На Марсі будуть яблуні цвісти? Австралійські вчені знайшли спосіб позаземного вирощування авокадо, яблук, бананів та винограду
Метод дослідників із Університету Квінсленда полягає у кріоконсервації пагонів із подальшим їх «відродженням» для відкладеного культивування.
Винайдена технологія стане в нагоді космічній місії на Червону планету, зазначає інформаційний ресурс ПМ.
За словами одного з авторів технології Кріса О’Брайєна, завданням дослідників було збереження важливих сортів і ключових генетичних ознак плода на той випадок, якщо авокадо зникне внаслідок згубних факторів: хвороб, шкідників, глобальних пожеж або повеней. Наука вирішувала це питання 40 років, і лише тепер рослину вдалося успішно законсервувати з можливістю відновлення вегетативних здібностей.
Після того як загорнуті у фольгу пагони помістять до кріотруби і відправлять у рідкий азот, для відродження рослині вистачить 20 хвилин. За пару місяців авокадо обзаведеться молодим листям і буде готове до вкорінення. Ця технологія дозволить вирощувати авокадо незалежно від сезону, що уможливить цілорічні поставки.
Кріоконсервація допоможе також у налагодженні продуктового постачання космічних експедицій. Перевагою рідкого азоту є те, що він не потребує енергії для підтримки негативної температури (близько 200 °С нижче нуля). Тож заморожена зародкова плазма стане безвідмовним варіантом збереження рослинних матеріалів на будь-який термін.
Крім авокадо, вчені навчилися кріоконсервувати яблуню, банан та виноградну лозу. Отже, мрії людства про «сади на Марсі» виходять за межі наукової фантастики.