Київ – найдорожче місто в Україні для любителів м’яса

Олексій ДОРОШЕНКО

Аналізуючи ситуацію, коли у столиці ледь не щодня зростають ціни на м’сні продукти, киянам час записуватися у вегетаріанці.

Судіть самі – вартість м’ясного кошика у Києві перевалила за півтисячі й складає 507,5 грн. До нього увійшли всі види м’яса, куплені по кілограму: яловичина, свинина, сало, курка в тушці та філе.

Найдешевше купувати м’ясо на Донеччині. Там воно обійдеться в 412,9 грн. Різниця з Києвом складає 94 грн, або 23%. А на Тернопільщині удвічі дешевше, аніж у Києві, коштує кілограм сала.

Це дані досліджень, які провели та проаналізували експерти Асоціації постачальників торговельних мереж у регіонах країни і склали відповідний рейтинг.

Отже, Київ входить до ТОП-3 найдорожчих регіонів за всіма видами м’яса та сала, окрім курки.

І. Яловичина, середня ціна в Україні – 117,1 грн за кілограм.

ТОП-3 найдорожчих регіонів, грн за кілограм:

1. Київ – 129,1
2. Київська область – 127,4
3. Одеська область – 126,1.

ТОП-3 найдешевших регіонів, грн за кілограм:

1. Донецька область – 95,1
2. Полтавська область – 107,0
3. Чернігівська область – 107,8.

Таким чином, різниця між Києвом та Донецькою областю складає 34 грн за один кілограм, або 36%. За рік, із кінця січня 2017 по кінець січня 2018 року, ціни на яловичину виросли найбільше в Закарпатській області – на 42%, із 87,7 грн за кілограм до 124,6 грн.

ІІ. Свинина, середня ціна в Україні – 110,3 грн за кілограм.

ТОП-3 найдорожчих регіонів, грн за кілограм:

1. Закарпатська область – 122,7
2. Київ – 118,2
3. Одеська область – 115,4.

ТОП-3 найдешевших регіонів, грн за кілограм:

1. Донецька область – 97,8
2. Волинська область – 102,3
3. Тернопільська область – 105,7.

Різниця між Закарпатською та Донецькою областями складає 24,9 грн за кілограм, або 25%. Протягом року ціни на свинину виросли найбільше в Київській області – на 74%, із 66,1 грн за кілограм до 114,6 грн.

ІІІ. Сало, середня ціна в Україні – 72,2 грн за кілограм.

ТОП-3 найдорожчих регіонів, грн за кілограм:

1. Київ – 110,6
2. Київська область – 81,5
3. Дніпропетровська область – 79,7.

ТОП-3 найдешевших регіонів, грн за кілограм:

1. Тернопільська область – 49,4
2. Волинська область – 51,8
3. Рівненська область – 52,7.

Купуючи сало в Тернопільській області, можна, порівняно з Києвом, зекономити 61,3 грн на одному кілограмі. Це більш ніж у два рази. За рік вартість сала найбільше зросла у Київській області – більш ніж удвічі, із 39,9 грн за кілограм до 81,5 грн.

IV. Філе курятини, середня ціна в Україні – 91,5 грн за кілограм.

ТОП-3 найдорожчих регіонів, грн за кілограм:

1. Миколаївська область – 96,2
2. Херсонська – 94,0
3. Кіровоградська – 94,0.

ТОП-3 найдешевших регіонів, грн за кілограм:

1. Харківська – 84,9
2. Рівненська – 88,1
3. Львівська – 88,7.

Таким чином, різниця між Миколаївською та Харківською областями складає 11,3 грн за кілограм, або 13%.

V. Тушка курятини, середня ціна в Україні – 54,9 грн за кілограм.

ТОП-3 найдорожчих регіонів, грн за кілограм:

1. Донецька область – 56,7
2. Одеська область – 56,6
3. Закарпатська область – 56,6.

ТОП-3 найдешевших регіонів, грн за кілограм:

1. Тернопільська область – 51,4
2. Харківська – 52
3. Дніпропетровська – 52,8.

Різниця між найдорожчим регіоном – Донеччиною та найдешевшим – Тернопіллям складає 5,4 грн за кілограм, або 10%. Найбільше за рік вартість курячої тушки зросла в Миколаївській області – на 42%, із 39,4 грн до 56 грн за кілограм.

Різниця в цінах на м’ясо між регіонами тим більша, чим менше його виробництво в промислових масштабах. Виробництво курятини в основному зосереджено у великих господарствах, і різниця вартості між найдорожчим та найдешевшим регіонами складає 10%. Сало – це парафія приватних домогосподарств, тому й різниця між регіонами є двократною.

Для порівняння, за даними Національної курячої ради (NCC), бройлер у роздріб у Сполучених Штатах коштує в 2,7 раза дешевше за свинину та в 4,4 раза дешевше за яловичину. В Україні тушка дешевша за свинину в 2 рази та в 2,1 раза за яловичину. Тобто в нашій країні є помітна цінова диспропорція.

Світовою тенденцією останніх 4 місяців, за даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, є здешевлення курятини. В Україні це не помітно. Раніше, у жовтні 2017 року, у світі спостерігалося здешевлення свинини, що ми відчули на ринках та в магазинах. На той час гривня була стабільною, і знижка дійшла до кінцевого споживача. Зараз, за офіційною статистикою та власними даними Асоціації постачальників торговельних мереж, спостерігається подорожчання кожного місяця на кілька відсотків.

У США на початку 60-х років 83% вирощеної курки продавалося у тушці, 15% – різалося на частини та 2% – як напівфабрикат або готова до споживання їжа. На сьогодні половину курятини американці купують у вигляді напівфабрикатів або їжі, 40% – частини сирої курки і лише 10% – у тушці. Аналогічної статистики в Україні немає, але вона буде майже полярною.

За даними Організації економічного співробітництва та розвитку, кожен українець у 2015 році з’їв 44 кілограми м’яса, із яких курятина становила 52%, свинина – 32%, яловичина – 16%. Того ж року середній американець з’їв 95 кілограмів м’яса. М’ясо птиці, тобто курка та індичка, яка дуже популярна у Сполучених Штатах, становило 51% раціону. Також американець спожив свинини – 23% та яловичини – 26%. Частка споживання птиці, порівняно з червоним м’ясом, в Україні схожа на США.

Олексій ДОРОШЕНКО, генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *