуна.

На очах пані Валентини уламком снаряда було смертельно поранено сусідку. Пекельний рашистський вогонь тотально пожирав сільські подвір’я, затишні домівки. “Навіть наше кладовище двиготіло від страшних ударів рашистських “Градів”, здавалося, що й мертвим нема спокою на тому світі”, – із сумом згадує наша співрозмовниця.

Будинок Валентини Петрівни повністю знищено. Згоріло все. Тим не менш жінка знаходить у собі сили допомагати іншим. Односельці кажуть, що вона “кипить енергією”, має добре серце, щодня опікується літніми людьми, приносить їм хліб, молоко. Дбає про бездомних тварин. “Я не можу стояти осторонь”, – додає Помпенко. Ось такі вони, українські жінки, яких горе не ламає, а робить ще сильнішими.

Світлана Ковальова, Леонід Фросевич.

Фото: “Український репортер”

Дивіться відеорепортаж про село Мощун із серії “Літопис війни”.

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”