«Шахтар» показав нову форму, від якої віє сепаратизмом (+відео)

До традиційних помаранчево-чорних кольорів «гірники» чомусь додали яскраво-сині смуги, абсолютно нетипового кольору, який ніколи не зустрічався в історії донецької команди. Чи варто в цьому шукати прихований зміст?

У сезоні 2017/2018 донецький «Шахтар» виступатиме у новій формі. Як і раніше, «гірники» гратимуть в екіпіруванні відомого американського бренду «Nike». Нова форма виглядає сучасно та стильно: чорні рукава та плечі, які символізують темні глибини донбаських шахт, традиційні помаранчеві та чорні вертикальні смуги.

Щоправда, у новій формі з’явилася одна дуже суттєва деталь. Чорні смуги розбавлені інтегрованими косими лініями яскраво-синього кольору. Такого ж кольору є смуга і на комірці футболки. За задумом дизайнерів, синій колір символізує «Донбас-Арену» – саме такого кольору є нічна підсвітка рідного стадіону «Шахтаря». А клуб Ріната Ахметова дуже сумує за своїм стадіоном, тому вирішив «увіковічити» своєрідний ментальний зв’язок із «Донбас-Ареною» у новій формі. І все б нічого, якби не одне але…

Синій колір ніколи не зустрічався в історії донецького клубу. Традиційні кольори «Шахтаря»: помаранчевий, чорний та білий. «Донбас-Арену» відкрили лише у 2009-му році. Тобто за 80 з гаком років історії клубу («Шахтар» заснований у 1936 році) цей стадіон – яким би він не був модним, сучасним і дорогим у прямому та переносному значенні слова, для нинішнього керівництва клубу – навряд чи повинен бути настільки важливим символом, аби колір його підсвітки (!) виносити на форму команди. Погодьтесь, аргументація появи синього кольору так собі, «на трієчку»…

Якщо уважно придивитися до нової форми «Шахтаря», то поєднання помаранчевого, синього та чорного кольорів ну дуже нагадує кольори однієї невизнаної квазі-держави. Тільки у прапорі так званої ДНР замість помаранчевого – червоний колір. Співпадіння? Як знати…

Можливо, у такий спосіб «Шахтар» демонструє свою справжню ідентичність, а «Донбас-Арена» – лише формальний привід. У донецькому клубі дуже неоднозначно ставляться до теми війни на Донбасі.

Згадаймо цензуру з боку керівництва на висловлювання футболістів щодо подій на сході України. Чи ситуацію з видаленою фотографією Віктора Коваленка із соцмереж, на якій гравець «Шахтаря» відвідує у госпіталі бійців ЗСУ. Політика клубу є далекою від проукраїнської, і це факт.

Припустимо, що у яскраво-синіх смужках немає ніякого прихованого змісту. Це просто символ світодіодів на «Донбас-Арені». Навіщо взагалі додавати абсолютно лівий з точки зору історії клубу колір на свою форму? Навіщо дратувати значну частину свідомих українців під час війни? Щоб зайвий раз продемонструвати: ми не такі, як всі, ми – інші. А інші – це які, ті самі?

«Шахтар» зняв зворушливий промо-ролик для презентації нової форми. В автобусі «гірників» навіть майорить малесенький синьо-жовтий прапорець. Щоб ні у кого не виникало зайвих запитань. Але вони є, бо, незважаючи на стиль і якість, від нової форми клубу віє «духом сепаратизму».

До слова, у новому екіпіруванні донеччани зіграють уже найближчої суботи проти «Динамо» у матчі за Суперкубок України. З 11 липня нову форму «Шахтаря» можна буде придбати в клубних та фірмових магазинах «Nike».

Ярослав ТИМОШИК

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


1 коментар до “«Шахтар» показав нову форму, від якої віє сепаратизмом (+відео)

  • 11.07.2017 о 17:14
    Permalink

    Від назви віє сепаратизмом. А Шахтар вчергове свою позицію продемонстрував флагом України в відео та на арті.

    Відповідь

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *