На Марсі будуть яблуні цвісти? Австралійські вчені знайшли спосіб позаземного вирощування авокадо, яблук, бананів та винограду

Метод дослідників із Університету Квінсленда полягає у кріоконсервації пагонів із подальшим їх «відродженням» для відкладеного культивування.

Винайдена технологія стане в нагоді космічній місії на Червону планету, зазначає інформаційний ресурс ПМ.

За словами одного з авторів технології Кріса О’Брайєна, завданням дослідників було збереження важливих сортів і ключових генетичних ознак плода на той випадок, якщо авокадо зникне внаслідок згубних факторів: хвороб, шкідників, глобальних пожеж або повеней. Наука вирішувала це питання 40 років, і лише тепер рослину вдалося успішно законсервувати з можливістю відновлення вегетативних здібностей.

Після того як загорнуті у фольгу пагони помістять до кріотруби і відправлять у рідкий азот, для відродження рослині вистачить 20 хвилин. За пару місяців авокадо обзаведеться молодим листям і буде готове до вкорінення. Ця технологія дозволить вирощувати авокадо незалежно від сезону, що уможливить цілорічні поставки.

Кріоконсервація допоможе також у налагодженні продуктового постачання космічних експедицій. Перевагою рідкого азоту є те, що він не потребує енергії для підтримки негативної температури (близько 200 °С нижче нуля). Тож заморожена зародкова плазма стане безвідмовним варіантом збереження рослинних матеріалів на будь-який термін.

Крім авокадо, вчені навчилися кріоконсервувати яблуню, банан та виноградну лозу. Отже, мрії людства про «сади на Марсі» виходять за межі наукової фантастики.

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *