Через звинувачення у расизмі бейсбольна команда «Клівленд Індіенз» відмовилася від свого символу – Вождя Ваху

29 січня Головна бейсбольна ліга (MLB) Північної Америки оголосила, що команда «Клівленд Індіенз» (“Cleveland Indians”) зі штату Огайо відмовляється від використання в якості свого логотипу карикатурного зображення індіанського Вождя Ваху.

З 2019 року малюнок повністю зникне з екіпірування команди і не буде використовуватися в оформленні її домашнього стадіону “Прогресів-Філд” у Клівленді.

«Клівленд Індіенз» не будуть міняти назву команди, а вболівальникам не заборонятимуть вхід на стадіон у символіці із зображенням Вождя Ваху. Лого з червоношкірим індіанцем залишиться на сувенірах, які можна буде придбати в обмеженій кількості магазинів.

«Клівленд Індіенз» довелося відмовитися від свого головного символу після багаторічних звинувачень у расизмі. Представники американських індіанців стверджували, що зображення Вождя Ваху є недоречною расистської карикатурою, заснованою на етнічних стереотипах і забобонах. Протести щодо цього не вщухали з 1970-х років.

Портрет мультяшного усміхненого індіанця у 1947 році на замовлення власників «Клівленд Індіенз» намалював 17-річний художник Уолтер Голдбах. Незабаром він став прикрашати форму гравців команди, а в 1952-му в дещо переробленому вигляді отримав офіційне ім’я “Вождь Ваху”. Так у 1930-40 рр. в США називався популярний газетний комікс. Крім того, таке прізвисько носив пітчер команди Еллі Рейнольдс, індіанець-маскогі за походженням.

З 70-х рр. борці з расизмом та американські індіанці постійно нападали на власників команди з вимогою змінити логотип. Вперше команда хотіла позбутися індіанського логотипу ще в 1994 році, але тоді група вболівальників запустила громадську кампанію «Врятуйте нашого вождя». Фанати зібрали 10 тисяч підписів на захист Ваху, що змусило керівництво «Клівленд Індіенз» відмовитися від “зради”. Проте на домашніх матчах перед стадіоном постійно збиралися групи протестувальників, що призводило до численних конфліктів з уболівальниками.

З початку 2010-х років Вождь Ваху став планомірно зникати з клубного екіпірування, його замінила велика червона буква С.

Варто відзначити, що у Штатах  надавати спортивним командам «індіанські» назви і використовувати відповідну символіку – дуже поширена практика. Серед найвідоміших – бейсбольна команда «Атланта Брейвс», хокейна «Чикаго Блекхоукс», а також команди з американського футболу «Канзас Сіті Чіфс» і «Вашингтон Редскінс».

Незважаючи на протести індіанців, власники топових клубів не поспішають відмовлятися від своїх брендів і логотипів. Вони вважають, що таким чином прославляють історію корінних народів Америки.

Like

Рост

Журналіст “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *