В Україні сало стає золотим. Які продукти б’ють рекорди (+відео)

Скільки коштує сьогодні сало? А м’ясо? А куряче філе? Очам страшно! Ціни галопом летять догори.

1 липня уряд відпустив “на волю” ціни на продукти харчування, скасувавши їхнє державне регулювання. В українському законодавстві, за оцінкою експертів, взагалі немає чітких механізмів регулювання продовольчого ринку.

Пам’ятаємо, як не так давно прем’єр під час засідання Верховної Ради висловив стурбованість зростанням цін на продукти харчування. Було сказано, що таке зростання “зумовлено коливанням зовнішніх ринків та сезонними факторами. Очевидно, що імпорт тисне на ціни всередині країни. Але ми тримаємо це питання в полі зору. Головне – аби доходи громадян випереджали зростання цін…”

Чи заспокоїв? І що насправді?

Рекордсменом подорожчання стало сало, за кілограм якого потрібно віддати 100 гривень. За рік цей продукт здорожчав майже удвічі. Практично на стільки ж стрибнули і свинина з курятиною. Кілограм свинини коштує від 120 до 140 грн проти 65 — 70 восени минулого року. За кілограм курячого філе треба віддати понад 95 гривень.

Порівняно з вереснем минулого року удвічі стали дорожчими яйця, їхня ціна коливається від 21 до 29 гривень за десяток (11 -12 грн у вересні минулого року). Соціальні сорти хліба також суттєво додали в ціні і нині коштують: житня хлібина — 13,9 грн, батон — 9- 11 грн.

Крупи також не відстають у ціновій гонці. Кілограм гречки коштує від 25 до 42 грн; рису — від 21 до 31 грн проти 18 грн у вересні минулого року; крупи пшеничної — 8 грн (проти 6 грн), манної — 11-13 грн (проти 7).

Макаронні вироби коливаються у ціні від 14 до 24 грн, що також значно дорожче, аніж у вересні минулого року. Цукор сьогодні можна знайти за 17 грн, а торішньої осені коштував 13,4 грн за кг.

Значно зросла вартість овочів. Скажімо, капуста коштує 8 -9 грн за кілограм проти 2,8 грн. у вересні минулого року; морква – від 7 грн проти 4,2 грн; цибуля — від 7 до 10 грн проти 4,8 грн; картопля — 6-8 грн проти 3 — 4 грн, буряк столовий — 4 грн.

Не пасуть задніх і молочні продукти. Якщо за літр молока 2,5% жирності у м’якій упаковці у вересні минулого року треба було віддати 12 грн, то нині — від 17 гривень і більше.

Літр сметани зріс до 65-70 грн проти 35 грн минулої осені, сир кисломолочний продають по 70 — 80 грн за кг (проти 40 -50 грн), масло подорожчало більш ніж на половину — до 180-205 грн за кг проти 110 грн торік. Дорожчою стала й олія — від 33 до 39 грн за літр, коли минулої осені її ціна коливалася від 23 до 27 грн.

Кілограм яблук — від 18 до 25. грн, груш – 25; слив – 25; винограду — 40-45 грн за кілограм.

На думку експертів, ціни ростуть в основному через подорожчання комуналки, бензину, підвищення мінімальної зарплати і збільшення податкового навантаження на підприємців.

Експерти підрахували, що купівельна спроможність українців впала більш як на 10%.

«Близько 60% покупців зараз економлять, а майже 10 відсоткам українців зовсім не вистачає грошей на найнеобхідніше», — розповів президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Одним словом, пересічні українці добре відчули, як “експеримент” ударив по їхніх кишенях. А що нас ще чекає попереду?

Світлана КОВАЛЬОВА

Редакція

Редакція

Редакція “Українського репортера”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

8 − 7 =