Великодній кошик у 2023 році подорожчав на чверть

Вартість великоднього кошика у 2023 році зросла майже на 237 гривень порівняно з 2022 роком.

Про це повідомив директор Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” Юрій Лупенко.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, 2023 року традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль обійдуться на родину з 4-х осіб близько 1208,78 грн, тобто на 24,4 % дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 972 грн.

Вартість основної складової великоднього кошика – паски домашньої випічки за традиційним рецептом (700 г борошна, 6 шт. яєць, 150 г вершкового масла, 300 г молока, 400 г цукру, 40 г дріжджів, 200 г ізюму) – складе 169,88 грн. за 1 кг, що на 26,8 % більше вартості паски 2022 року. Це зумовлено різким зростанням цін на основні складові: яйця (+92 %), цукор (+20,5 %), масло вершкове (21,9 %) та ізюм (+16,7 %), пояснив науковець. Ціни на борошно і дріжджі залишилися на рівні минулого року. У магазинах і супермаркетах готова паска обійдеться ще дорожче, адже її ціна залежить від складових та оздоблення випічки.

У 2023 році, на відміну від попередніх років, ціна на яйця зросла на рекордні 92 % і становила в середньому 68,15 грн. (65-75 грн. за десяток), тоді як ціни на решту складових святкового кошика зросли на 9,4 %–38,4 % порівняно з рівнем цін початку квітня минулого року, зазначив Юрій Лупенко,

Найдорожчими складовими великоднього кошика, зауважив він, традиційно залишаються м’ясні продукти: домашня ковбаса (0,5 кг) – 175 грн. (340-400 грн за 1 кг), буженина (0,5 кг) – 219,50 грн. (425-459 грн. за 1 кг). Подорожчало і сало (0,5 кг) – до 110 грн. з розрахунку 210-300 грн. за 1 кг. Порівняно з 2022 роком вартість буженини збільшилася на 31 %, домашньої ковбаси – на 9,4 %, а сала – на 38,4 %.

Серед молочних продуктів найбільше доведеться заплатити за твердий сир (0,5 кг) – 189,50 грн. (375,00-457,50 грн. за 1 кг), за вершкове масло (0,5 кг) – 171,25 грн. (68,50-72,38 грн. за пачку 200 г), за м’який сир (0,5 кг), який обійдеться у 87,50 грн. (30-38 грн. за пачку 200 г).

Ціна хріну (250 г) складе 16 грн. (14–22 грн.) і залежатиме від виробника і смакових складових, також символічною є вартість солі (100-150 г) – 2 грн.

У разі доповнення великоднього кошика іншими, неосновними складовими: помідори, огірки, яблука, червоне вино, – його вартість зросте до 1463,28 грн. Це на 20,9 % перевищує вартість минулорічного кошика такого ж складу у 1210 грн, зауважив Юрій Лупенко.

Таке зростання зумовлене ціновою ситуацією на ринках сезонних овочів, пояснив науковець. Порівняно з 2022 роком ціна на овочі зросла на 1,1-25,0 %: томати тепличні (0,5 кг) – до 48 грн. (85-100 грн. за 1 кг), огірки (0,5 кг) – до 75 грн. (140-165 грн. за 1 кг). Ціна на яблука залежить від сорту і зросла в середньому на 15 % – 11,5 грн. за 0,5 кг (20-27 грн. за 1 кг).

За пляшку церковного вина «Кагор» доведеться заплатити в середньому 120 грн. (80-135 грн. за пляшку).

Зростання вартості великоднього кошика однозначно спричинене наслідком воєнних дій – суттєвими грошовими та матеріальними втратами вітчизняної економіки і українських сімей, скороченням виробництва, здорожчанням енергоносіїв, ускладненнями внутрішнього переміщення продукції, невизначеністю багатьох людей навіть у найближчих планах, пояснив Юрій Лупенко.

Нинішній, надзвичайно важкий період історії загартовує український народ у боротьбі за свою державу, свою незалежність і обов’язково завершиться Перемогою над російським агресором, підсумував Юрій Лупенко.

 

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”