Чи заслужено футболісти отримують такі захмарні зарплати?

Ціни на футболістів істотно зросли за останні 20−30 років і футбольні чемпіонати Європи перетворилися на величезні ринки, які торгують правами на телетрансляції й активно займаються маркетингом. Зарплати провідних зірок європейського футболу досягли рівня зірок світу великих глобальних корпорацій.

Ось кілька прикладів, як відбувається зростання цін на такому специфічному ринку, як футбольний світ.  Ще на початку 1990-х зарплата хорошого українського футболіста давала можливість за п’ять сезонів придбати трикімнатну квартиру в Києві, яка коштувала тоді зовсім дешево, і автомобіль Mercedes. Зараз, наприклад, один з лідерів київського Динамо Сергій Сидорчук отримує 1 млн. євро на рік, за даними Pravda.football, що істотно вище, ніж заробітки початку 1990-х.

Видання Tribuna, посилаючись на інші джерела, склало рейтинг найбільш високооплачуваних українських футболістів. Всього в списку 15 гравців, 9 з яких отримують зарплату в Україні та 6 — за кордоном.

Отже, найбільше заробляє 31-річний Андрій Ярмоленко — атакуючий півзахисник клубу “Вест Хем Юнайтед” (Англія). У рік його дохід становить 7,1 млн євро. На другому місці Ярослав Ракицький — захисник російського клубу “Зеніт”, його зарплата становить близько 2,5 млн євро в рік.

А трійку лідерів замикає Марлос Ромеро — атакуючий півзахисник “Шахтаря” з доходом в 1,8 млн євро в рік. Далі в рейтингу йде Євген Коноплянка (“Шахтар”), який отримує 1,7 млн євро і на п’ятій сходинці опинився воротар, капітан клубу “Шахтар” Андрій Пятов — 1,5 млн євро. Такою ж зарплатою може похвалитися і Жуніор Мораес.

Найбільшу зарплату серед українських футболістів має Андрій Ярмоленко. Лідер збірної України виступає в Англії за Вест Хем. Заробіток Ярмоленка оцінюється у 7,1 мільйона євро у рік.

Другим у рейтингу йде Ярослав Ракіцький, який грає за російський Зеніт. Зарплата Ракіцького близько 2,5 мільйона євро на рік. Замикає трійку лідерів Марлос із Шахтаря – 1,8 мільйона євро.

З представників Динамо до рейтингу потрапили тільки Віктор Циганков та Сергій Сидорчук.

Загалом 14 футболістів з українським паспортом заробляють від мільйона євро в рік.

Найбільші зарплати українських футболістів
Андрій Ярмоленко (Вест Хем) 7,1 млн євро
Ярослав Ракіцький (Зеніт) 2,5 млн євро
Марлос (Шахтар) 1,8 млн євро
Євген Коноплянка (Шахтар) 1,7 млн євро
Андрій Пятов (Шахтар) 1,5 млн євро
Жуніор Мораес (Шахтар) 1,5 млн євро
Андрій Лунін (Реал) 1,44 млн євро
Олександр Зінченко (Манчестер Сіті) 1,2 млн євро
Віктор Циганков (Динамо) 1,2 млн євро
Тарас Степаненко (Шахтар) 1,2 млн євро
Сергій Кривцов (Шахтар) 1,2 млн євро
Руслан Маліновський (Аталанта) 1 млн євро
Сергій Сидорчук (Динамо) 1 млн євро
Іван Ордець (Динамо Москва) 1 млн євро
Микола Матвієнко (Шахтар) 840 тисяч євро.

Перехід Андрія Шевченка з Мілана в Челсі у 2006-му обійшовся лондонському клубу в 32 млн євро. Сьогодні футболіста такого рівня — скажімо, Роберта Левандовського з Баварії, оцінюють у 60 млн. євро.

Це ще не та динаміка, яка дає право порівнювати зростання вартості футболістів із ростом вартості криптовалют, але вже той рівень, який викликає певні підозри про майбутнє цін на ринку футбольних трансферів і зарплат.

Читайте також:

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *